Verden

Israel truer Airbnb med søksmål og høye skatter

Regjeringen i Israel truer Airbnb med søksmål og høye skatter etter at israelske utleieboliger på den okkuperte Vestbredden ble fjernet fra selskapets nettsted.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Bildet er tatt i begynnelsen av november. Foto: Oded Balilty / NTB scanpix

  • og NTB

Den israelske turistministeren Yariv Levin sa tirsdag at regjeringen vil oppfordre Aibnb-verter i bosetninger på Vestbredden til å saksøke selskapet.

Slik vil Airbnb få betale for sin beslutning, håper Levin. I tillegg varsler han at Israel vil ilegge selskapet svært høye skatter.

Airbnb opplyste mandag at de ikke lenger vil formidle utleieboliger i israelske bosetninger på Vestbredden. Bakgrunnen for endringen var en rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) hvor selskapet fikk kritikk.

– Har tatt standpunkt

I HRWs rapport oppfordres reisenettstedet Booking.com til å følge Airbnbs eksempel og fjerne muligheten til å reservere overnatting i bosetninger på Vestbredden.

– Ved å avslutte sin formidling av utleie i ulovlige bosetninger på jord som ikke er tilgjengelig for palestinerne, har Airbnb tatt et standpunkt mot diskriminering, konfiskering av land og tyveri, sier Omas Shakir, direktør for HRW i Israel og Palestina.

Mens Israels regjering er sterkt kritisk til Airbnbs beslutning, er palestinske myndigheter positive.

– Israelske bosetninger er ikke bare til hinder for fred, men i strid med selve definisjonen på fred, sider den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat.

Ulovlige bosetninger

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2016 en resolusjon som slår fast at de israelske bosetningene og utpostene på Vestbredden er ulovlige. De blir også sett på som hindre for varig fred mellom Israel og Palestina.

Ifølge rapporten til HRW averterte Airbnb for minst 139 eiendommer i bosetninger på Vestbredden mellom mars og juli.

Booking.com hadde i juli 26 overnattingssteder i bosetningene. Ifølge HRW er 17 av disse på områder som Israel har erkjent er i privat palestinsk eie.

Booking.com har foreløpig ikke kommentert saken.

Over 700.000 israelske bosettere bor i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den israelskokkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Les mer om

  1. Airbnb
  2. Israel