To indiske søstre skal straffevoldtas fordi broren stakk av med en gift kvinne

Det er landsbyrådet som har bestemt at jentene skal føres nakne gjennom gatene, før de voldtas som straff for brorens «forbrytelse».

Kvinneaktivister marsjerer i New Delhi på årsdagen for den brutale bussvoldtekten av en 23-år gammel student.
  • Reidun J. Samuelsen

Meenakshi Kumari (23) og hennes 15 år gamle søster har gått i dekning etter at landsbyrådet i Bhagpat avsa straffen for et par uker siden.

Brorens usømmelige oppførsel skulle straffes ved at jentene ble svertet i ansiktet, før de ble ført nakne gjennom gatene. Deretter skulle de voldtas.

Det mektige landsbyrådet består utelukkende av menn.

Rømte med kjæresten

Broren Ravi Kumari skal ifølge indiske Zee News har rømt med kjæresten, som ble giftet bort tidligere i år. De to skal ha kjent hverandre i lengre tid, men fikk ikke gifte seg.

Familien Kumari tilhører Dalit-kasten, den laveste kasten i India. Den gifte kvinnen tilhører Jat-kasten, som tradisjonelt sett består av landeiere.

Kastesystemet er formelt sett opphevet i India, men eksisterer i stor grad fortsatt i samfunnet.

«Kengurudomstol»

Indisk høyesterett har bedt statsregjeringen i Uttar Pradesh komme med en uttalelse om saken i løpet av neste uke.

Ifølge indiske medier går slike landsbyråd, som ikke er uvanlig på bygda i nordvest-India, under tilnavnet «kengurudomstoler». Navnet viser til en domstol som hever seg over formell lov og rett.

Tidligere har denne type landsbyråd blant annet beordret pisking, gjengvoldtekter og æresdrap. Av de mer kuriøse avgjørelsene, er forbud mot at kvinner bruker mobiltelefoner og sminke.

Les også:

Les også

- Straffen er gjengvoldtekt

-Ulovlig

Landsbyrådene, såkalte khap panchayats, har ingen formell forankring i det indiske lovverket. Indisk høyesterett har ved flere anledninger understreket at landsbyrådets dommer både er uetiske og ulovlige.

De siste årene har det vært flere tilfeller der rådene har fordømt ekteskap der partene tilhører to forskjellige kaster, eller ulike landsbyer. Det er ikke noe ærbart, ved æresdrap, er meldingen fra høysterett.

Regionale myndigheter er pålagt å stanse slike summariske domfellelser, men ikke alle politikere ønsker å komme på kant med lokale makthavere.

Søstrene gått i dekning

Familien Kumari er blitt utsatt for trakassering og hjemmet deres er blitt ransaket etter at dommen falt for et par uker siden. Ifølge det indiske nettstedet Zee News, er det menn fra Jat-kasten som har fordrevet familien fra landsbyen.

Søstrene Kumari og resten av familien skal nå ha gått i dekning i Dehli, skriver indiske The Economic Times.

Sterke reaksjoner

Den barbariske dommen har vakt oppsikt internasjonalt, og menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International har startet en kampanje for å hjelpe familien Kumari.

Til nå har over 130.000 mennesker signert oppropet fra Amnesty International.