Verden

Minst 384 døde i kraftig jordskjelv i Indonesia

Minst 384 mennesker er bekreftet omkommet i Palu etter jordskjelvet og tsunamien som rammet øya Sulawesi Indonesia fredag. Tallene fryktes å stige ytterligere.

Bygninger ble totalt ødelagt som følge av jordskjelvet og tsunamien.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Før myndighetene oppdaterte dødstallet, var det siste bekreftede tallet 48 omkomne. Myndighetene frykter tallet vil stige ytterligere. Over 540 mennesker er hardt skadd, melder katastrofemyndighetene.

Sykehusene på øya sliter med å ta hånd om alle de skadde etter katastrofen, og mange blir behandlet utendørs. Redningsarbeidere, med bistand fra overlevende, jobber på spreng under svært krevende forhold.

Myndighetene har også uttrykt bekymring for flere hundre mennesker som var i gang med å forberede en strandfestival da katastrofen inntraff. Det er foreløpig uklart hvorvidt disse er blant de omkomne.

– Vi har ikke fullstendige rapporter ennå fordi kommunikasjonssystemene er nede. Mange personer er funnet omkommet ved strandlinjen, men antallet er foreløpig uklart, sier talsperson Sutopo Purwo Nugroho for katastrofemyndighetene.

Tsunamibølge

Palu er en by med om lag 380.000 innbyggere, og den ligger nærmere 80 kilometer fra skjelvets episenter. Jordskjelvets styrke ble målt til 7,5.

Skjelvet utløste en tre meter høy tsunamibølge som slo inn over øya Sulawesi, hvor to byer ble rammet. Bilder på sosiale medier viser bølgen som treffer land og ødelegger flere hus, og hvordan panikkslagne folk forsøker å flykte.

– Jeg bare løp idet jeg så bølgene treffe hus langs kystlinjen, sier en av de overlevende, ifølge DPA.

Flere mennesker mistet også livet da bygninger raste sammen på grunn av jordskjelvet. Tusentalls med bygninger, blant annet hotell, sykehus, kjøpesentre, samt en bro kollapset som følge av jordskjelvet og tsunamien. Mange av de viktigste veiene på øya ble også ødelagt.

Bekymret for barna

– Vi er spesielt bekymret for de rammede barna, som er svært sårbare i slike situasjonen og som lett blir tatt av tsunamiens bølger, sier nødhjelpsekspert Tom Howell i Redd Barna.

Folk boende flere hundre kilometer unna jordskjelvets episenter skal ha kjent det massive skjelvet, som inntraff noen timer etter at minst én person omkom i et mindre skjelv i den samme delen av landet.

Ofte rammet

Indonesias beliggenhet gjør at landet ofte rammes av jordskjelv. I desember 2004 oppsto et svært kraftig jordskjelv utenfor øya Sumatra.

Det utløste en gigantisk flodbølge som krevde 220.000 menneskeliv i området, blant dem 168.000 i Indonesia.

Tidligere i år mistet minst 550 mennesker livet i en serie jordskjelv på ferieøya Lombok og naboøya Sumbawa.

Mange hus og bygninger ble ødelagt som følge av det kraftige jordskjelvet. Foto: Disaster Management Agency via AP / NTB scanpix
Pasienter behandles i korridoren på et sykehus i Poso, sentralt på Sulawesi, etter fredagens jordskjelv. Foto: Yoanes Litha / AP / NTB scanpix