Kinesisk TV: Romsonde landet på månens bakside

Kinas romsonde Chang'e-4 har nådd målet og landet på månens bakside.

Dette skal være det første bildet av månens bakside som er tatt fra den kinesiske romsonden.

Kineserne skriver romfartshistorie når de nå har gjennomført den første myke landingen på månens mørke side. Det melder den statlige TV-kanalen CCTV i natt.

Sonden skal gjennomføre eksperimenter og utforske det uberørte terrenget som en del av et tokt kineserne har planlagt i årevis.

Les også

NASA tok en drastisk og vågal beslutning. Nå er det 50 år siden de første menneskene reiste til Månen.

En illustrasjon av landingen offentliggjort av det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Vil være supermakt i verdensrommet

Med torsdagens månelanding vil Kina markere seg som et land med høy økonomisk vekst og teknologisk ekspertise, som bevis på at Kommunistpartiet har klart å få landet ut av fattigdom. Landet har i en årrekke prioritert romfartsprogrammet sitt, og president Xi Jinping har tidligere tatt til orde for å gjøre Kina til en supermakt i verdensrommet.

Kinesiske spesialister snakker også om å sende mennesker til månen før 2020, og ha en operativ romstasjon i verdensrommet på samme tid.

Baksiden av månen kan ikke ses fra Jorden.

Ser aldri månens bakside fra jorden

Vår nærmeste nabo har såkalt bundet rotasjon, og har samme side vendt mot Jorden hele tiden. Det meste av baksiden er dermed ikke synlig for oss her nede.

Månens bakside ble fotografert første gang i 1959 fra den sovjetiske sonden Luna 3. En rekke sonder har siden da kartlagt denne delen av månen.

En eksklusiv gruppe amerikanske astronauter har sett den mens de har fløyet i bane rundt månen. Apollo 8 var det første bemannede romfartøyet som gikk rundt månen. Julenatten 1968 kunne William Anders ta det første bilde av en «jordoppgang», når Jorden tilsynelatende står opp over månens horisont.

Men frem til nå er overflaten ikke blitt utforsket av mennesker eller romfartøyer.

Oppskytingen av raketten med romsonden 8. desember. Romsonden landet på månens bakside natt til torsdag norsk tid.