5200 soldater til grensen for å stanse migrantkaravane

President Donald Trump sier til Fox News at det er masse «dårlige folk» i karvanen på vei til USA. Allerede er 5200 amerikanske soldater på vei til grensen for å stanse dem.

Det føderale politiet i Mexico forsøkte å tvinge karavanen tilbake ved å fly lavt over dem da forsøkte å krysse elven Suchiate på grensen fra Guatemala. En stor gruppe migranter hadde allerede tatt seg over på flåter av gummidekk.

En karavane av rundt 7.000 mellomamerikanere har de siste ukene sneglet seg gjennom Honduras, El Salvador, Guatemala og tatt seg inn i Mexico. Mange av dem flykter fra vold og forfølgelse, andre fra fattigdom i håp om å skape seg en bedre fremtid i USA.

I et intervju med Fox News mandag kveld amerikansk tid uttaler president Donald Trump seg om det han på Twitter har omtalt som en invasjon av migranter.

– Når du ser på den karvanene er det i stor grad en stor prosentandel menn – unge, sterke. Mange dårlig folk, folk som er i gjenger, vi vil ikke ha dem i dette landet, sier Trump.

Les også

USAs sikkerhetsminister om migrantkaravanen: – Akkurat nå har vi ingen planer om å skyte på folk

Migranter krysser elven Suchiate mellom Guatemala og Mexico.

Sender tusenvis av soldater

Få timer tidligere kunngjorde Pentagon at tusenvis av soldater nå er på vei sørover for å styrke vaktholdet langs grensen mot Mexico.

– Vi vil mot slutten av uken sende over 5200 soldater til grensen i sørvest, opplyste general Terrence O'Shaughnessy.

Militærmobiliseringen har fått navnet «Operation Faithful Patriot». Det er også sendt flere høyteknologiske Black Hawk-helikoptre med spesialsoldater.

Tre ingeniørbataljoner med gigantiske piggtrådspoler transporteres nå sørover for å forsterke den over 300 mil lange grensen til Mexico.

O'Shaughnessy sa mandag kveld at soldatene og grensevaktene først vil «forsterke» grensen i Texas, deretter grenselinjen i delstatene Arizona og California, ifølge Washington Post.

Migrantkaravanen har vokst og er nå på vei igjennom de mexicanske statene Chiapas og Oaxaca. Lørdag ble de mellomamerikanske migrantene stoppet utenfor byen Arriaga i Chiapas.
Les også

Lokale mexicanere hjelper migrantkaravane på vei til USA

Familier og barn

Amerikanske grensevakter trente mandag på manøvrer for å møte store menneskemengder ved grensen til Mexico i byen Brownsville i Texas.

Ved grensen jobber allerede rundt 2000 offentlige tjenestemenn for å avhjelpe situasjonen. Lavtflyvende politihelikopter ble mandag brukt i det som trolig var et forsøk på å få folk til å snu da de vadet eller på flåter tok seg over elven Suchiate fra Guatemala inn i Mexico.

Kevin McAleenan i USAs toll- og grensekontrolletat beskriver situasjonen langs grensen mellom USA og Mexico som en humanitær krise og av sikkerhetsmessige hensyn. Ifølge McAleenan er over halvparten av dem som tar seg over grensen familier og barn som kommer alene og har betalt menneskesmuglere rundt 7000 dollar pr. person for å komme seg frem.

I intervjuet med Fox sier Trump at de som vil til USA får søke asyl som alle andre som vil til landet. Han forklarer også hvordan han skal sørge for at migrantene skal miste lysten til å ta seg over grensen til fots og bli værende med stauts som asylsøkere.

– Vi skal bygge teltbyer. Vi skal sette opp telt over alt. Vi skal ikke bygge strukturer og bruke hundrevis av millioner av dollar, vi skal ha telt, sier Trump.

Trump mener at når ryktet sprer seg om hva som venter migrantene i USA, så vil langt færre prøve lykken.