Theresa May hadde ingen joker i ermet. Ingen ny plan. Nå rykker en «ikke-avtale» stadig nærmere.

BRUSSEL (Aftenposten): – Nå er det kun en ny plan fra Theresa May som kan redde de fastlåste forhandlingene, sa EU-president Donald Tusk før EU-toppmøtet. Han ble ikke bønnhørt.

Theresa May anla en optimistisk tone da hun ankom EU-toppmøtet: – Jeg mener det er mulig å få en avtale, og nå er tiden moden for å få det til å skje, sa May da hun møtte pressen på vei inn til EU-toppmøtet.

Theresa Mays tale varte i 16 minutter og inneholdt lite nytt.

Etter talen måtte Theresa May forlate EU-toppmøtet. Det var på forhånd klart at hun ikke fikk delta på middagen sammen med de 27 andre EU-lederne. Hun dro direkte i middag med den britiske ambassadøren.

– Ingenting nytt

Den første som kommenterte Theresa Mays tale var EU-parlamentets president, Antonio Tajan. På en pressekonferanse sent onsdag kveld sa han at May ikke hadde lagt frem noen vesentlige forslag som kunne bidra til å løse opp de fastlåste forhandlingene.

Det eneste nye onsdag kveld var dette: Det blir ikke noe ekstraordinært EU-toppmøte om brexit i november.

Betingelsen for et slikt møte var at det var gjort «avgjørende fremskritt» i forhandlingene innen det ordinære EU-toppmøtet, som startet i Brussel onsdag kveld.

Stort forventningspress

Før talen var EUs president Donald Tusk klar på at han forventet en ny konkret plan fra Storbritannias statsminister, Theresa May:

– Jeg forventer at hun kommer med helt konkrete forslag til hvordan vi kan komme ut av de fastlåste forhandlingene. Begge parter har vist kompromissvilje og besluttsomhet. Men vi må innse at det ikke lenger er nok. Det eneste som kan sikre et gjennombrudd, er at nye fakta kommer på bordet.

SLIK GIKK ETTER FORRIGE EU-TOPPMØTE: Nå er det kald krig over kanalen: «EUs skitne rotter og andre fornærmelser haglet etter tidenes katastrofemøte.

Den harde tonen fra EU-lederne speilet irritasjonen fra det forrige EU-toppmøtet i Salzburg. Da fikk Theresa May også anledning til å legge frem britenes plan. I stedet valgte Theresa May å gå i forsvar. Hun var belærende og kompromissløs. EU-lederne var sjokkerte. Selv britiske medier mente Theresa May feilvurderte situasjonen fullstendig.

Nå forventet EU-toppene en annen tone. Og EU- kilder bekreftet at tonen langt mildere denne gangen, men fattig på nytt innhold.

Veien videre er derfor fortsatt uviss. Dette er de tre mest sannsynlige scenarioene:

Scenario 1: Storbritannia «kræsjer» ut av EU uten avtale

Donald Tusk er pessimistisk.

– Sjansen for en «no-deal Brexit» har aldri vært nærmere. Dessverre er rapportene jeg får fra mitt forhandlingsteam nedslående, sa EU-president Donald Tusk tirsdag.

Leder for EUs forhandlingsteam, Michel Barnier, sier det samme. I tillegg til denne ukens toppmøte, var det lagt opp til et ekstraordinært toppmøte i november. Men forutsetningen var at man på nåværende tidspunkt kunne melde om «betydelig fremgang» i forhandlingene.

Onsdag kveld ble det bekreftet av november-møtet er avlsyst.

Scenario 2: Overgangsperioden forlenges

Dette forslaget ligger allerede på bordet. Senest i helgen tilbød EU Storbritannia å forlenge overgangsperioden med ett år. Det skulle gi britene bedre tid til å finne en løsning som sikrer at grensen mellom provinsen Nord-Irland og Irland forblir åpen. Dette er forhandlingenes aller vanskeligste sak.

En måte å sikre dette på, er at britene i en overgangsperiode, og til man finner en tilfredsstillende løsning for grenseproblematikken, forblir medlemmer i Det indre marked og i EUs tollunion.

Den løsningen er foreløpig blankt avvist på hjemmebane, men onsdag kveld bekreftet Theresa May overfor EU-toppene at hun vil vurdere dette.

Scenario 3: EU vil gi Theresa May mer tid til å bygge et flertall på hjemmebane

Dersom Theresa May viser evne å komme opp med nye og konstruktive forslag, kan EU legge godviljen til og gi Theresa May mer tid til å bygge et flertall for en avtale på hjemmebane. Det et ett av scenariene – dog ikke det mest sannsynlige – mener BBCs politiske kommentar, Laura Kuenssberg. Hun trekker frem dette som ett av tre mulige scenarioer.