Verden

Kamper der nordmann holdes som gissel

Åtte opprørere og én regjeringssoldat skal være drept i sammenstøt på Filippinene, i området der nordmannen Kjartan Sekkingstad trolig holdes som gissel av Abu Sayyaf-geriljaen.

Kjartan Sekkingstad
  • Ntb
  • Alf Ole Ask
    Journalist

I følge en talsmann for den filippinske regjeringshæren fant sammenstøtene stad i Patikul-området på øya Jolo, der Abu Sayyaf antas å holde Kjarten Sekkingstad, to canadiske statsborgere og den filippinske kona til en av canadierne som gissel. De ble kidnappet i september.

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP vil ikke talsmannen for regjeringshæren, major Filemon Tan, svare på spørsmål om de fire gislene som blir holdt i dette området. Han bekrefter at en soldat fra regjeringeshæren er omkommet og at fire er skadet.

– Vi er ikke kjent med dette, men undersøker nå saken blant annet med vår ambassade, sier pressetalsmann Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet.

Vi følger nøye situasjonen.

Fryktet terror

Nyhetsbyrået Ap skriver at bakgrunnen for aksjonen mot Abu Sayyaf-terroristene er at myndighetene mener det er planlagt flere terrorangrep på nyttårsaften. Disse skulle i følge politirapporter som AP siterer rette seg blant annet mot politiet og militære anlegg.

AP siterer etterretningskilder som hevder at de planlagte terroraksjonene ble ledet av Hatib Hajan Sawadjaan som er en ledende figur i Abu Sayyaf. Han skal ha stått bak en rekke kidnappinger og terroraksjoner.

Bortført siden september

Det var rundt halv tolv natt til mandag 23. september at elleve bevæpnede menn utkledd som turister bortførte nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) og tre andre fra et feriested på øya Samal i Filippinene.

  • For 15 år siden flyttet Kjartan Sekkingstad (56) til Filippinene for å leve ut reisedrømmen. I september ble han kidnappet fra hotellet der han jobbet som daglig leder.
    Den ytterliggående islamistgruppen Abu Sayyaf, som sverger troskap til IS og som skal være tilknyttet al-Qaida, har krevd 55 millioner kroner for Sekkingstad og hvert av de to canadiske gislene.

Kravene kom frem i en video som for en tid siden ble offentliggjort.

Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad sier her, under sterkt press fra en mann med en stor kniv, at han har det etter forholdene greit.

De tre andre gislene blir truet på lignende vis i den halvannet minutt lange videoen.

«Vær så snill, innfri kravene deres. De mener alvor og de er veldig farlige», sier Sekkingstad i videoklippet.

Norge betaler ikke

Kravet lød opprinnelig på 1 milliard peso for hver av gislene, noe som tilsvarer rundt 181 millioner norske kroner, men er siden redusert til 165 millioner kroner per gissel, ifølge filippinske medier.

Norge nekter på prinsipielt grunnlag å etterkomme gisseltakernes pengekrav.

– Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg (H) i september.

Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.