Verden

Clinton måtte forlate 11. september-markering

Den demokratiske presidentkandidaten (68) måtte forlate Ground Zero i all hast på grunn av varmen, bekrefter valgkampstaben.

 • Emma Tollersrud
 • NTB

Hillary Clinton fotografert ved minnestedet etter 11. september-angrepene i New York før hun ble uvel og måtte forlate markeringen søndag. BRIAN SNYDER / X90051

Presidentkandidaten følte seg overopphetet, opplyser hennes stab. Clinton skal ha forlatt minneseremonien i New York tidlig.

Ifølge øyenvitner lot hun til å falle sammen og bli hjulpet inn i en bil.

Fox News-journalist Rick Leventhal siterte en kilde i politiet som hevder Clinton så ut til å besvime og at hun måtte hjelpes inn i en bil.

Sent søndag kveld meldte BBC at Clinton har fått diagnosen lungebetennele.

I en pressemelding gjengitt av NBC skriver legen hennes at Clinton har vært plaget av hoste knyttet til allergier, og at hun i forbindelse med en helseoppfølging fredag, ble diagnostisert med lungebetennelse.
– Hun fikk antibiotika og ble rådet til å hvile, skriver legen i pressemelingen.

Les historien om det langvarige, intense hatet mot Hillary Clinton.

– Han sto på fortauet sammen med et sikkerhetsteam og ventet på bilkortesjen. De ble overrasket, for det var ikke meningen at hun skulle dra så tidlig. Da bilkortesjen kom, mistet hun balansen og så ut til å svime av. Hun mistet en sko, som havnet under bilen, sier Leventhal.

Et videoopptak fra stedet viser hvordan Clinton tydelig snubler på vei inn i bilen.

Ifølge Daily Beast skal hun ha sett helt normal ut frem til hun skulle inn i bilen.

Ifølge valgkampteamet, ble Clinton tatt med til sin datters leilighet fordi hun følte seg uvel. Etter bare et par timer kom hun ut igjen fra leiligheten og understreket til reportere at hun følte seg helt fin.

Dårlig tidspunkt

Episoden kommer på et ubeleilig tidspunkt, bare få dager etter at Clinton også fikk et hosteanfall under et valgkampsarrangement, og 58 dager før selve valgdagen.

Donald Trumps leir bruker hendelsene for alt det er verdt og har flere ganger spredt rykter om at 68 år gamle Clinton har en svak helse. Etter søndagens episode, der det også tok halvannen time før reportere fikk informasjon om hva som hadde skjedd, har flere kommentatorer begynt å stille kritiske spørsmål ved hennes helse.

Clinton besvimte og fikk hjernerystelse i 2012, og på omtrent samme tid ble hun diagnostisert med blodpropp i hjernen. Hun ble erklært frisk seks måneder senere, men har siden gått på blodfortynnende midler, skriver assisterende professor i medisin, David L. Scheiner, i Washington Post.

Det er grunn til å spørre seg hvordan Clintons nevrologiske helsetilstand er nå, tre år senere, skriver Scheiner.

En av bivirkningene ved det blodfortynnende midlet Clinton går på, warfarin, skal være økt sjanse for svimmelhet og besvimelse, ifølge Forbes-reporter Emily Willingham.

Må snakke om helse

– Hverken hosting eller overoppheting er i seg selv bevis for en større sykdom som Clinton antas å skjule. Men at disse to tingene skjer med seks dager mellomrom, med en kandidat som er 68 år gammel, gjør at det ikke lenger bare er konspirasjonsteoretikere som kan snakke om Clintons helse, skriver Washington Post-kommentator Chris Cillizza i en kommentar.

Mens de har kunnet blåse av påstandene til nå, gjør denne «overopphetingen» det umulig for Clinton og hennes team å fortsette å le av spørsmål om helsetilstanden, som nå også vil komme fra fornuftige mennesker, mener Cillizza.

