Verden

Nå stenger også nabolandene grensene mot Syria

Flere titalls tusen er innesperret langs Syrias grenser. Her vandrer flere syrere mot Bab al-Salameh grenseovergang 5. februar 2016. Den leder inn i Tyrkia, men er stengt.

Det blir stadig vanskeligere for syrere å forlate krigshandlingene i hjemlandet sitt.

  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

Hjelp dem i nærområdene, sier europeiske ledere om de syriske flyktningene og stenger sine egne grenser.

Men nærområdene er allerede overbelastet. Nå følger de det europeiske eksempelet og strammer grepet om egne grenser.

Syria grenser til fem land. Fire av disse – Tyrkia, Jordan, Libanon og Irak – har tilsammen tatt imot over fire av de over fem millionene som har forlatt Syria.

Nå er kapasiteten er sprengt og syrerne møter ikke bare stengte dører i Europa, de møter stengte dører rett utenfor sin egen dørstokk:

Jordan: Havner i et ingenmannsland

Sør i Syria står nesten 30.000 syrere fast. De befinner seg helt øst på den 375 kilometer lange grensen mot Jordan i ingenmannsland.

Mellom en lang jordhaug som markerer slutten på militariserte Syria og en annen som markerer starten på jordansk territorium, har flere av dem stått i mange måneder.

Syriske flyktninger strandet i ingemannsland mellom Syria og Jordan venter 14. januar 2016. Jordanske myndigheter har nettopp latt en liten gruppe slippe inn i landet. Nå håper disse på å bli de neste.

Hjelpeorganisasjoner har fått sporadisk tilgang til ørkenområdet, men ingen kan gi et tydelig svar på hvordan situasjonen virkelig er der. Uten et ordentlig hjelpeapparat og med kjølige nattemperaturer og hete ørkendager, er det ikke vanskelig å forestille seg. Flyktninghjelpen fortviler.

— Vi ber jordanske myndigheter om å øke den humanitære tilgangen til området, samt sette opp tempoet i registreringsprosessen, sier Karl Schembri, ved Flyktninghjelpens Midtøsten-kontor i Amman.

I januar, da enkelte medlemmer av pressen fikk bli med opp til området hvor syrerne er strandet, var det snakk om at rundt 20.000 sto på grensen. Nå er tallet nesten oppe i 30.000. Ifølge Flyktninghjelpen slippes mellom 30 og 50 mennesker inn i Jordan daglig.

Tyrkia: Har stengt grensen

Nord i Syria strømmer flyktningene mot en annen grense. Grensen mot Tyrkia. Men heller ikke her slipper de inn. Rundt 70.000 mennesker er blitt tvunget på flukt siden 1. februar. Flesteparten har trukket nordover som følge av Assads offensiv mot byer som Aleppo og Homs.

Flere titalls tusen er innesperret langs Syrias grenser. Dette bildet viser telt satt opp av den tyrkiske hjelpeorganisasjonen IHH nær grenseovergangen Bab al-Salameh som leder inn i Tyrkia.

Men Tyrkia har stengt grensen i et forsøk på å hindre flere syrere i nå Europa, slik som myndighetene har lovet europeiske ledere å gjøre.

Foreløpig er det kun ambulanser og hjelpeorganisasjoner som får kjøre inn og ut. Tyrkiske hjelpeorganisasjoner har fått satt opp over femtusen telt og sier de deler ut varme måltider til 50.000 flyktninger daglig.

De som ikke står og venter ved grensen, har søkt tilflukt i nærmeste by Azaz, som ligger bare noen kilometer unna. Der pågår det kamper mellom syrisk kurdisk milits og syriske arabisk milits. Samtidig kommer det raketter fra Tyrkia, som ønsker å presse kurderne tilbake.

Libanon: Kun turister og forretningsfolk

Myndighetene i Libanon sier at grensen er åpen, men realiteten er at kravene for å få komme inn, er så strenge at kun rike syrere på forretningsreise eller turister slipper gjennom nåløyet.

— Flyktninger slippes ikke inn i Libanon lenger, bortsett fra for ekstreme humanitære årsaker, forteller Dana Sleiman ved FNs høykommsæriat for flyktninger (UNHCR) i Libanon.

For å komme til Libanon som flyktning, må du oppfylle én av tre kriterier. Du må enten være enslig mindreårig med familie i Libanon, ha en funksjonshemning eller ha en kritisk helsetilstand som krever umiddelbar hjelp.

