Verden

Kraftig kritikk av Saudi-Arabia etter pilegrims-tragedie

Myndighetene i Saudi-Arabia må tåle krass kritikk og har satt i verk gransking etter at over 700 mennesker ble tråkket i hjel under pilegrimsvandringen hajj utenfor Mekka.

Ulykken skjedde utenfor Jamarat-broen, som er bygget for å bedre sikkerheten i det massivt besøkte området. Ifølge The Guardian gjør den nesten én kilometer lange broen det mulig for 300.000 pilegrimmer i timen å utføre ritualet som symboliserer steining av djevelen. Mosa'ab Elshamy

 • Steffen Pedersen Øberg
 • Ntb

Tragedien er den verste som har rammet muslimenes årvisse pilegrimsferd siden 1990 og kom bare uker etter at over 100 troende mistet livet da en stor kran veltet over en moské i Mekka.

Ifølge det saudiarabiske sivilforsvaret er det hittil funnet 717 døde etter torsdagens kaos, og tilstanden er alvorlig for flere av de nærmere 900 som ble skadd da det brøt ut panikk og trengsel under den rituelle steiningen av djevelen i Mina.

Iran kritiserer

Saudi-Arabias erkefiende Iran er ikke uventet blant de skarpeste kritikerne etter tragedien.

Minst 90 iranske pilegrimer er blant de omkomne, og ayatolla Ali Khamenei anklager saudiarabiske myndigheter for utilstrekkelige sikkerhetstiltak.

— De har et stort ansvar for denne katastrofen, sier Khamenei.

Ifølge lederen for den iranske hajj-myndigheten, oppsto kaoset fordi sikkerhetsvakter hadde sperret av to veier.

Avkrefter at prinsens kolonne bidro til katastrofen

Samtidig avkrefter saudiarabiske myndigheter at Prins Mohammad bin Salman Al Saud og hans sikkerhetspersonell på 350 personer bidro til katastrofen, skriver The Guardian.

Ifølge flere arabisk-språklige aviser, blant dem al-Diar, ankom prinsen til Mina for å møte sin far, Kong Salman. Det skal ha oppstått panikk da enveistrafikk ble snudd for å slippe prinsen igjennom, hevder avisen.

Ifølge Mohammed Jafari, rådgiver hos en britisk turoperatør som spesialiserer seg på Hajj, Hajj and Umrah travel, skal de påståtte veisperringene ha bidratt til ulykken, skriver The Guardian.

– Ifølge pilegrimmene på stedet i går var hovedårsaken til ulykken var at kongen, i sitt palass i Mina, tok i mot myndighetspersoner. På grunn av dette stengte de to innganger til ritualet. Det var her folk ble stående fast, sier han til BBC ifølge den britiske avisen.

Saudi Arabia kaller opplysningene inkorrekte, ifølge avisen.

Har beordret full gjennomgang

Saudi-Arabias kong Salman har beordret full gjennomgang av hajj-organisasjonen, melder nyhetsbyrået SPA.

Kronprins Mohammed bin Nayef, som leder organisasjonen som sørger for at nærmere 2 millioner muslimer kan gjennomføre den årlige pilegrimsferden, har innledet gransking.

Saudi-Arabias helseminister Khaled al-Falih mener imidlertid at pilegrimene selv må ta skylden for tragedien.

— Dersom de hadde fulgt instruksjonene, ville slike ulykker ha vært unngått, sier han til TV-stasjonen Al-Ekhbariya.

Voldsom hete

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet i Saudi-Arabia brøt panikken ut da et stort antall pilegrimer møttes i et veikryss i Mina, den gedigne teltleiren som er opprettet rundt fem kilometer øst for Mekka for å gi pilegrimer tak over hodet.

— Den voldsomme heten og det at mange av pilegrimene var utmattet, bidro til det høye antallet ofre, sier general Mansur al-Turki. Det var 46 varmegrader i Mina torsdag.

Manglende kunnskap

Pilegrimer som var vitne til kaoset mener imidlertid at saudiarabisk politi må ta sin del av skylden og hevder at dårlig opplæring og manglende språkkunnskap gjorde at de ikke greide å kommunisere med de mange utenlandske pilegrimene.

— De har ikke peiling på hvordan de skal håndtere disse menneskene. De har ingen kontroll på menneskemengden, sier Irfan al-Alawi i Islamic Heritage Research Foundation i Mekka.

Ingen av de rundt 325 norske muslimer som deltok under årets hajj i Mekka skal være blant de omkomne eller skadde.

 1. Les også

  Lar seg ikke skremme av ulykkene

 2. Les også

  Dette vet vi om katastrofen i Mekka

 3. Les også

  Islamsk Råd Norge: Ingen norske blant de drepte og skadede

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  En religiøs leder sier iranere ikke er muslimer. Han får kraftig svar.

 2. VERDEN

  Under Hajj står muslimske pilegrimer som sild i tønne. I år er pilegrimsferden helt annerledes.

 3. VERDEN

  Prinser anklages for kuppforsøk i Saudi-Arabia

 4. VERDEN

  Saudiarabisk påtalemyndighet sier drapet på Khashoggi var planlagt

 5. VERDEN

  Avis: Hemmelig CIA-rapport knytter kronprinsen tettere til Khashoggi-drapet.

 6. VERDEN

  Saudi-Arabia: Drapet på Khashoggi var en fryktelig feiltagelse