Verden

Bosettere angrep palestinere

Fotograf slått og sparket.

Jødiske bosettere går til angrep på en palestinsk fotograf under olivenhøsten ved Hebron.
 • Knut A. Knut A. Nygaard

Jødiske bosettere gikk til angrep på palestinere som høstet inn olivenavlingen sin ved Hebron lørdag.

Angrepet gikk verst ut over en fotograf som var til stede.

Mens et tv-team fra Associated Press (AP) filmet, kom fire unge, jødiske menn til stedet.

Tv-bildene viser at de både slår og sparker fotografen Abed Hashlamoun, som jobber for nyhetsbyrået EPA.

Hashlamoun sier at han fotograferte mennene da de begynte å angripe ham.

Tok kamera

En av bosetterne tok også kameraet hans, men slapp det igjen da en utenlandsk menneskerettsaktivist prøvde å ta det tilbake.

Opptakene fra TV-teamet viser at aktivisten, en 53 år gammel britisk kvinne, ble slått i ansiktet under basketaket.

Flere dusin menneskerettsaktivister var til stede under olivenhøsten for å skjerme de lokale bøndene fra mulige angrep fra israelske bosettere.

Det er ikke uvanlig at palestinere blir angrepet under olivenhøsten, ifølge Associated Press.

I Israel er det bygget en rekke jødiske bosetninger i det som oppfattes som palestinske områder. Dette har ført til mange og dype konflikter, og har flere ganger spilt en stror rolle i flere mislykkede fredsforsøk.

I det siste har jødiske ekstremister på Vestbredden iverksatt en "dramatisk opptrapping" av opptøyer både mot den palestinske lokalbefolkningen og mot israelske soldater, ifølge israelske myndigheter selv.

Opptrappingen av bosetternes aksjoner kommer på et tidspunkt da Olmerts regjering arbeider med planer om å betale kompensasjon til bosettere som frivillig forlater deler av Vestbredden.

Delte ut kameraer

Hundre palestinske familier på Vestbredden har fått utdelt videokameraer, som de bruker til å dokumentere israelske overgrep. Da Fida Abu Ayesha (14) så hvordan en kvinnelig bosetter løp etter hennes to yngre brødre inn i butikken på den andre siden av gaten, nølte hun ikke. Hun grep videokameraet og begynte å filme. Opptaket skapte mediehistorie i Israel.

Filmen havnet kort tid etter hos den israelske menneskerettsorganisasjonen B'tselem, som hadde gitt familien Abu Ayyash kameraet nettopp med tanke på slike situasjoner.

Siden den gang har B'tselem engasjert omkring 100 palestinske familier på Vestbredden i videoprosjektet. Kameraet overleveres alltid til familiefaren. Men etterhvert havner det som oftest hos et annet familiemedlem, gjerne moren eller en datter.

Først takket en israelsk fjernsynsstasjon nei til tilbudet. Men så brukte landets største avis, Yediot Ahronot, filmklippet på førstesiden av sin nettutgave. Og i løpet av et par timer strømmet hundrevis av kommentarer inn.

Deretter ble det vist på hver eneste fjernsynsstasjon. Og det vakte slik harme at statsminister Ehud Olmert måtte rykke ut og påpeke at «det er ikke slik jøder bør oppføre seg».

Angriperne fikk gå

Ingen mennesker ble alvorlig skadet under tumultene i olivenlunden ved Hebron. Israelske soldater på stedet gikk raskt til aksjon og brøt opp slåsskampen.

De unge bosetterne fikk så gå.

Det israelske forsvaret kritiserer palestinerne for å starte innhøstingen uten å koordinere med militære myndigheter først.

— Det var ingen koordinasjon før de ankom, noe som oppfattes som en provokasjon, sier en militær kilde til AP.

— Media må forstå at de hadde gått inn i en lukket militær sone, og at de slik tar en risiko, er kommentaren i forhold til angrepet på fotografen.

Politiet har startet undersøkelser i forhold til palestinerne og deres støttespillere, og de lokale bosetterne som angrep dem, ifølge forsvaret.

 1. Les også

  Israel frykter jødisk gerilja

 2. Les også

  Olmert ut mot bosettere

 3. Les også

  Israelsk bosetter angrep britiske diplomater

 4. Les også

  Lover kamp om bosetningene

 5. Les også

  Israelsk politi fjernet <br/>bosettere i Hebron

 6. Les også

  Bosetter dømt for drap på palestinere

Kamp på bakken.
Bosetterne holdt fotografen fast, og tok etter hvert hans kamera.