Folk står ved siden av opphengte klær i en boligblokk i Sidon som huser syriske flyktninger. Libanon har ingen flyktningleirer for syrere og har heller ingen planer om å sette opp noen. Libanon frykter at dersom de gjør det, vil de bli værende der, akkurat som palestinerne som har holdt til i Libanon i snart 70 år.

Sleiman sier at de nye reglene ble satt i verk for et år siden for å dempe presset som de syriske flyktningene har påført det libanesiske samfunnet. Det virker som om ryktet har spredt seg sier hun, og forteller at de ikke opplever press ved grensen.

Libanon deler 375 kilometer av landegrensen med Syria og har en befolkning på cirka seks millioner. De huser over en million syriske flyktninger, men Sleiman sier det i praksis kan være flere ettersom de sluttet med registreringen da de nye reglene trådte i kraft i starten av 2015.

Men syrere er ikke de eneste flyktningene i Libanon. Landet huser også nesten en halv million palestinere.

Flere flykter fra Syria

Innstrammingene til Syrias naboland rammer hardt. For stadig flere rømmer fra økte krigshandlinger inne i Syria.

I Jordan foreller Schembri at det internasjonale samfunnet har jobbet hardt for å støtte jordanske myndigheter i å skape tilstrekkelig kapasitet for å håndtere strømmen av flyktninger. Nå står to av fire landsbyer som er ferdigstilte i flyktningleiren Azraq tomme, fordi flyktningene ikke slippes inn i landet.

Jordan har likevel allerede tatt imot over 600.000 syrere. Fra før av har landet over to millioner palestinske flyktninger. Andre nødhjelpskilder opplyser at selv om plassen er der, er landets infrastruktur under sterkt press.

— Før eller senere, kommer demningen til å briste, sa kong Abdullah av Jordan, til BBC før giverlandskonferansen i London i starten av februar.

Han sa at dersom det internasjonale samfunnet vil at Jordan skal fortsette å ta imot syriske flyktninger, må de tilby mer hjelp. Jordan er ikke alene om denne appellen til verdenssamfunnet. I Tyrkia venter fortsatt myndighetene på de milliardene som landet er blitt lovet i bytte mot å stagge strømmen mot Europa.

  • Ikke helt kjent med avtalen mellom EU og Tyrkia? Bruk et par minutter på denne saken og få en oversikt.

En glemt flyktningkonvensjon

Schembri mener at retten til å søke asyl aldri har vært mer truet i etterkrigstiden. En rett som står nedskrevet i Flyktningkonvensjonen, og gjelder for alle land som har signert.

Alle landene i Europa har signert konvensjonen. Det samme har Tyrkia. Derfor oppfordrer europeiske ledere, samt FN, Tyrkia til å åpne grensene, til tross for at de vil at Tyrkia skal stagge flyktningstrømmen mot Europa.

En syrisk far kysser sin datter mens han bærer henne gjennom en regnstorm i Helleas 10. september 2015. De er på vei til grensen til Makedonia. Nå stor over 10.000 mennesker fast på denne grenseovergangen. Stadig flere europeiske land stenger flyktningene ute, mens Syrias naboland er overfylte. Nå stenger også de grensene.

Tyrkia har allerede tatt inn over halvparten av alle syrerne som har flyktet fra hjemlandet. Det betyr at 2,6 millioner syrere bor i Tyrkia og de har svært begrensede rettigheter. Bare 20 prosent av barna går på skole og få syrere ser for seg en fremtid for seg og sin familie i landet.

Solidariteten borte

Det er fem år siden borgerkrigen i Syria startet og i tillegg til de 4,6 millionene som har flyktet ut av landet, er over 6,5 millioner på flukt internt. 13,5 millioner mennesker har behov for nødhjelp.

— Vi er vitner til en total kollaps av den internasjonale solidariteten med millioner av krigsofre, sier Schembri ved Flyktninghjelpen.

Han ser med bekymring på at grensene, enten det er til Syrias naboer eller utenfor Midtøsten, i økende grad blir stengt for mennesker som desperat flykter fra konflikt.

— Hvis denne trenden fortsetter, vil vi bare se større uro og ustabilitet over Midtøsten og videre utover, mener han.

  • Blir russere og kinesere skremt av fenomenet Donald Trump, og er de like interessert i USA-valget som vi nordmenn er? Det spør vi om i denne Verden-podkasten, som du kan lytte til i spilleren under, påSoundCloud, iiTuneseller via vårRSS-strøm.

--------------- Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følg vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

  1. 10.000 flyktninger strandet ved grensen mellom Hellas og Makedonia

  2. 67 har fått opphold, flere tusen venter på svar

  3. Flere bomber skal ha blitt sluppet over Syria i dag