Verden

Russere plantet flagg <br/>under Nordpolen

– Det var utrolig vakkert der nede, sa ekspedisjonsleder Artur Tsjilingarov da han trygt var oppe igjen.

Miniubåtene på bunn av det Arktiske hav. Disse bildene ble sendt direkte torsdag 2. august.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En russisk ekspedisjon har plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen.En metallkapsel med det russiske flagget ble torsdag lagt igjen på 4.261 meters dyp i havet under polpunktet, sier visepresident i den russiske foreningen for polekspedisjoner, Vladimir Strugatskij ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

Den spektakulære symbolhandlingen er ment å fremme Russlands krav på store deler av Arktis.

– Det var en myk landing. Det er gulaktig grus der nede. Ingen skapninger fra dypet er å se, men det er utrolig vakkert, sa Tsjilingarov.

– Redd

Den russiske ekspedisjonen ankom Nordpolen natt til torsdag, og satte straks i gang forberedelsene til å sende to miniubåter med deltakere ned til havbunnen i det arktiske hav.

Tsjilingarov, som sitter i den russiske nasjonalforsamlingen og har lang fartstid med å utforske Arktis, uttalte seg på russisk fjernsyn før han gikk om bord i miniubåten.

– Jeg var redd, og jeg legger ikke skjul på det, sa Tsjilingarov da han trygt var tilbake om bord i forskningsfartøyet igjen.

– Det er morsomt å tenke på at hvis noen drar ned dit igjen om hundre eller tusen år, så vil de se det russiske flagget, la han til.

Ifølge ekspedisjonens deltakere var den største utfordringen å komme opp igjen fra havbunnen og finne veien fram til en åpning i polarisen. Mannskapet i den andre ubåten var den svenske forretningsmannen Frederik Paulsen og den australske eventyreren Mike McDowell.

På kollisjonskurs

Ekspedisjonen er en del av Kremls forsøk på å fremme Russlands krav på en stor del av polområdet. I en tale tidligere i år understreket president Vladimir Putin at landet må gjøre mer for å sikre sine «strategiske, økonomiske, vitenskapelige og forsvarspolitiske interesser» i Arktis.

De norske og russiske sokkelkravene det her er snakk om, skal ikke overlappe hverandre, men Russland er på kollisjonskurs med flere andre land. Danmark ønsker, i likhet med Russland, å bevise at undervannsfjellkjeden Lomonosov er en forlengelse av landets eget territorium.

Canadiske myndigheter sier russerne bare er ute etter presseoppslag og driver gjøn med sine arktiske naboer. – Dette er ikke 1500-tallet da oppdagelsesreisende dro rundt og plantet flagg mens de gjorde krav på overhøyhet over store landområder, sa Canadas utenriksminister Peter MacKay til canadisk TV.

Canada planlegger å bruke over 40 milliarder kroner på å bygge og sette i drift opptil åtte arktiske patruljeskip i et forsøk på å beskytte sine egne områder.

Kongressen i Washington vurderer også å bevilge flere titall milliarder kroner til virksomheten USAs kystvakt driver i Arktis.

– Vannskille

I en større sammenheng handler ekspedisjonen om å sikre Russland nye energireserver og styrke landets politiske innflytelse på verdensbasis, mener analytikere.

Russiske nyhetsmedier legger ikke skjul på at den storstilte ekspedisjonen kan føre til nye motsetninger mellom Russland og USA i kampen om å sikre seg tilgang til naturressurser i Arktis.

– Ekspedisjonen Arktis-2007 bør bli et vannskille i Russlands herredømme over Nordpolen, skrev avisen Novije Izvestija onsdag.

Enkelte anslag tyder på at det finnes gass— og oljereserver på til sammen ti milliarder tonn på den arktiske kontinentalsokkelen.

En av de to miniubåtene senkes ned i havet.
Ubåtene gikk ned til en dybde av 4.261 meter.
Flagget på plass i ubåten. Det ble satt igjen på bunnen av havet under Nordpolen.