Verden

14 drept i selvmordsangrep i Mogadishu

Minst 14 mennesker er drept i to selvmordsangrep i Somalias hovedstad Mogadishu. En lokalt ansatt ved Norsk Folkehjelps kontor er blant de sårede.

Angrepet rammet hovedkvarteret til FNs mineryddere i Mogadishu. Ismail Taxta, Reuters

 • NTB

En annen som også jobber for den norske organisasjonen, fikk mindre skader, melder organisasjonen i en pressemelding.

– Vi jobber nå med å sørge for at de ansatte som er rammet, blir ivaretatt, samtidig som vi prøver å få oversikt over omfanget av de materielle skadene etter eksplosjonene, sier fungerende sikkerhetsansvarlig i Norsk Folkehjelp, Hans Eric Haug.

Angrepene skjedde på en vei som fører til Mogadishus internasjonale flyplass, og var rettet mot hovedkvarteret for FNs mineryddere i Mogadishu, samt hovedbasen til fredsstyrken til Den afrikanske union (AU).

Den ytterliggående islamistgeriljaen al-Shabaab sier at den sto bak. Gruppa hevder å ha drept 27 AU- og FN-soldater.

FN-ansatte døde

Ifølge politiet forsøkte en av selvmordsbomberne å kjøre en bil fylt med sprengstoff inn i hovedkvarteret til FNs mineryddere. Da han ikke lyktes med dette, utløste han sprengladningen i porten.

Ti mennesker ble drept i dette angrepet, sju av dem var FN-ansatte sikkerhetsvakter, opplyser kaptein Mohamed Hussein, en talsmann for somalisk politi.

En annen selvmordsbomber sprengte seg omtrent samtidig ved en veisperring bemannet av somaliske soldater, nær AU-basen. Minst tre mennesker skal ha blitt drept i dette angrepet.

Øyenvitner forteller at den første eksplosjonen rystet hele byen, og at de hørte skyting i en time etter bombeangrepene.

– Jeg så at alle løp. Folk falt på bakken. Andre så etter et sted å gjemme seg mens kulene fløy over hodene våre, sier Mustafa Ali.

Vurderer å flytte

Norsk Folkehjelps mineryddingskontor har totalt 37 ansatte, blant dem en norsk landdirektør som var i Nairobi i nabolandet Kenya da bilbombene gikk av.

– Heldigvis var de fleste av våre ansatte på jobb ute i felt da angrepene skjedde. Når vi får oversikt over skadene, vil vi ta stilling til om vi kan fortsette å drive kontoret i Mogadishu på samme sted, eller om det må flyttes, sier Haug.

Norsk Folkehjelp har jobbet med humanitær nedrustning i Somalia siden 2013, og er den eneste aktøren som driver minerydding i Sør- og Sentral-Somalia, opplyser organisasjonen.

Den al-Qaida tilknyttede islamistgruppa al-Shabaab har i en kunngjøring tatt på seg ansvaret. Gruppen har tidligere stått bak en rekke lignende selvmordsaksjoner.

Al-Shabaab kontrollerte tidligere Mogadishu, men ble drevet ut av den somaliske hovedstaden i 2011.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  13 drept i angrep mot politi i Mogadishu

 2. VERDEN

  Dødstallet etter bombeangrepet i Mogadishu stiger kraftig

 3. VERDEN

  Minst ni drept i angrep ved departementet i Mogadishu

 4. VERDEN

  Frykter høye dødstall etter selvmordsangrep i Kenya: – En koordinert operasjon

 5. VERDEN

  Minst tolv drept i angrep ved flyplassen i Mogadishu

 6. VERDEN

  Dødstallet stiger i Mogadishu