Verden

Eric Adams vant demokratenes primærvalg – blir trolig ny ordfører i New York

Den tidligere politioverbetjenten Eric Adams har vunnet primærvalget om å bli demokratenes ordførerkandidat i New York by. Dermed blir han trolig ny ordfører.

Den tidligere politioverbetjenten Eric Adams ser ut til å bli ny ordfører i New York, etter å ha vunnet det demokratiske primærvalget. Om han som ventet vinner valget i november, blir han storbyens første svarte ordfører.
  • NTB-AP

Adams gikk til valg på en sentrumsplattform, og blir byens andre svarte ordfører etter David Dinkins, som styrte mellom 1990 og 1993, om han vinner valget i november.

Det er registrert sju ganger så mange demokratiske velgere som republikanere i New York, og Adams ligger dermed godt an til å overta ordførerposten etter Bill de Blasio.

Radioverten Curtis Silwa blir republikanernes kandidat.

Nytt system for stemmegivningen

Adams gikk seirende ut da New York for første gang brukte rangert stemming ved ordførervalg.

Tirsdag ledet Adams med drøyt 8.400 stemmer, eller litt mer enn ett prosentpoeng, over Kathryn Garcia, som tidligere har hatt ansvaret for sanitærforholdene i storbyen.

– Selv om det fortsatt gjenstår et svært lite antall stemmer å telle, er resultatet klart: En historisk, mangfoldig koalisjon ledet an av arbeiderklassefolk har gitt oss seieren i primærvalget, heter det i en uttalelse.

I uttalelsen sier Adams at han stilte som kandidat for å bedre kårene til dem som sliter og som ikke har fått som fortjent, og for alle som ønsker en trygg og rettferdig framtid for alle newyorkere.

Adams jobbet i politiet i 22 år før han viet seg til politikken. Først for Demokratene, deretter i fire år for Republikanerne, før han igjen vendte tilbake til Demokratene.

60-åringen var i sin tid med på å grunnlegge en organisasjon for svarte politifolk. I dag er han president i bydelen Brooklyn, som med drøyt 2,5 millioner innbyggere er New York Citys mest folkerike bydel.

Flere kandidater

Hans sterkeste konkurrenter var Garcia, og advokaten Maya Wiley, som tidligere har jobbet for de Blasio og fikk støtte fra venstrefløyen i partiet.

Andrew Yang, som stilte som presidentkandidat i 2020, var tidlig en av favorittene, men falt fort av da stemmegivningen begynte.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. New York