Verden

Kommisjon foreslår å utvide Heathrow

En ekstra rullebane på Heathrow er løsningen på Storbritannias flyplasskrise, mener britenes flyplasskommisjon. Nå havner saken på politikernes bord.

Å bygge ut Heathrow er det beste alternativet for å løse kapasistetsproblemene i London, viser en ny utredning.
  • Tarjei Kramviken
Heathrow i London er verdens tredje største knutepunktflyplass etter Atlanta og Beijing. Dette bildet ble tatt under utbyggingen av flyplassens femte terminal.

Etter en tre år lang utredning har kommisjonen kommet frem til at en ekstra rullebane på Heathrow er den beste måten å utvide kapasiteten i London. Det vil gi London flere sårt tiltrengte langdistanseruter til nye reisemål.

— Heathrow er det beste alternativet for forretningspassasjerer, fraktselskaper og for økonomien, sa kommisjonsleder Howard Davies onsdag.

Dermed kan flyplassaken bli et alvorlig problem for David Cameron, som i 2009 slo fast at det var uaktuelt på bygge ut flyplassen så lenge han var statsminister, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Heathrow-flyplassen ligger i et tett befolket område i Vest-London.

En utbygging av flyplassen er omstridt fordi den ligger i Vest-London, ikke langt fra hovedstadens sentrum. Mange mennesker bor i området rundt flyplassen, og forurensningen og støyen fra flyene gjør at mange er mot å bygge ut.Kommisjonen valgte alternativet om å bygge en tredje rullebane på Heathrow, som i dag drives på 98 prosent av sin kapasitet, fremfor å bygge ut Gatwick. Gatwick ligger sør for London i et område som ikke er like tett befolket.

Les også

  1. Dropper planer om ny flyplass-øy i Themsen

  2. Verdens 100 beste flyplasser