Arabiske aviser: - En lærepenge for Danmark

Selv om mange i den muslimske verden tar avstand fra terroraksjonen i Pakistan, er det en gjengs oppfatning at Danmark kan takke seg selv.

Biler i en hel gate ble påført omfattende skader i bombeattentatet.

Avisen Khaleej Times i De forente arabiske emirater skriver på lederplass tirsdag at bomben mot den danske ambassaden i Islamabad er «en lærepenge for Danmark».

Avisen fordømmer likevel angrepet, og skriver at det ikke har noe med islam å gjøre.

– Samtidig er det en melding til land som Danmark om at det er dumt og direkte farlig å angripe folks religiøse tro og ikoner i frihetens navn, skriver avisen og henviser til trykkingen av Muhammed-karikaturene.

– Derfor kommer ikke angrepet på Danmarks ambassade som en overraskelse for mange rundt om i verden, spesielt ikke i den muslimske verden.

Les mer:

Vesten må forstå

I Pakistan fordømmer avisa The Post angrepet på det sterkeste. Likevel mener avisen på lederplass at den danske regjeringen har bidratt til en forverring av situasjonen ved ikke å beklage at danske medier har trykket de omstridte tegningene.

– Mens radikale elementer i den muslimske verden bør bruke logikkens språk framfor terrorisme, må Vesten forstå at ytringsfrihet ikke gir rett til å krenke følelsene til millioner av mennesker.

Selv om ingen ennå har tatt på seg skylden for angrepet, og det derfor heller ikke er sikkert hva motivet var, konkluderer mange med at det er publiseringen av karikaturtegningene av profeten Muhammed som ligger bak terrorhandlingen.

President Musharraf

I pakistanske medier spekuleres det også i at det slett ikke var Danmark, men Pakistans upopulære president Pervez Musharraf som var målet for angrepet. Han besøkte nemlig et forsvarsakademi i nærheten av ambassaden da bomben eksploderte.

På nettutgaven til TV-stasjonen Al Jazeera sier den pakistanske politiske analytikeren Ahmed Qureshi at tidspunktet for attentatet antyder at selvmordsangrepet ikke har noe med karikaturtegningene å gjøre.

– Tidspunktet er merkelig. De (tegningene red.anm.) er ikke en sak akkurat nå. Det er over. Ingen, ikke engang i stammeområdene, snakker om tegningene, sier han.

Pakistanske politikilder avviser imidlertid teorien om at Musharraf var målet for angrepet.

President Pervez Musharraf var det egentlige målet, mener flere medier.