– Ikke bare var det mye prat om hennes helseproblem fra før, med svært lite bevis, men dette skjedde på et 11. september-arrangement, et utrolig viktig øyeblikk med en mengde kameraer og reportere overalt. Dette vil tvinge Clinton til å snakke om sin egen helse i valgkampanjen, skriver han.

Willingham i Forbes avviser imidlertid påstandene, som hun mener er ispedd sexisme:

– Kommer Clinton virkelig til å dø i sin periode fordi hun følte seg svimmel og hostet med seks dagers mellomrom? Uten beviser for noe alvorlig, forblir dette konspirasjonsteoretikernes domene. Bland inn litt sexisme og aldersdiskriminering, og du får en konspirasjonsteori.

– Å tvinge frem et felles narrativ rundt ethvert «symptom» Clinton har, i stedet for å legge bevis til grunn, ville vært lattervekkende, hvis det ikke var for at så mye står på spill, skriver [Willingham.

Clinton deltok ved en minneseremoni ved Ground Zero i New York 11. september. Hun forlot stedet langt tidligere enn planlagt, angivelig fordi hun følte seg uvel. BRIAN SNYDER / X90051

15 år etter

Clintons rival Donald Trump deltok også i seremonien, men ingen av dem var ment å snakke offentlig.

Den offisielle minnemarkeringen i New York startet med ett minutts stillhet klokken 8.46 – nøyaktig 15 år atter at det første flyet krasjet inn i World Trade Center.

Etter stillheten begynte etterlatte å lese opp navnene til de nesten 3.000 menneskene som ble drept da tre kaprede fly ble styrt inn i World Trade Center og Pentagon i Washington. Det fjerde kaprede flyet styrtet på et jorde i Pennsylvania.

Fem andre øyeblikk skal markeres med stillhet i løpet av den timelange seremonien.

Obama ved Pentagon

Obama deltok på sin siste 11. september-markering som president, og startet sin tale ved Pentagon med å sitere bibelen da han hedret dem som mistet livet.

– La ikke kjærlighet og trofasthet vike fra deg.

– Det er en stor ære for meg å stå her med dere igjen, på en dag jeg vet fortsatt er vanskelig for dere. Det er en dag vi aldri kommer til å glemme, sa Obama foran de oppmøtte.

Han benyttet også Obama sjansen til å si noen ord om verdien av mangfold i det amerikanske samfunnet.

– Mangfold er ikke en svakhet, men en stor styrke.

Med det fulgte han opp tidligere uttalelser lørdag:

– I møte med terror betyr det noe hvordan vi reagerer. Vi kan ikke gi etter for dem som ønsker å splitte oss. Vi kan ikke reagere på en måte som bryter ned strukturen i samfunnet vårt, sa han.

Uttalelsene blir tolket som et dårlig skjult stikk til Donald Trump, som er blitt beskyldt for å spre hatefull retorikk mot muslimer.

President Barack Obama før han skal tale ved Pentagon under 11. september-seremonien. JOSHUA ROBERTS / X01909

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Donald Trump
 4. Barack Obama
 5. New York City

USA-valget 2016

 1. KRONIKK

  Kronikk: «Ivanka Trump vil bli USAs første kvinnelige president. Kanskje er hun det allerede.»

 2. KOMMENTAR

  Bøllete, hårsår, selvopptatt, inkompetent og med tvilsom impulskontroll — og i rute til å bli gjenvalgt

 3. VERDEN

  New York varsler kamp mot Trumps vraking av utslippskutt

 4. VERDEN

  Seks journalister anholdt i USA etter anti-Trump-demonstrasjon - risikerer ti års fengsel

 5. KRONIKK

  Høyresiden i Europa er i sterk fremvekst. Men for liberalt innstilte borgerlige er ikke det særlig gjevt.

 6. ØKONOMI

  Finansmannen om Trump på VIP-middag i Davos: Han er en bedrager. Og vil mislykkes.