Verden

Årets fotballspiller 1995 blir Liberias nye president – lover folket forandringer

Gledestårer strømmet nedover kinnene til George Weah (51) etter at det torsdag var klart at han blir sitt hjemlands politiske leder.

George Weah avlegger her stemme i presidentvalgets første runde. Torsdag ble han utropt som vinner.
  • Jørgen Lohne

– Mine liberiske landsmenn, jeg føler dypt stemningen i hele nasjonen. Jeg er meg bevisst betydningen og ansvaret ved den enorme oppgaven jeg påtar meg, skriver Weah på Twitter

Mannen som for 22 år siden ble kåret til verdens beste fotballspiller, sikret seg 61,5 prosent av stemmene, og kunne dermed slippe jubelen løs sammen med støttespillerne i sitt partis hovedkvarter i Monrovia.

– Suksess for George Weah er en seier for hele landet, sier en av tilhengerne, ingeniøren Randall Zarkpah (47), til nyhetsbyrået Reuters.

Liberias nåværende visepresident Joseph Boakai fikk 38,5 prosent av stemmene, opplyste valgkommisjonen torsdag kveld. Weahs motkandidat var raskt ute med å si at han ikke var helt overbevist om at valget hadde vært fritt og rettferdig.

– Det liberiske folk har gjort sitt klare valg. Og vi har alle tillit til resultatet av valgprosessen, skrev vinneren på Twitter før de offisielle resultatene forelå.

Jubel for George Weah i Monrovias gater etter at valgseieren ble erklært.
Daværende spiss for Paris St. Germain George Weah med Milan-forsvarer Paolo Maldini i hælene under semifinalen i Europas mesterliga i 1995, året da liberieren ble årets spiller.

Fattiggutt som gjorde eventyr-suksess

George Manneh Oppong Ousman Weah vokste opp i hovedstads-slummen Clara Town. Han er den eneste afrikanske fotballspiller som har vunnet det internasjonale fotballforbundet FIFAs høyeste utmerkelse. Han spilte i løpet av sin proffkarrière for lag som AC Milan, Paris St. German og Chelsea.

Weahs suksess på fotballbanen og hans popularitet blant sine landsmenn ga nok god drahjelp i valgkampen. Mange setter nå sin lit til at han skal klare det den avgående presidenten, Nobels fredsprisvinneren Ellen Johnson Sirleaf (79), ikke maktet: Å utrydde den ødeleggende korrupsjonen og få folket ut av fattigdommen.

– Forandringer kommer, lover den nyvalgte presidenten i et av sine første budskap til nasjonen etter seieren, uten å gå i detalj.

Ingeniør Zarkpah er ikke i tvil: – Når du har vært syk en stund og så får medisin som virker – det er slik jeg føler meg nå. Han blir god for vårt land. Han er kong George!

  • Aftenposten mener: Lyspunkter for demokratiet i Afrika
Glade tilhengere av George Weah og hans visepresidentkandidat Jewel Howard-Taylor holder frem bildet av de to lederne de håper vil endre Liberia til det bedre.

Frykter at Taylor skal påvirke

Andre er mer kritiske, og viser til at Weah ikke har fremsatt særlig mange konkrete politiske forslag. At han har valgt den gamle krigsherren og nåværende livstidsfangen Charles Talyors ekskone som visepresident har vakt oppsikt. Tidligere president Taylor soner 50 år for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten for sin rolle i et opprør i nabolandet Sierra Leone. Jewel Howard-Taylor har offentlig erklært sin støtte til eksmannens «agenda», og mange frykter derfor at Taylor dermed igjen vil få innflytelse i Liberias politiske liv.

– Jeg tror ikke Weah er kvalifisert for oppgaven. Det vil han snart måtte innse, tror den skuffede velgeren Anthony Mason (34), en tilhenger av Sirleaf Johnsons visepresident Boakai.

twitter.com/JorgenLohne

facebook.com/jorgenlohne

Les mer om

  1. FIFA
  2. Sierra Leone
  3. Liberia
  4. AC Milan