Her velger Israel å støtte Al-Qaida-tilknyttede grupper for å slippe å ha Iran rett utenfor døren

GOLANHØYDENE (Aftenposten): Israel er så bekymret for å få Iran-støttede militser opp mot Golanhøydene at de foretrekker Al-Qaida-tilknyttede grupper.

Fra Golanhøydene kan man se ned på Syria. Landområdet bortenfor det israelske minefeltet kontrolleres av opprørsgrupper tilknyttet Al-Qaida. Litt lenger sør er det IS som er på den andre siden av grensen.

En israelsk familie på piknik fyrer opp primusen ved det som en gang var en israelsk skyttergrav. Omgivelsene er et karrig, men vakkert høydedrag med utsikt ut over en slette.

Det er en vakker dag i begynnelsen av desember. Alt er rolig. Men barnefamilien bør følge nøye med på hva barna finner på. For bare noen meter unna er det et piggtrådgjerde og et skilt med en advarsel om at bakken ned mot sletten er minelagt.

Aftenpostens Midtøsten-korrespondent Tor Arne Andreassen rapporterer fra Jerusalem og Golanhøydene

Der Al-Qaida og IS fremdeles styrer

Vi er på Golanhøydene, en del av Syria som Israel erobret og annekterte for 50 år siden. Sletten nedenfor er en del av Syria som Bashar al-Assad og hans regime mistet kontrollen over like etter at den syriske borgerkrigen startet for over seks år siden.

De som styrer på sletten rett nedenfor der vi står, er opprørsgrupper som er tilknyttet terrornettverket Al-Qaida, ifølge Institute for the Study of War. Litt lenger sør finner man en av de siste landområdene i Syria som fremdeles kontrolleres av Den islamske staten (IS).

Frykter Hizbollahs raketter

Ikke ideelle naboer, vil vel de fleste mene. Men paradoksalt nok er de nåværende naboene å foretrekke for Israel. Landet frykter nemlig at alternativet ikke bare er Assad, et regime de forholdt seg til i relativ fordragelighet gjennom tiår, men militser med sterk tilknytning til Iran.

Marerittet er at Hizbollah, gruppen som fra Libanon har tusenvis av soldater og raketter klare til å ramme Israel, skal få enda et fotfeste på grensen til et Israel-kontrollert område.

Israel er så bekymret at de protesterte da USA og Russland forhandlet frem en såkalt deeskaleringsavtale for det sørlige Syria i sommer. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov måtte rykke ut og forsikre at Israels sikkerhetsbehov ville bli ivaretatt. Men israelerne er ikke blitt beroliget.

En familie har kjørt opp på en kolle for å dra på piknik. De fyrer opp en primus ved det som tidligere var en israelsk skyttergrav.

Hizbollah og andre militser har gitt Iran større innflytelse

Bekymringen har økt i takt med at Assads styrker har rykket frem på slagmarken i Syria. Det som har sikret Assads suksess har nemlig ikke bare vært russiske fly, men også militser støttet og kontrollert av Iran.

Disse har erobret Aleppo, erklært seier mot IS i nordøst og slåss i de opprørskontrollerte enklavene nærmest Damaskus. Det neste kan være Idlib i nordvest, men det kan også være de opprørskontrollerte områdene ned mot Golanhøydene.

Assad har nemlig sagt at hans endelige mål er å gjenopprette kontrollen over hele Syria. Og nå som Vladimir Putin har sagt at han vil trekke noen av de russiske styrkene ut av Syria, øker frykten for at Iran vil få enda større innflytelse i Syria.

– Israel er bekymret for at opprørerne skal bli nedkjempet og at det er Iran-støttede grupper som kommer i stedet, sier professor Eyal Zisser ved Tel Aviv University.

Kanonløpet til toppen av en gammel stridsvogn står rettet mot den syriske sletten.

Støtter opprørerne for å holde Assad på armlengdes avstand

Faktisk er Israel så bekymret for Iran-støttede grupper at de aktivt har støttet opprørerne, ifølge Wall Street Journal. De har gitt dem penger, mat og medisinsk behandling.

Israel har ikke villet innrømme at de støtter opprørerne, og kaller det humanitær støtte. Men opprørere som Wall Street Journal snakket med i sommer, opplyste at de har brukt penger de har fått fra Israel, til å betale opprørssoldater og kjøpe våpen.

– Israel må være med på leken med de opprørsgruppene som er der, sier Moshe Ma’oz, professor emeritus ved Hebrew University i Jerusalem.

Opprørere skyter med bombekaster mot styrker lojale med president Bashar al-Assad i Quneitra-provinsen i juni i år. Dette området ligger tett opp mot Golanhøydene.

Synet på Assad har endret seg

Han sier Israel nå føler seg utrygge med Assad i presidentstolen i Damaskus.

– Mange så tidligere på Bashar al-Assad som en sekulær og korrupt pragmatiker som de kunne samarbeide med, sier Ma’oz. – Nå er det bred politisk enighet i Israel om at iransk tilstedeværelse i Syria utgjør en trussel. Bashar al-Assad er i løpet av krigen blitt avhengig av Iran og Hizbollah.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjentar gang på gang at presteregimet i Iran ikke anerkjenner den israelske statens rett til å eksistere.

Det er ingen tvil om at Israel er den sterke part i en eventuell konflikt med militser som eventuelt skulle etablere seg opp mot grensen til Golanhøydene. Men selv om Israel virker militært overlegne nå, så er Israel bekymret over hvilke trusler som kan dukke opp senere.

– Israel tenker strategisk. Det er den innflytelsen Iran kan få på lang sikt, som bekymrer dem, sier Zisser.