Verden

Bygger megastort solkraftverk i Rwanda

Unge og etterlatte etter borgerkrigen i Rwanda for 20 år siden på Agahozo-Shalom Youth Village kan oppleve en bedre fremtid med ren energi, flere arbeidsplasser og inntekter fra solkraftverket.

Det norske solkraftselskapet Scatec bygger tre store solcelleanlegg i Sør-Afrika, i tillegg til det i Rwanda.
  • Geir Salvesen

Om en knapp måned skal det stå ferdig. Et svært solkraftverk utenfor Kigali i Rwanda i Øst-Afrika. Finansiert delvis av norske bistandsmidler gjennom Norfund og KLP. Bygget av norsk solkraftekspertise hos Scatec Solar. Et prosjekt som scorer så høyt på alle positivitetsbarometre at de følelsesladede nesten kan felle en gledeståre:

  • Basert på fornybar energi.
  • 8,5 Megawatt laget kun av solstråler. Vil øke Rwandas energiforsyning med 8 prosent.
  • Vil muliggjøre flere lokale arbeidsplasser som øker velstanden.
  • Blir bygget på tomten til et barne— og ungdomshjem for etterlatte etter folkemordet i landet for 20 år siden. Årlige leieinntekter vil sikre driften av barnehjemmet.
  • Alle vil tjene på det. De hardt prøvede innbyggerne i Rwanda, andre bistandsprosjekter som nyter godt av overskudd i Norfund, norsk solkraftmiljø som får enda en solsikke i knapphullet.

- Mulig å tjene penger

Statsminister Erna Solberg skal besøke landet i starten av juli. Regjeringen vil nå ha sterkere næringsfokus på bistandspolitikken.

— Det er helt åpenbart at man har forsømt næringsliv og infrastruktur i bistandspolitikken. Og det er mulig å investere bredt i mange utviklingsland og tjene penger på det, sier direktør Kjell Roland i Norfund.

— Infrastruktur og arbeidsplasser. Det er den nye motebølgen i bistandspolitikken, det kommer en stor en cirka hvert 15. år, humrer han.

Kompetanse er noe av det viktigste i slike prosjekter som skal skape arbeidsplasser i utviklingsland. Ikke penger.

— Skal vi lykkes med dette må vi jobbe med markedet. Og det må stå kompetanse bak investeringer. Den vokser ikke på trær.

- Dere investerer i Rwanda, som ble herjet av borgerkrig og folkemord for 20 år siden. Hvordan har dette påvirket arbeidet der?

— Rwanda er et veldig rart land i Afrika. Det er på en måte nesten motsatt av det typiske Afrika. Man kan nesten sammenligne det med de gamle, sentralstyrte statene i Østblokken. Som Øst-Tyskland. Hvor det er nøye oppsyn med alle detaljer. Det er en ryddighet i statsforvaltningen. Rwanda har satt klare krav om å få ferdigstilt anlegget raskt. De kom til oss så sent som i november i fjor, og 1. juli skal det stå ferdig. Hvis ikke, blir kraften betalt med en lavere pris. Derfor er det om å gjøre å få det ferdig. Foreløpig ser det lovende ut.

Ny rekord

Norske Scatec Solar som står for selve anlegget, har allerede tre samarbeidsprosjekter med Norfund på solsiden. De ligger alle i Sør-Afrika. To av dem er på hele 75 Megawatt.

— Dette blir jo et svært betydelig anlegg sett på bakgrunn av Rwandas genereringskapasitet i dag. Relativt sett er dette en rekord, sier pressetalsmann Sven Røst i Scatec Solar. Ulikt kinesiske utbyggere i Afrika bruker Scatec i stor grad lokale arbeidere.

— Dette viser er at solenergi kan bygges ut såpass raskt og så stort. Velferdsvekst i Afrika er knyttet til bedre energitilgang.

- Rwanda er ensbetydende med folkemord i manges bevissthet?

— I utgangspunktet tenkte vi det samme. Men landet har fått skikk på ting og det offentlige apparatet virker bra i våre møter med dem, sier Røst.