Verden

Sør-Afrika setter inn hæren mot innvandringsmotstandere

Fremmedfrykt og angrep mot innvandrere skaper krise mellom Sør-Afrika og naboland.

En lokal innbygger veiver med en stokk under en protest mot innvandrere nær et herberge i Johannesburg.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist
Innvandrere fra Malawi står i kø for å bli busset hjem fra Sør-Afrika på grunn av en bølge voldshandlinger mot innvandrere.
Enkelte innvandrere i Sør-Afrika har bevæpnet seg med macheter mot angripere.

Sør-Afrika setter inn hæren for å få slutt på omfattende vold mot innvandrere fra naboland.

Forsvarsminister Nosiviwe Mapisa-Nqakula kunngjorde initiativet tirsdag på TV fra Alexandra i Johannesburg. Der overlevde et ektepar fra Zimbabwe såvidt et angrep i natt. De ble begge skutt og såret, men er nå utskrevet fra sykehus.

Køller og bensinbomber

De siste ukene har en voldsbølge blusset opp i Sør-Afrika etter at zulu-kongen Goodwill Zwelithini i slutten av mars ba utlendinger komme seg hjem i stedet for å ta jobbene fra sørafrikanere. Rasende gjenger bevæpnet med køller og bensinbomber setter fyr på biler og forretninger som eies av utlendinger. Innvandrere flykter, eller de bevæpner seg med macheter og møter gjengene. Minst åtte er drept i urolighetene.

Zulu-konge talte

— De fleste regjeringsledere vil ikke snakke om denne saken fordi de er redde for å miste stemmer. Som konge for zulu-nasjonen kan jeg ikke akseptere en situasjon der vi blir ledet av ledere uten synspunkter. Vi ber dem som kommer utenfra, om å dra tilbake til sine egne land, sa Zwelithini.

Uttalelsene fikk bred dekning i sørafrikanske medier, og president Jacob Zumas sønn sa noe i samme retning. For et par uker blusset volden opp i Durban. Den spredte seg etter hvert til flere steder, særlig Johannesburg.

Kong Goodwill Zwelithini.

— Skygge av apartheid

Forsker Annika Teppo ved Nordiska Afrikainsituttet minner om at Sør-Afrika generelt er et voldelig samfunn med skyhøye drapstall og mye familievold. Hun mener den voldsomme motstanden enkelte har mot innvandrere, stammer fra apartheidtiden.

— Under apartheid var mange av de svarte regnet som utlendinger, de tilhørte såkalte bantustans, mens hvite ble regnet som de egentlige sørafrikanerne. Da apartheid var over, ble de alle sørafrikanere. De var ett folk, og dette bygget opp en slags nasjonalistisk stolthet. Fortsatt har mange en følelse av overlegenhet over å være sørafrikanere, sier Teppo til Aftenposten.

Hun tror tenkningen fra apartheidtiden om å sette forskjellige typer mennesker i kategorier og å gi dem forskjellig verdi, stikker dypere enn man liker å tro.

— Fortsatt spørres folk om rase ved innrullering i høyere utdanning eller statistiske undersøkelser, sier hun.

Zuma lover bedring

I helgen avlyste president Jacob Zuma et statsbesøk til Indonesia. I stedet ble han hjemme og dro på besøk til en leir sør for Durban. Der holder mange tusen utlendinger til i påvente av skyss til sine hjemland for å slippe unna volden. Det er særlig innvandrere fra Zimbabwe og Malawi som holder til her.

— Vi skal stoppe volden. De av dere som vil dra hjem: Når volden opphører, er dere velkomne tilbake, sa president Zuma.

Zulu-kongen har senere forsøkt å dempe sine uttalelser og sa i helgen at han ikke ønsket noe voldsbruk.

Minst åtte er blitt drept i voldsbølgen, og mange innvandrere klager over at sørafrikansk politi ikke har beskyttet dem.

I en rekke land har man tatt den sørafrikanske fremmedfrykten svært ille opp:

 • I nabolandet Zimbabwe har studenter demonstrert og oppfordret til angrep på alle som selger sørafrikanske varer.
 • I Mosambik er det blitt kastet stein på busser med sørafrikanske skilter, og arbeidere har streiket med krav om at sørafrikanske arbeidere må sendes hjem. Flere sørafrikanskeide selskaper har evakuert sine sørafrikanske ansatte av frykt for angrep.
 • I Nigeria har den nyvalgte administrasjonen levert en hissig note til den sørafrikanske ambassaden. Der skal det, ifølge sørafrikanske Independent, ha blitt truet med at om ikke angrepene stoppes, blir sørafrikanske selskaper i Nigeria stengt.
 • I Malawi har borgerrettsaktivister tatt til orde for å boikotte sørafrikanske forretninger og varer og Sør-Afrikas ambassadør er kalt inn på teppet.

Regnbue-image

Mange sørafrikanere er nå redde for at angrepene skal ødelegge bildet av Sør-Afrika i andre land.

— Vi ser hatkriminalitet på høyde med det verste under apartheid. Vår regnbuenasjon som fylte verden med håp, er blitt redusert til en snuskete skygge av seg selv, sier erkebiskop og fredsprisvinner Desmond Tutu.

— Det er stykke unna imaget etter Nelson Mandela, kommenterer Annika Teppo.

Les også

 1. Mandelas privatsekretær Zelda la Grange skaper rasismedebatt på Twitter

 2. Aftenposten mener: Sør-Afrika på vei mot et tapt tiår