Verden

Dette våkner tyskerne til i dag

Politiet slet sent fredag med å holde stand mot​​ tusenvis av aggressive demonstranter som gjorde G20-toppmøtebyen Hamburg utrygg.

En mann går rundt i en butikk som har blitt rasert av sinte demonstranter. Foto: Fabian Bimmer / X02840

  • NTB

Når lederne fra verdens mektigste land avslutter møtet lørdag, skjer det mot et bakteppe av voldsomme og voldelige demonstrasjoner. Nesten 200 politifolk er blitt skadet i løpet av to dager med opptøyer.

Samtidig har advokater kritisert politiet for å hindre dem i å få kontakt med demonstranter som er blitt pågrepet. Så mange som 150 personer er blitt anholdt siden torsdag i spesielle områder satt opp før G20-møtet. Fredag opphevet politiet restriksjonene, slik at advokatene kunne gi juridisk bistand, ifølge DPA.

Les også

Disse G20-demonstrantene frykter tysk politi mest

Restene av et bål fra demonstrasjonene ligger igjen i gaten i Hamburg. Foto: Fabian Bimmer / X02840

– Voldsorgie

Fredag kveld var G20-lederne samlet til konsert og middag i havnebyens nye konsertsal,Elbphilharmonie. Mens politikerne lyttet til Beethovens niende symfoni, satte maskerte demonstranter fyr på biler i det sentrale Schanzenviertel-distriktet.

Flere butikker, forretninger og et supermaked ble plyndret i løpet av natten.

En kvinne tar bilder av skadene på en butikk i Hamburg. Foto: Fabian Bimmer / X02840

Statsminister Angela Merkel fordømte volden som uakseptabel. Hun la til at hun hadde stor forståelse for fredelige protester, men at voldelige protester satte menneskeliv i fare.

– Dette dreier seg ikke lengre om protester, men om en voldsorgie, sa politiets talsmann Timo Zill til TV-kanalen NTV. Til Bild sa han at politiet aldri har opplevd et sånt nivå av hat og vold.

.

Demonstranter protesterer mot verdensledere under G-20 i Hamburg natt til fredag. Foto: Michael Probst / TT / NTB scanpix

Barrikader og vannkanoner

Sent fredag ​forsøkte politiet å fjerne tusenvis av demonstranter fra Schanzenviertel. TV-opptak viser politimenn som bryter seg inn i bygninger og står på hustak, mens helikoptre med søkelys sirkler over dem.

Pansrede kjøretøyer ble brukt til å pløye gjennom barrikadene, som tidligere var blitt tent på av demonstranter. Politiet brukte også tåregass og vannkanoner mot demonstrantene.

Les også

Politibiler påtent av G20-demonstranter

Nær 200 skadde politifolk

G20-toppmøtet startet fredag ​​og har fra begynnelsen vært preget av voldelige protester utført av militante venstreorienterte. Til nå er det oppgitt av nær 200 polititjenestemenn er kommet lettere til skade i sammenstøtene. Fredag ​​kveld beskrev en talskvinne for en av gruppene protestaksjonene som en suksess.

Bevæpnet tysk politi ble satt inn for å begrense skadene under de voldelige opptøyene i Hamburg fredag kveld. Foto: Axel Heimken / TT / NTB scanpix

– Vi har gjort det vi sa vi skulle gjøre. Tusenvis av mennesker har trengt inn i den såkalte blå sonen, sa hun.

Den blå sonen er et avstengt område der G20-konferansen finner sted.

Tusenvis av demonstranter forsøkte å nærme seg Elbphilharmonie, men konserten gikk mer eller mindre som planlagt. Merkel og andre ledere og deres ektefeller ankom uten at det oppsto noen episoder.

Ifølge politiet forsøkte 6.000 mennesker å trenge gjennom jernringen rundt konsertsalen. Minst tusen av dem skal ha vært maskert, noe som er ulovlig under demonstrasjoner i Tyskland.

Mens verdens ledere lyttet til Beethoven i Hamburgs nylig innviede konsertsal Elbphilharmonie, satte maskerte demonstranter fyr på biler i den tyske havnebyen. Her står statsminister Angela Merkel omgitt av sine kolleger i forbindelse med konserten. Foto: Bundesregierung / Steffen Kugler via AP / NTB scanpix

Les mer om

  1. G20
  2. Tyskland