Verden

Trump ville åpne for import av elefanttrofeer. Så mente han at ideen var «forferdelig». Nå gjør han nok en helomvending.

Amerikanere på elefantjakt i afrikanske land får tilbake muligheten til å ta med seg trofeer fra jaktturen hjem til USA.

Denne elefanten ble fotografert i en nasjonalpark utenfor Harare i Zimbabwe i 2015.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Hvor lang tid tar det deg å drikke en kopp kaffe? 15 minutter, kanskje?

Like lang tid tar det mellom hver gang en elefant blir drept på det afrikanske kontinentet, ifølge en forskningsrapport i Proceedings of the National Academy of Sciences fra 2014.

Rapporten ble utgangspunktet for kampanjen «96 Elephants», som var et forsøk på å redde de utrydningstruede elefantene.

Kan søke om å ta med seg utstoppede elefanthoder hjem

Nå går Donald Trumps myndighetsapparat i motsatt retning.

Nå skal det nemlig bli mulig for amerikanske elefantjegere å ta med seg trofeene sine – for eksempel utstoppede hoder – hjem fra Zimbabwe og Zambia. Trump-administrasjonen kunngjorde i et notat på fredag at de nå opphever forbudet mot slik import.

Forbudet ble innført i 2014 av daværende president Barack Obama.

En ansatt ved Zimbabwes hovedkontor for nasjonalparker tar en titt på myndighetenes lager av elefantstøttenner. De ettertraktede støttennene setter landets elefanter i fare for snikskyttere.

Søknader om å importere slike trofeer skal nå vurderes fra sak til sak, ifølge notatet fra innenriksdepartementet. Tilsvarende forbud mot import av trofeer etter jakt på løver og antilope-arten blissbukk er også blitt delvis opphevet.

Trump om elefanttrofeer: «Horrorshow»

For Trump er dette andre gang regjeringsapparatet hans snur i spørsmålet om import av elefanttrofeer.

I november i fjor kunngjorde innenriksdepartementet at de ville oppheve loven fra 2014. Dette førte til en massiv motstandskampanje på sosiale medier, der kjendiser som Ellen DeGeneres publiserte opprop under merkelappen #BeKindToElephants.

Trump reagerte på presset ved å gjøre helomvending.

– Jeg har satt det på pause mens jeg ser gjennom alle fakta i saken, skrev han på Twitter.

Put big game trophy decision on hold until such time as I review all conservation facts. Under study for years. Wil … https://t.co/HalVQryMu4

Like etterpå kalte han importen av elefanttrofeer for et «horrorshow».

Big-game trophy decision will be announced next week but will be very hard pressed to change my mind that this horr … https://t.co/HgHgIVikj3

Og i slutten av januar, i et intervju med den britiske TV-verten Piers Morgan, bekreftet han at han var motstander av troféimporten ved å si at ideen var «forferdelig»:

– Jeg ville ikke at elefantene skulle bli drept og utstoppet og at støttennene deres skulle bli fraktet til dette landet. Jeg snudde den ordren. Du vet, det var en ordre. Jeg snudde den. Ble du sjokkert da jeg gjorde det? spurte Trump – i det som kunne forstås som et angrep på innenriksminister Ryan Zinke.

Påpeker helomvendingen

Fem uker senere har Trump snudd igjen. Foreløpig har presidenten ikke kommentert helomvendingen.

Men på sosiale medier er det mange som reagerer på nyheten.

– 96 elefanter blir drept hver dag. Vi burde gjøre alt vi kan for å beskytte denne viktige arten. For noen måneder siden var president Trump enig, sier Chelsea Clinton, datter av Bill og Hillary Clinton, på Twitter:

Les mer om

  1. Zimbabwe
  2. Donald Trump