Verden

Trumps Twitter-helg forklart på to minutter

USAs president Donald Trump har denne helgen skapt trøbbel for seg selv med minst en av en drøss twitter-meldinger. Her er bakgrunnen for noen av dem.

President Donald Trump kom lørdag hjem til Washington etter å ha drevet politisk pengeinnsamling i New York fredag. Han hadde imidlertid fortsatt tid til å tvitre en hel del i helgen.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Mange av Trumps meldinger er utløst av det som skjedde fredag: Da tilsto pensjonert general Michael Flynn i retten at han hadde løyet til det føderale politiet FBI. Løgnen handlet om hva han hadde snakket med Russlands ambassadør om i julen 2016. Flynn samarbeider nå med spesialgranskerne som undersøker om noen i Trumps valgkamporganisasjon sto i ledtog med Russland om å påvirke valget.

Flynn var sentral i Donald Trumps valgkamp og var nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus i 24 dager før han måtte gå av.

Her er fire av meldingene og sammenhengen de står i:

I had to fire General Flynn because he lied to the Vice President and the FBI. He has pled guilty to those lies. It… https://t.co/8bMCLGuAhf

1. Om den sparkede nasjonale sikkerhetsrådgiveren

«Jeg måtte sparke general Flynn fordi han løy til visepresidenten og FBI», skrev Trump.

Bakgrunnen: Her er det ordene «...og FBI» som gir Trump trøbbel. Da Flynn fikk sparken, var begrunnelsen at han hadde løyet for visepresident Mike Pence. FBI ble den gang ikke nevnt. Nå ser det ut som om Trump allerede da visste at Flynn hadde brutt loven. Å lyve under ed for FBI har en strafferamme på fem års fengsel. Søndag rykket Trumps advokat John Dowd ut og sa at dette var hans feil. Han hadde skrevet utkastet til den omstridte meldingen, sa han.

Dette fører rett videre til en melding Trump sendte ut grytidlig søndag morgen Washington-tid:

I never asked Comey to stop investigating Flynn. Just more Fake News covering another Comey lie!

2. Om den sparkede FBI-sjefen

«Jeg ba aldri Comey om å stoppe etterforskningen av Flynn», skriver Trump og kaller dette «falske nyheter» og «enda en Comey-løgn».

Bakgrunnen: FBI-sjef James Comey fikk i mai sparken av Trump. Han har fortalt at Trump mente at FBI burde droppe etterforskningen av Flynn. Hvis det nå viser seg at Trump allerede da visste at Flynn hadde brutt loven, forsterkes en slik anklage. Motarbeiding av rettsvesenet er i seg selv et alvorlig lovbrudd.

I en annen melding skrev Trump at «FBIs anseelse er revet i filler» etter Comeys tid som sjef.

Report: “ANTI-TRUMP FBI AGENT LED CLINTON EMAIL PROBE” Now it all starts to make sense!

3. Om en sparket Russland-gransker

«Nå gir alt mening», skriver Trump og henviser tilsynelatende til en overskrift: «Anti-Trump FBI-agent ledet granskningen av Clintons e-poster».

Bakgrunnen: Da Hillary Clinton var utenriksminister, brukte hun i strid med sikkerhetsregler en privat e-postserver. FBI henla saken, men Trump og hans tilhengere fortsatte i valgkampen med slagordet «Lås henne inne». I helgen ble det kjent at en som heter Peter Strzok og ledet Clinton-etterforskningen, i sommer ble fjernet fra gruppen som gransker Russland-saken. Årsaken var at han i noen tekstmeldinger til en kollega i 2016 hadde gjort narr av presidentkandidat Donald Trump.

Nå føyer dette seg inn i argumenter fra Trump-tilhengere om at spesialgranskerne er partiske og derfor er ute etter å sverte presidenten.

4. Om en permittert TV-profil

Noen andre Trump-temaer på Twitter denne helgen:

 • Den svarte borgerrettsforkjemperen Rosa Parks.
 • En drapssak i San Francisco.
 • Konas julepynting av Det hvite hus.
 • Skattereformen og et hett aksjemarked.

Én til av meldingene hans om Flynn-bråket skiller seg imidlertid ut:

People who lost money when the Stock Market went down 350 points based on the False and Dishonest reporting of Bria… https://t.co/4MT8wja1pn

Mens saken om general Flynns tilståelse preget mediene fredag ettermiddag, var TV-kanalen ABC alene om en dramatisk omdreining: Flynn skulle være klar for å vitne om at Trump i valgkampen hadde bedt ham kontakte russerne. Aksjekursene falt. Årsaken var trolig at denne saken ble oppfattet som farlig for presidenten.

Noen timer senere korrigerte ABC saken til at dette skulle ha skjedd etter valgseieren. En av kanalens profiler, Brian Ross, ble tatt av skjermen i fire uker, og Trump godtet seg på Twitter. Der sa han at folk som tapte penger på kursfallet, burde «vurdere å hyre advokat og saksøke» TV-kanalen.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Det hvite hus