Zuckerberg stiller til høring i Senatet

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg stiller til høring i Senatet om Cambridge Analytica-skandalen tirsdag 10. april.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg stiller til høring både i Senatet og Representantenes hus. Foto: Jeff Roberson / AP / NTB scanpix

Det melder nyhetsbyrået AP. Tidligere samme dag opplyste en komité i Representantenes hus at Zuckerberg stiller til høring onsdag 11. april.

– Denne høringen blir en god mulighet til å kaste lys over personvernspørsmål knyttet til viktig data om brukerne og vil hjelpe alle amerikanere til bedre å forstå hva som skjer med private opplysninger om dem på nettet, heter det i en kunngjøring fra energi- og handelskomiteen i Representantenes hus.

Det britiske parlamentet og EU-parlamentet har også bedt Zuckerberg stille til høring, men har ikke fått positivt svar.

Opp mot 87 millioner Facebook-brukere kan ha blitt berørt av Cambridge Analytica-skandalen, og ikke 50 millioner, som det tidligere har blitt antatt.

Les også

Dette er noen av endringene Facebook har gjort etter Cambridge Analytica-skandalen

Erkjenner feil

På en pressekonferanse onsdag tok Facebook-grunnleggeren fullt ansvar for at personopplysninger er blitt misbrukt og erkjenner at han har undervurdert omfanget av «fake news» på plattformen.

– Nå tenker jeg jo at det helt klart var feil å avfeie «fake news» som galskap, sa Zuckerberg.

På spørsmål om hvorvidt han er rette mann til å lede selskapet svarte han ja.

– Jeg tror livet handler om å lære av sine feil og komme seg videre. Når du bygger noe som Facebook, som aldri er blitt gjort før, vil det være ting du gjør feil. Det folk bør dømme oss etter, er hvorvidt vi lærer av våre feil, sa Zuckerberg.

Nye retningslinjer

Tidligere onsdag kunngjorde Facebook at de innfører nye retningslinjer for personvern. De nye reglene legger begrensninger på hva slags opplysninger tredjeparter kan få tilgang til. Blant annet skal Facebook begrense tilgangen som apper har til brukeropplysninger og hendelser, samt informasjon om grupper, medlemslister og innhold.

Facebook fjerner også muligheten for å lete etter brukere ved å søke på telefonnummer eller epostadresser. Facebook argumenterer med at selskaper som har hatt tilgang til telefonnumre og epostadresser på denne måten, har kunnet samle inn brukerprofiler.

Fra og med mandag blir brukere møtt med en melding med lenker som viser hvilke apper de bruker og hva slags informasjon de har delt med disse appene. Brukerne får mulighet til å slette apper de ikke lenger ønsker.

Facebook-brukere som har fått sine opplysninger delt med Cambridge Analytica, vil også få beskjed om det.

Les også

Zuckerberg: Facebook trenger flere år på å løse personvernproblemer

Messenger-overvåking

Onsdag avslørte Bloomberg også hvordan Facebooks chatteprogram Messenger overvåker og skanner alle meldinger mellom brukerne.

Ved å skanne bilder og lenker brukerne deler, skal hensikten være å hindre ulovlig innhold fra å spre seg. Både automatiske systemer og moderatorer foretar dette arbeidet, opplyser en talskvinne.

– For eksempel, hvis du sender et bilde, vil systemet vårt skanne bildet med gjenkjennelsesteknologi for å undersøke om det er et bilde der barn blir misbrukt, eller hvis du sender en lenke, skanner vi det for virus, heter det videre.