IOM: Rundt 60 mennesker savnet etter forlis i Middelhavet

Rundt 60 båtflyktninger fryktes omkommet etter at en gummibåt med opptil 150 personer ombord kantret i Middelhavet.

Overlevende migranter og flyktninger fotografert på det spanske redningsskipet Rio Segura som la til kai i Salerno i Italia torsdag. Over 1.200 mennesker, blant dem flere barn, ble berget. Foto: Ciro Fusco /ANSA via AP / NTB scanpix
  • NTB

Overlevende har fortalt at gummibåten de satt i, begynte å ta inn vann fem timer etter at den seilte ut fra den nordafrikanske kysten mandag.

Flavio di Giacomo i Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) skriver på Twitter fredag at de 80 overlevende er brakt til havnebyen Brindisi i Sørøst-Italia.

De overlevende har sagt til ansatte i IOM at det var mellom 140 og 150 personer, blant dem flere kvinner, ombord i gummibåten som kantret. Rundt 60 migranter og flyktninger skal dermed være savnet utenfor Libyas kyst.

– De vet ikke hvor lang tid det tok før hjelpen kom. De klamret seg fast til deler av båten inntil det ble mørkt. Da kom en båt og de ble berget, sier Giacomo til nyhetsbyrået AFP.

De overlevende ble siden overført til det britiske militærskipet HMS Echo, som opererer i Middelhavet som en del av EUs operasjon mot menneskesmugling.

Totalt gikk 550 mennesker fra HMS Echo i land i den italienske havnebyen Brindisi fredag, etter en intens uke med redningsoperasjoner til sjøs. Bare siden søndag har over 10.000 mennesker blitt plukket opp fra skrøpelige båter utenfor den libyske kysten.

Så langt i år har minst 2.169 båtflyktninger enten omkommet eller blitt meldt savnet etter forsøk på å ta seg over Middelhavet til Europa, ifølge IOMs anslag.

Nesten 77.000 flyktninger og migranter har ankommet Italia siden januar, en oppgang på 15 prosent fra samme periode i fjor.