Verden

EU-pris til ukrainsk filmskaper som sitter fengslet i Russland

EU-parlamentet gir årets Sakharov-pris til den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov og krever at Russland umiddelbart løslater ham.

Oleg Sentsov fotografert i en russisk domstol i 2015. Torsdag ble han utropt til vinner av Sakharov-prisen, som er EU-parlamentets menneskerettighetspris. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
  • og NTB
Oleg Sentsov mottok helsesjekk etter at han i slutten av september i år sultestreiket. Torsdag ble han utropt til vinner av Sakharov-prisen, som er EU-parlamentets menneskerettighetspris. Arkivfoto: Russian Federal Penitentiary Service/ AP/ NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Sentsov ble i 2015 dømt til 20 års fengsel for terrorplanlegging. Han gjennomførte tidligere i år en flere måneder lang sultestreik med krav om at alle ukrainske politiske fanger i Russland må løslates.

EU-parlamentet mener han i realiteten er en politisk fange.

– Vi gir prisen til Sentsov for hans mot og besluttsomhet. Den ukrainske filmskaperen er blitt et symbol på kampen for løslatelse av politiske fanger både i Russland og i resten av verden. Ved å gi ham denne prisen ønsker EU-parlamentet å vise sin solidaritet, sa EU-parlamentets president Antonio Tajani da vinneren ble kunngjort.

EU-parlamentet krever nå at Sentsov umiddelbart løslates. Dette haster, ettersom Sentsovs helse er alvorlig svekket etter sultestreiken, sa Tajani.

En politisk beslutning

Russland er på sin side ikke enig i at filmregissør Sentsov er en fortjent prisvinner, og flere innenfor den politiske sfæren i Russland har reagert. En rekke lovgivere mener beslutningen er et anti-russisk grep fra EU-parlamentets side.

– Beslutningen er absolutt ubegrunnet og ganske grov, uttalte nestleder i det russiske underhuset, Pjotr Tolstoij til nyhetsbyrået TASS.

Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova mener det absolutt er å regne som en politisk beslutning, og at grunnlaget for at Sentsov mottok prisen er uklart

Parlamentsmedlem Aleksej Tsjepa uttalte til det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti at utdelingen tydelig var en beslutning mot Russland.

– Det er ikke klart for meg hvilke prestasjoner denne mannen kan bli hedret for, og er det ikke viktig hvor og i hvilken situasjon han er i nå? sa Tsjepa .

Bekymringsfull sak

Sakharov-prisen er EU-parlamentets menneskerettighetspris. Sentsov ble nominert til prisen av den kristenkonservative partigruppen EPP.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste tidligere i år at Norge har fulgt Sentsovs sak med stor bekymring og flere ganger tatt den opp med Russland.

Også Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland har tatt opp saken i sine møter med russiske ledere.