Hele folkets fattigprins?

Han svømmer blant krokodiller, redder duer og kan nå bli Indias neste statsminister.

En annerledes statsminister, og en mann av folket. Slik har Narendra Modi fått heltestatus blant indiske velgere. Men hans minoritetsfiendtlige politikk gjør ham uspiselig for mange.

Mannen som ifølge meningsmålingene ligger an til å bli Indias neste statsminister er en 63 år gammel lokalpolitiker som vokste opp i beskjedne kår.

Det brukes for alt det er verdt i en valgkamp som omtales som mer personfokusert enn på mer enn 40 år i indisk politikk.

NarendraModi har gått gradene fra hjelpegutt i farens tebutikk til delstatsminister i provinsen Gujarat. Nå er han i ferd med å ta steget inn i statsministerkontoret i verdens største demokrati, som det hindunasjonalistiske høyrepartiets kandidat.

Fattiggutten

Årets valg i India er en slags Davids kamp mot Goliat, ifølge Modis støttespillere. For Modi kjemper om jobben mot Rahul Gandhi, en mann som er født inn i maktens korridorer. Hans pappa, bestemor og oldefar har alle hatt statsministerjobben før ham, en historisk mektig arverekke som gjør at Modi kaller ham "prinsen".

Modi er en nykommer på den nasjonale politiske arenaen og fremstilles nærmest som en redningsmann for alt som har gått galt i maktens sentrum i Dehli.

Hans næringslivsvennlige økonomiske politikk, som har fått tilnavnet modinomics, har dessuten sørget for solid økonomisk vekst i Gujarat de 13 årene han har sittet med makten, selv om kritikere mener modinomics har gjort fint lite for å utjevne forskjeller.

Kultfigur

Modi er svært populær blant velgerne. Det er i valgkampen dyrket frem nærmest en personkult rundt kandidaten der både hinduistisk symbolikk, sosiale medier-kampanjer, liveoverførte taler og fengende slagord brukes for å fremstille han som sterkheten og ryddigheten selv.

Det er blant annet utgitt en egen tegneseriebok rettet mot barn med illustrerte historier om hvordan Modi som guttunge modig svømte gjennom et vann fullt av krokodiller og uselvisk reddet en due som satt fast.

Maken til personfokusert kampanje har man ikke sett i India siden nettopp Indira Gandhi, motkandidatens bestemor, kom til makten med et brakvalg i 1971.

Men Modis åpenbare akilleshæl er hans forhold til landets muslimske minoritet.

Minoriteter

Som i resten av landet er Gujarat et religiøst lappeteppe der muslimer er i solid mindretall. Her har noe av den verste religiøse volden i nyere indisk historie utspilt seg, blant annet da mer enn 1000 muslimer ble drept i en flere dager langt voldskampanje i 2002.

Gjorde delstatsminister Modi nok for å stanse volden og straffeforfølge hinduene som sto bak lynsjingen?

Modi har sammenlignet hans følelser overfor blodbadet i 2002 som om han skulle vært passasjer i en bil som kjørte over en hvalp, en uttalelse han senere sier ble misforstått.

Men Modis rulleblad er rent, på papiret, og dessuten mener mange at han har forbedret seg i årene som har gått siden massakren. Enhver indisk statsminister er nødt til å håndtere spenningene mellom hindumajoriteten og muslimske innbyggere – og naboland – en utfordring kritikerne frykter Modi vil takle dårlig.