Verden

Islands statsminister gikk av som følge av Panama Papers - nå dras presidenten inn i avsløringene

Bare dager etter at presidenten overfor CNN nektet for at hans familie hadde forbindelser til Panama papers-skandalen, kom det en ny avsløring om svigerforeldrene hans.

Islands president Olafur Ragnar Grimsson måtte svare for et sjeldent stort pressekorps, inkludert flere internasjonale journalister, kort tid etter Panama papers-avsløringene.
  • Arild Færaas

CNNs stjernereporter Christiane Amanpour stiller i dette intervjuet for noen dager siden følgende spørsmål til Islands president Olafur Ragnar Grimsson (72).

— Har du noen konto i utlandet? Har din kone en konto i utlandet? Er det noe som vil bli oppdaget om deg eller din familie?

Presidenten svarer så:

— Nei, nei, nei, nei, nei. Det vil ikke skje.

Men på mandag publiserer Süddeutsche Zeitung og Reykjavik Media nye avsløringer basert på de lekkede papirene fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Statsministeren måtte gå

Disse avsløringene har ikke fått islendingene til å ta til gatene. Det får heller ikke like heftig mediedekning som avsløringene om landets tidligere statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som gikk av tidligere i april, som følge av Panama papers-avsløringene.

Også flere andre politikere og finansfolk er blitt avslørt.

Mens statsministeren hadde en direkte kobling til et selskap i et skatteparadis, er det altså foreldrene til presidentens kone Dorrit Moussaieff, som hadde et selskap registrert på De britiske jomfruøyene i Karibia fra 1999 til 2005. De hadde et firma som drev med juveler.

Firmaet heter Lasca Finance Limited. Her kan du lese alle de tilhørende dokumentene.

Ifølge kjarninn.is sier presidenten at hverken han eller kona vet noe om dette selskapet, at de har aldri hørt om det før, og at moren til konen på 86 ikke husker det. Konens far er død.

Piratpartiet på Island har fløyet høyt på meningsmålingene, både før og etter avsløringene:

Les også

En pirat kan bli Islands neste statsminister

President Grimsson overrasket også landet etter at han nylig kunngjorde at han vil stille som kandidat til presidentvalget i juni. Dette skjer til tross for at han tidligere hadde lovet at han ikke skulle gjøre det.

Dersom han vinner, vil han være president i 24 år.

Oppdatering 3. mai: Guardian skrev mandag at kona Dorrit Moussaieff er innblandet i enda mer skatteparadisiske forretninger. Hun er en av tre personer som har eid selskapet Jaywick Properties som var eid på De britiske jomfruøyer, viser lekket materiale fra banken HSBC. En talsmann for presidenten sier ifølge Guardian at Grimsson ikke har visst noe om dette. Moussaieff-familien er mest kjent for å ha drevet en eksklusiv juveler-forretning i London.

Oppdatering 10. mai: Nå har Olafur Ragnar Grimsson sagt at han likevel ikke vil stille til valg, skriver grapevine.is. Han sier selv at årsaken er at de nye kandidaturene til historiker Gudni Th. Johannesson og kontroversielle David Oddson er årsaken.

Her kan du lese flere av sakene Aftenposten skrev om Panama papers-avsløringene og konsekvensene det fikk på Island.

Les også

  1. «Mye av det som anses som korrupt i Norge, har vært vanlig praksis på Island»

  2. Slakter Islands nye regjering: – Forlenger sin egen dødskamp

  3. Islands regjering overlevde mistillitsvotering

  4. Nå starter det moralske oppgjøret på Island | Helene Skjeggestad

  5. Over 6000 i ny massedemonstrasjon på Island

  6. Islands statsminister går av

Les mer om

  1. Panama Papers