Flere grener av militæret kan ha stått bak kuppforsøket

Tyrkiske myndigheter var raske med å arrestere tusenvis etter kuppet, men hvem sto egentlig bak forsøket på å ta makten?

Natt til lørdag gikk sivile tyrkere ut i gatene for å stanse kuppmakernes stridsvogner. Bildet er fra Ankara.
  • Reidun J. Samuelsen

Både generaler, offiserer og menige soldater er pågrepet etter kuppforsøket natt til lørdag.

Et flertall av dem er fra luftforsvaret, men også representanter fra hæren, samt offiserer og soldater fra styrken som vokter grensen mot Syria, Irak og Iran er blant kuppmakerne, ifølge tyrkiske myndigheter.

Det skal være to generaler blant de arresterte.

– En kreftsvulst

– Kuppmakerne kom fra en liten gruppe innen militæret. De var som en kreftsvulst i vårt forsvar. Nå er den kreftsvulsten fjernet, uttalte president
Recep Tayyip Erdogan, ifølge den engelske versjonen av den tyrkiske avisen Hurriyet.

Det er også kommet fram at 72 kupptilhengere ble arrestert under en aksjon mot flybasen Akincilar i Ankara lørdag.

Ifølge Hurriyet hadde spesialstyrkene ansvaret for aksjonen, der også rundt 5000 sivile tilhengere av Erdogan forsøkte å storme militærbasen. Seks sivile skal ha blitt drept i kaoset.

Sivile tyrkere i Istanbul søker dekning under kuppforsøket. Så mange som 104 av de drepte kan ha vært sivile, ifølge tyrkiske myndigheter.

Flere nyhetsmedier, blant annet CNN og Washington Post melder at kuppmakerne brukte både helikopter og F16-jagerfly i forsøket på å ta kontrollen over landet natt til lørdag.

Andre melder at regjeringstro styrker brukte jagerfly til å beskyte stridsvognene kontrollert av kuppmakerne.

Mektig, religiøs fiende

I tyrkiske medier søndag er det ett navn som går igjen i reportasjene om kuppet, og det er Fethullah Gülen. Den tyrkiske muslimske predikanten og hans organisasjon Hizmet, er president Erdogans politiske erkefiende. Gülen bor i selvpålagt eksil i USA.

Gülen-tro kuppmakere er formuleringen som brukes, av blant andre statsministeren.

– Ethvert land som vil gi en trygg havn til Fethullah Gülen, lederen av parallellstaten som er ansett som mesterhjernen bak 15. juli-kuppet, er ingen venn av Tyrkia, sa statsminister Binali Yıldırım i går, ifølge Hurriyet.

Avviser innblanding

Selv avviser Gülen enhver befatning med kupplanene. På spørsmål fra New York Times om noen av hans tilhengere var involvert, svarer Gülen han ikke kan vite hvem som er hans tilhengere, ifølge NTB.

– Siden jeg ikke kjenner disse personene, kan jeg ikke snakke om hva de potensielt er innblandet i. Det kan være noen fra opposisjonen eller det kan være nasjonalister. Jeg har ikke vært i Tyrkia på 30 år og har ikke fulgt med på dette, sier han i et sjeldent intervju.

Den religiøse lederen gikk også ut og fordømte kuppforsøket natt til lørdag. I en uttalelse skrev han at «retten til å styre skal vinnes ved frie og rettferdige valg, ikke med makt.

– Amatørmessig

Andre hevder at det kan være president Erdogan selv som har iscenesatt et militærkupp, og argumenterer med at den raske og massive responsen fra regjeringen kan tyde på at dette var forberedt.

Kuppforsøket kan gi president Recep Tayyip Erdogan mer makt, spår Tyrkia-kjennere.

President Erdogan kan profittere på kuppet, ved å få gehør for å samle mer makt på egne hender i en urolig tid for landet.

En annen teori, fremsatt av den tyrkiske forfatteren og journalisten Ahmet Sik, er at regjeringen kan ha fått nyss om kupplanene og at folkene bak ble tvunget til å framskynde dem, skriver NTB.

Han begrunner blant annet teorien med at kuppet framsto svært amatørmessig, noe fagfolk Aftenposten har snakket med også er enige i.