Verden

USA er svært frustrert over FN. Tror ikke flere krisemøter om Nord-Korea vil ha effekt.

USAs FN-ambassadør ser ikke noe poeng i å holde krisemøte i sikkerhetsrådet etter den siste nordkoreanske rakettoppskytingen.

USAs FN-ambassadør Nikki Hayley (høyre) har sett kraftig seg lei av at Kim Jong-un og Nord-Korea gang på gang ignorerer advarslene og sanksjonene fra FNs sikkerhetsråd. Foto: Wong Maye-E / TT / NTB scanpix & BRENDAN MCDERMID / X90143

 • NTB

Nord-Korea bekreftet lørdag at de hadde gjennomført en rakettest, og sa den hadde fløyet i 47 minutter og nådd en høyde på 3.700 kilometer.

En amerikansk våpenekspert har regnet ut at dersom opplysninger fra Nord-Korea stemmer, kunne deres siste rakett nådd både Los Angeles, Denver og Chicago.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley mener nok en svak advarsel fra rådet vil være verre enn ingen advarsel i lys av Nord-Koreas gjentatte oppskytinger og provokasjoner. Samtidig oppfordret hun Kina, Japan og Sør-Korea til å sende kraftigere signaler til Pyongyang.

Dette bildet skal vise oppskytingen av en Hwasong-14 interkontinental ballistisk missil fra et ikke oppgitt sted i Nord-Korea. Bildet er datert til fredag 28. juli. Foto: AP

Nåværende FN-resolusjoner hindrer Nord-Korea fra å utvikle sitt rakettprogram og kjernefysiske forsøk, noe Pyongyang fullstendig har ignorert.

 • Nord-Korea har skutt opp flere raketter den siste tiden. Her er ni spørsmål og svar om hvorfor verdenslederne frykter Nord-Korea.

Det er blitt spekulert i om Washington ville fremskynde et krisemøte i FNs sikkerhetsråd, men Haley uttalte søndag kort og godt at det ikke er tilfellet.

– Det er ikke noe poeng i å ha et krisemøte hvis det ikke bidrar med noe av betydning, sa Haley og la til at Nord-Korea har brutt alle resolusjoner rådet har kommet med uten å bli straffet for det.

– Nok en sikkerhetsresolusjon som ikke øker det internasjonale presset mot Nord-Korea betydelig, er uten verdi. Faktisk er det verre enn ingenting, fordi det sender meldingen til den nordkoreanske diktatoren om at det internasjonale samfunnet ikke er villig til virkelig å utfordre ham, sa hun videre.

Les også

Generasjonskløften vokser i Nord-Korea

USAs FN-ambassadør ser ikke noe poeng i å holde et møte i sikkerhetsrådet etter den siste nordkoreanske rakettoppskytingen. To amerikanske bombefly fløy søndag over Koreahalvøya i det som blir sett på som en styrkedemonstrasjon etter Nord-Koreas prøveskyting av en rakett fredag. Foto: Japan Air Self Defense Force via AP / NTB scanpix

Trump skuffet over Kina

Trump har overfor Kina uttrykt stor skuffelse over deres passive innsats mot Nord-Korea.

– Jeg er veldig skuffet over Kina. Våre tåpelige tidligere ledere har latt dem tjene hundrevis av milliarder i året på handel, likevel gjør de ingenting for oss når det kommer til Nord-Korea, skriver Trump på Twitter.

Videre skriver han at han ikke lenger vil tillate dette, og at Kina enkelt kunne løst problemet.

Han antydet i helgen at dette kan få følger for samhandelen mellom USA og Kina, noe myndighetene i Beijing reagerer på.

Kina advarer mot å blande bomber og handel

– Nord-Koreas atomprogram og handelen mellom Kina og USA er to helt forskjellige spørsmål, sier Kinas visehandelsminister Qian Keming.

– Disse har ikke noe med hverandre å gjøre og bør derfor heller ikke diskuteres sammen, sier han.

To amerikanske bombefly fløy søndag over Koreahalvøya i det som blir sett på som en styrkedemonstrasjon etter Nord-Koreas prøveoppskyting av en rakett fredag.

Det er sjelden amerikanske fly flyr så nær grensa til Nord-Korea. Øvelsen var et åpenbart svar på det USA oppfatter som en økende trusselen fra landet.

Les også

Våpenekspert: Nord-Koreas rakett kunne nådd USAs fastland

Lover konkrete tiltak

Japans statsminister Shinzo Abe og president Donald Trump er enige om at de to landene må ty til nye tiltak for å takle Nord-Koreas våpentrusler.

– Jeg er helt enig med president Trump i at vi må innse at vi må ta ytterligere grep, sa Abe etter en telefonsamtale med presidenten.

Ifølge Abe lovet Trump å gå til alle nødvendige skritt for å beskytte Japan.

– I sambandet med det sterke båndet mellom Japan og USA vil vi iverksette konkrete tiltak for å styrke vår forsvarsevne og gjøre alt vi kan for å sikre at befolkningen er trygg fra trusselen fra Nord-Korea, sa Abe.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Pyongyang
 3. Beijing
 4. Japan
 5. FN
 6. FNs sikkerhetsråd
 7. Nord-Korea

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USA truer med å utslette Nord-Koreas regime

 2. VERDEN

  Nord-Korea truer igjen med å skyte raketter mot Guam

 3. VERDEN

  USA vil ha skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea

 4. VERDEN

  Japan i alarmberedskap etter ny rakettoppskyting fra Nord-Korea

 5. VERDEN

  Nord-Korea har avfyrt et ballistisk missil

 6. VERDEN

  Nord-Korea går hardt ut mot statsminister: – Den dummeste mannen i historien