Verden

USA er svært frustrert over FN. Tror ikke flere krisemøter om Nord-Korea vil ha effekt.

USAs FN-ambassadør ser ikke noe poeng i å holde krisemøte i sikkerhetsrådet etter den siste nordkoreanske rakettoppskytingen.

USAs FN-ambassadør Nikki Hayley (høyre) har sett kraftig seg lei av at Kim Jong-un og Nord-Korea gang på gang ignorerer advarslene og sanksjonene fra FNs sikkerhetsråd. Foto: Wong Maye-E / TT / NTB scanpix & BRENDAN MCDERMID / X90143

  • NTB

Nord-Korea bekreftet lørdag at de hadde gjennomført en rakettest, og sa den hadde fløyet i 47 minutter og nådd en høyde på 3.700 kilometer.

En amerikansk våpenekspert har regnet ut at dersom opplysninger fra Nord-Korea stemmer, kunne deres siste rakett nådd både Los Angeles, Denver og Chicago.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley mener nok en svak advarsel fra rådet vil være verre enn ingen advarsel i lys av Nord-Koreas gjentatte oppskytinger og provokasjoner. Samtidig oppfordret hun Kina, Japan og Sør-Korea til å sende kraftigere signaler til Pyongyang.

Dette bildet skal vise oppskytingen av en Hwasong-14 interkontinental ballistisk missil fra et ikke oppgitt sted i Nord-Korea. Bildet er datert til fredag 28. juli. Foto: AP

Nåværende FN-resolusjoner hindrer Nord-Korea fra å utvikle sitt rakettprogram og kjernefysiske forsøk, noe Pyongyang fullstendig har ignorert.

  • Nord-Korea har skutt opp flere raketter den siste tiden. Her er ni spørsmål og svar om hvorfor verdenslederne frykter Nord-Korea.

Det er blitt spekulert i om Washington ville fremskynde et krisemøte i FNs sikkerhetsråd, men Haley uttalte søndag kort og godt at det ikke er tilfellet.

– Det er ikke noe poeng i å ha et krisemøte hvis det ikke bidrar med noe av betydning, sa Haley og la til at Nord-Korea har brutt alle resolusjoner rådet har kommet med uten å bli straffet for det.

– Nok en sikkerhetsresolusjon som ikke øker det internasjonale presset mot Nord-Korea betydelig, er uten verdi. Faktisk er det verre enn ingenting, fordi det sender meldingen til den nordkoreanske diktatoren om at det internasjonale samfunnet ikke er villig til virkelig å utfordre ham, sa hun videre.

Les også

Generasjonskløften vokser i Nord-Korea

USAs FN-ambassadør ser ikke noe poeng i å holde et møte i sikkerhetsrådet etter den siste nordkoreanske rakettoppskytingen. To amerikanske bombefly fløy søndag over Koreahalvøya i det som blir sett på som en styrkedemonstrasjon etter Nord-Koreas prøveskyting av en rakett fredag. Foto: Japan Air Self Defense Force via AP / NTB scanpix

Trump skuffet over Kina

Trump har overfor Kina uttrykt stor skuffelse over deres passive innsats mot Nord-Korea.

– Jeg er veldig skuffet over Kina. Våre tåpelige tidligere ledere har latt dem tjene hundrevis av milliarder i året på handel, likevel gjør de ingenting for oss når det kommer til Nord-Korea, skriver Trump på Twitter.

Videre skriver han at han ikke lenger vil tillate dette, og at Kina enkelt kunne løst problemet.

I am very disappointed in China. Our foolish past leaders have allowed them to make hundreds of billions of dollar a year in trade, yet ...... they do NOTHING for us with North Korea, just talk. We will no longer allow this to continue. China could easily solve this problem!

Han antydet i helgen at dette kan få følger for samhandelen mellom USA og Kina, noe myndighetene i Beijing reagerer på.

Kina advarer mot å blande bomber og handel

– Nord-Koreas atomprogram og handelen mellom Kina og USA er to helt forskjellige spørsmål, sier Kinas visehandelsminister Qian Keming.

– Disse har ikke noe med hverandre å gjøre og bør derfor heller ikke diskuteres sammen, sier han.

To amerikanske bombefly fløy søndag over Koreahalvøya i det som blir sett på som en styrkedemonstrasjon etter Nord-Koreas prøveoppskyting av en rakett fredag.

Det er sjelden amerikanske fly flyr så nær grensa til Nord-Korea. Øvelsen var et åpenbart svar på det USA oppfatter som en økende trusselen fra landet.

Les også

Våpenekspert: Nord-Koreas rakett kunne nådd USAs fastland

Lover konkrete tiltak

Japans statsminister Shinzo Abe og president Donald Trump er enige om at de to landene må ty til nye tiltak for å takle Nord-Koreas våpentrusler.

– Jeg er helt enig med president Trump i at vi må innse at vi må ta ytterligere grep, sa Abe etter en telefonsamtale med presidenten.

Ifølge Abe lovet Trump å gå til alle nødvendige skritt for å beskytte Japan.

– I sambandet med det sterke båndet mellom Japan og USA vil vi iverksette konkrete tiltak for å styrke vår forsvarsevne og gjøre alt vi kan for å sikre at befolkningen er trygg fra trusselen fra Nord-Korea, sa Abe.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Pyongyang
  3. Beijing
  4. Japan
  5. FN
  6. FNs sikkerhetsråd
  7. Nord-Korea