Verden

- Hæren har nedkjempet Taliban ved skole i Pakistan

Minst 141 mennesker er drept i angrepet på en skole i den pakistanske byen Peshawar. 132 av de drepte var barn.

  • Eivind Nicolai Lauritsen

Den pakistanske hæren bekrefter at aksjonen for å få kontroll over skolen som ble angrepet av Taliban er over.

— Operasjonen er avsluttet, sier en militærkilde til Reuters. Han legger til at alle de ni væpnede mennene fra Taliban er blitt drept av hæren. Han sier fem soldater og to offiserer er blitt skadet.

Det pakistanske nyhetsbyrået APP, videreformidlet av BBC, melder at fire av terroristene sprengte seg selv i hjel, mens fire andre ble drept i skuddvekslinger med pakistanske soldater.

Aftenposten snakket tidligere tirsdag med Rahimullah Yusufzai, som er redaktør for den pakistanske storavisen The News i Peshawar.

Han sa da at hæren gjennomgikk skoleområdet for å se etter eventuelle skadede eller personer som gjemte seg.

Selvmordsbombere drepte mange barn

— Hva vet dere om hvorfor så mange mennesker er blitt drept?

— Mange ble drept da to selvmordsbombere sprengte seg selv inne på skolen mens mange barn var tilstede. De gikk også inn i to klasserom og skjøt alle som var der inne. De drepte alle, sier Yusufzai.

Redaktøren sier drepingen startet før hærens styrker kom til stedet.

— Det tok noe tid før hæren kom frem, sier han.

Pakistansk Taliban har tatt på seg skylden

Pakistanske Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet på Army Public School ved Warzak Road i Peshawar nordvest i Pakistan. Skolen har elever som er barn av soldater og offiserer i den pakistanske hæren og barna til personer som av en eller annen grunn har en forbindelse til hæren.

Ifølge twittermeldinger videreformidlet av The Guardian har den pakistanske hæren utført massive luftangrep mot minst 10 talibanske stillinger som respons på skolemassakren.

Både Taliban og den pakistanske hæren har opplyst at det var seks væpnede personer som tok seg inn på skoleområdet. Reuters meldte senere på dagen at hæren opplyste at det var ni angripere.

132 drepte barn

En minister i Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen, Parvez Khattak, sa tidligere tirsdag at 84 barn er døde. Dette inkluderer 60 døde barn ved Lady Reading-sykehuset, og 24 ofre ved et militærsykehus i byen. Nyhetsbyrået AFP bekreftet tirsdag kveld at antallet dødsofre har steget til 141 mennesker. 132 av de drepte var barn, det yngste bare to år gammelt.

Vitner forteller hvordan bevæpnede menn, kledd i militæruniformer, gikk fra klasserom til klasserom og skjøt skolebarn.

— Da vi kom ut av klasserommet så vi kroppene til våre klassekamerater ligge i korridorene. De blødde. Noen var skutt tre ganger, andre fire, sier en elev som overlevde angrepet, ifølge NTB.

— Mennene gikk inn i rommene og skjøt tilfeldig mot ansatte og elever, sier han.

Hørte hylene

— Dette er en nasjonal tragedie, sier den pakistanske statsministeren, Nawaz Sharif, som midt på dagen tirsdag reiste til Peshawar.

— Vi sto utenfor skolen da skytingen startet. Det var kaos overalt, og vi hørte hylene til både barn og lærere, sier bussjåføren Jamshed Khan til nyhetsbyrået Reuters.

Saken fortsetter under kartet

— Beordret til å skyte eldre elever

Det er avfyrt skudd og det er hørt eksplosjoner på innsiden av skolebygningene. Ifølge pakistansk Taliban skal alle talibankrigerne ha på seg eksplosive vester. Skolen skal ha rundt 500 elever og ansatte.

Elevene ved skolen er mellom seks til 17 år, og ifølge Kristian Harpviken ved Institutt for fredforskning (PRIO) skal det være barn av pakistansk militærpersonell som går på denne skolen.

— De er blitt beordret til å skyte eldre elever ved skolen, sier Taliban-talsperson Muhammad Umar Khorasani. Han presiserer også at det er selvmordsbombere blant angriperne, og at de har ordre om å ikke drepe de yngre barna.

LES OGSÅ:

Les også

- Et terrorangrep for å spre frykt

Vil hevne militæroperasjoner mot Taliban

Angrepet er for å hevne en pågående militæroperasjon mot Pakistanske Taliban og deres allierte i Nord-Waziristan, ifølge Khorasani.

— Vi valgte hærens skole for angrepet fordi regjeringen angriper våre familier og våre kvinner, sier Talibans talsmann Muhammad Umar Khorasani, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

— Vi vil at de skal føle vår smerte, sier han.

Hæren fortsetter sin offensiv mot Taliban i stammeområdet

Nord-Waziristan er et stammestyrt område nordvest i Pakistan som ligger på grensen til Afghanistan. Pakistanske militærstyrker har vært i kamp mot TTP-styrker i området siden juni, etter Talibans angrep på flyplassen i Karachi den 8. juni.

— Operasjon Zarb-e-Azb vil fortsette gjennom vinteren, sa en ikke navngitt militær tjenestemann til den pakistanske avisen The Express Tribune den 5. oktober.

Operasjon Zarb-e-Azb ble iverksatt den 15. juni i år for å nekte Taliban og andre militante grupper et fristed i Nord-Waziristan. Angrepet på de militante gruppene i de avsidesliggende grenseområdene var et direkte svar på Talibans angrep på den internasjonale flyplassen i Karachi den 8. juni i år. Pakistansk militærpersonell sier selv de har drept mer enn 1270 mennesker siden starten på operasjonen.

Befolkningen ble evakuert før militæroffensiven

Den militære operasjonen er den største den pakistanske hæren har satt igang i stammeområdenemot grensen til Afghanistan.For å forberede den store militæroperasjonen ble hundretusener av mennesker evakuert fraNord-Waziristan.

— Vi vil fortsette å kvele terroristene uansett værforholdene, sa tjenestemannen.

BAKGRUNN:

Les også

Storoffensiv mot Taliban i det nordvestlige Pakistan

Les siste nytt i Aftenpostens livestudio:

Les også

  1. Taliban ville kapre fly i Karachi

  2. Taliban vil ta tilbake makten