Verden

Donald Trump vil kunne bli den eneste statslederen som benekter menneskeskapte klimaendringer

På ett område er Trump verstingen blant disse statslederne.

Donald Trump (nummer to fra venstre) har mindre tiltro til klimavitenskapen enn diktatorene i Syria (Bashar al-Assad), Zimbabwe (Robert Mugabe) og Kim Jong-un (Nord-Korea).
  • Arild Færaas

Det er den amerikanske miljøorganisasjonen Sierra Club som har undersøkt verdens statslederes forhold til klimavitenskapen.

I en rapport konkluderer de med at alle statslederne i land som USA anerkjenner (195 i tallet), anerkjenner at klimaendringene i stor grad er menneskeskapte.

Dersom republikaner, milliardær og reality TV-stjerne Donald Trump blir president, vil han derfor være den eneste statslederen i hele verden som nekter å tro på denne vitenskapen.

Trump har blant annet kalt menneskeskapt oppvarming for «ikke-eksisterende», «fiksjon», «svindel» og «bullshit».

Han har også på Twitter beskyldt kineserne for å stå bak «konseptet global oppvarming». Noe Trump senere har hevdet bare var en spøk fra hans side.

The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.

Dette mener diktatorene

Sierra Club har funnet ut at til og med beryktede diktatorer som Syrias Basher Assad, Nord-Koreas Kim Jong-un og Zimbabwes Robert Mugabe tror på klimaforskerne.

  • Utenriksministeren i Nord-Korea sa i fjor på vegne av Kim at de vil sette i gang et stort treplantingsprosjekt som bidrag til å stoppe klimaendringene.
  • Før borgerkrigen i Syria startet, inngikk Assad-regimet samarbeidsavtaler med Finland og Romania om å motvirke klimaendringer.
  • Robert Mugabe kom i fjor med en uttalelse på vegne av Zimbabwe hvor han kalte klimaendringene en massiv global utfordring.

Trump skaper stor uro i Baltikum: «Han er en fare for hele verdensordenen»

Hvordan er Trumps klimapolitikk?

Trump vil ikke gjennomføre noen av Obamas klimatiltak, inkludert Clean Power Plan, og han vil heller ikke at USA skal knytte seg til Paris-avtalen.

Han vil også avvikle det amerikanske miljødirektoratet EPA og satse på kull.

I et intervju med Fox News mot slutten av juli innrømte faktisk Trump at menneskene kan ha en liten effekt på klimaet, men at det ikke er i nærheten av det som «de» snakker om.

Denne undersøkelsen ble tatt opp i 2015.

Er alle republikanere som Trump?

Det republikanske partiet (GOP) inkluderer både klimafornektere, og de som tror på vitenskapen og vil gjøre noe med den globale oppvarmingen. Men partiplattformen som ble vedtatt tidligere i sommer, slår GOP fast at de ikke skal knytte seg til Paris-avtalen, og de betegner kull som «ren energi».

Republikanerne vil heller ikke gi noen penger til FNs grønne klimafond.

Samtidig viser en undersøkelse fra universitetene Yale og George Mason at mange flere republikanere i 2016 (47 prosent) tror at klima endrer seg, enn i 2014 (26 prosent), skriver Scientific American.

De ble ikke spurt om de tror menneskene er årsaken til klimaendringene.

En av flere skogbranner som har herjet California de siste årene som følge av tørke. Trump har tidligere i år også benektet at det er tørke i delstaten.

Skeptisk norsk klimaminister

Når verdens mektigste klimapolitikere møtes om dagen er frykten for Trump noe som ligger i luften.

Mens mange norske regjeringsmedlemmer har greid å holde seg diplomatiske når de blir spurt av Clinton og Trump, er klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) tydelig:

– Jeg håper på Clinton, sier han til Aftenposten.

– Hvis vi skal ta Trump på alvor, og det bør man jo forsøke å gjøre, vil hans presidentskap være et betydelig tilbakeslag for den globale klimainnsatsen, sier statsråden.

Forsker Guri Bang

Dette sier eksperten om konsekvensene

Guri Bang er forsker ved Cicero senter for klimaforskning og har USA som et av sine spesialfelt.

– Når det haster så mye å få gjort noe med klimaendringene, er det skremmende at Trump ikke tror på det, sier hun.

Hun påpeker at USA under Obama har hatt en progressiv klimapolitikk, og at USA var veldig viktige for å få den ambisiøse Paris-avtalen i havn i fjor desember.

– Trump vil bli en veldig overgang fra Obama, sier hun.

Trump vil også droppe Obamas plan om å flytte kraftproduksjonen fra kull til fornybar energi eller gass. (Se mer i faktaboks under).

Hvordan vil Kina reagere på at USA bryter løfter?

Dersom USA ikke holder avtalen, vil det også kunne føre til at andre land ikke heller vil holde sine klimaløfter. Det er bare Kina som slipper ut mer klimagasser.

Bang viser også til at Kina og USA inngikk en bilateral avtale og hadde mange samtaler før klimatoppmøtet i Paris.

– Forholdet mellom dem var veldig viktig i forhandlingene. Og om USA trekker seg ut, er det ikke overraskende om Kina endrer holdninger til Paris-avtalen.

Vidar Helgesen har tro på Clinton som en god klimapresident og viser blant annet til at hennes valgkampleder har erfaring som klimarådgiver for Obama.

Også en bråkebøtte på Filippinene

Foruten Trump har allerede den nye og svært omstridte presidenten på Filippinene, Rodrigo Duterte, gått ut og sagt at landet ikke vil følge sine forpliktelser fra Paris-avtalen, som de lovet før jul, skriver Climate Home.

Duterte, som blant annet har oppfordret til drap på alle narkoavhengige på Filippinene, møtte USAs utenriksminister John Kerry sent i juli.

Han har ifølge Guardian kalt avtalen for dum, og at det ikke var han som signerte for Filippinene.

Han har også kommet med uttalelser om at han hadde lyst å banke opp en ambassadør som spurte Duterte om landets planer for å kutte klimagasser.

Les og lær om klima på Oles klode og på #klodenvår

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Klimapolitikk
  3. Donald Trump
  4. Klima
  5. Republikanerne, USA