FBI-sjefen gransket Trumps forbindelser til Russland. Nå har han fått sparken.

LOS ANGELES/OSLO (Aftenposten): Flere ledende politikere fra begge partier reagerer kraftig på at James Comey er sparket som FBI-sjef med umiddelbar virkning.

President Trump har tidligere snakket i svært positive ordelag om FBI-sjef James Comey. Tirsdag fikk Comey plutselig sparken.

Comey trodde først det var en spøk da han ble informert om avskjedigelsen. Han fikk nemlig høre om det da nyheten begynte å rulle over TV-skjermene mens han var på et møte på FBI-kontoret i Los Angeles på tirsdag, ifølge flere amerikanske medier.

Han ble utnevnt til jobben av tidligere president Barack Obama i 2013. Stillingen er egentlig et åremål på ti år, noe som er ment å skjerme FBI-sjefen fra politisk press.

Her er brevet hvor justisminister Jeff Sessions, anbefaler Donald Trump om å avsette FBI-sjefen.

Både justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein anbefalte avskjedigelsen av 56-åringen, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

I et brev til den nå sparkede direktøren, skriver Trump at «det er viktig å finne en ny ledelse for FBI som gjenopprette publikums tillit» til byrået.

I begrunnelsen for den overraskende sparkingen pekes det på at offentlighetens tillit til FBI er blitt kraftig svekket det siste året.

President Donald Trump får kraftig kritikk for sparkingen av James Comey. Administrasjonen sier at presidenten fulgte anbefalingen fra justisminister Jeff Sessions (i bakgrunnen).

Senator: – Trump er redd for Russland-etterforskningen

Justisdepartementet hevder at Comeys håndtering av etterforskningen av Hillary Clintons e-poster er hovedårsaken til å sparke ham.

Men en rekke ledende politikere påpeker at Comey også var ansvarlig for etterforskningen av Russlands innblanding i fjorårets presidentvalg – og de mulige forbindelsene mellom russiske myndigheter og Donald Trumps valgkampapparat.

«At Trump sparker Comey, viser hvor redd han er for Russland-etterforskningen», skriver den demokratiske senatoren Tim Kaine på Twitter.

Flere andre ledende demokrater reagerer også med unormalt kraftige ord på nyheten, deriblant senator Brian Schatz:

«Vi er i en fullkommen grunnlovskrise», skriver han på Twitter.

Krever spesialetterforsker

Også en rekke ledende republikanere uttrykker sterk uro etter at det ble kjent at Comey har mistet jobben. Blant dem er Arizona-senator John McCain, som mener at det nå må opprettes en spesialetterforskning for å avdekke Trump-kampanjens forhold til Russland:

Richard Burr, republikaneren som leder Senatets etterretningskomité, sier i en uttalelse at han er «bekymret for timingen og grunngivningen for å avskjedige direktør Comey» og at sparkingen «gjør en allerede vanskelig etterforskning enda mer forvirrende».

Eksterne eksperter har også i hovedsak reagert negativt på nyheten. Sammenligningene med president Nixon og Watergate-etterforskningen er mange, ikke minst fordi det var sist gang en sittende president sparket en person som var aktivt involvert i å etterforske statslederen.

CNNs jusanalytiker Jeffrey Toobin går så langt som å si at sparkingen av Comey utgjør «en mørk dag i USAs historie»:

New York-senator Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet, krever i likhet med McCain at det umiddelbart etableres en spesialetterforsker som kan granske Trumps Russland-forbindelser.

– Det er den eneste måten å gjenopprette tilliten til det amerikanske folk, sa han på en pressekonferanse natt til onsdag.

Dersom en slik granskningskommisjon ikke etableres, sa han, vil folk tolke det som om Trump-administrasjonen forsøker å «dekke til noe».

– Denne etterforskningen må holdes så langt unna det Det hvite hus og noen som er utnevnt av Trump, som mulig, sa Schumer.

James Comey under en høring i Senatet 3. mai i år.

Comey skal fortsatt stille til høring på torsdag

Republikaneren Lindsey Graham, derimot, som ofte er en nær samarbeidspartner av McCain, sier i en kommentar at sparkingen av Comey kan utgjøre en «ny start».

FBI er ikke alene om å etterforske Russlands innblanding i presidentvalget og Trump-kampanjens mulige forbindelser til russiske myndigheter. Både Representantenes hus og Senatet har begynt med høringer i to separate etterforskninger.

Comey skulle etter planen stille til høring i Senatets etterretningskomité på torsdag. Senator Mike Warner, som er den ledende demokraten i denne komiteen, bekrefter natt til onsdag at han fortsatt forventer at Comey stiller til denne høringen.

Har vært i medienes søkelys

Comey har fått kraftig kritikk fra alle kanter det siste året for sin håndtering av etterforskningen av Hillary Clintons bruk av privat e-post da hun var utenriksminister.

FBI etterforsker også om det var bindinger mellom Trump-kampanjen og Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget i fjor. Comey bekreftet i mars at byrået etterforsker kretsen rundt Trump, og at etterforskningen startet allerede sommeren 2016.

To omstridte brev

FBI-sjefen havnet for alvor i søkelyset da han i oktober i fjor sendte et brev til Kongressen der han opplyste at byrået hadde gjenåpnet etterforskningen av Hillary Clinton fordi det var oppdaget nye e-poster.

Tre dager før valget sendte han et nytt brev der han sa at de nye e-postene bare var kopier, og derfor ikke endret beslutningen om av Clinton ikke skulle straffeforfølges.

Clinton, og mange andre demokrater, har gitt Comey deler av skylden for at Trump vant valget.

Peker på Clinton-etterforskningen

«Jeg kan ikke forsvare direktørens håndtering av avslutningen av etterforskningen av utenriksminister Clintons e-poster», skriver viseutenriksminister Rosenstein i sin innstilling om at Comey bør få sparken

Han trekker frem at Comey selv offentliggjorde at saken mot Clinton ville bli henlagt, og at han dermed «tilranet seg» autoritet som egentlig tilhører justisministeren.

Videre kritiserer Rosenstein at Comey holdt en pressekonferanse der han kritiserte Clintons bruk av privat e-post. Også Comeys begrunnelse for å sende det omstridte brevet til Kongressen blir kritisert.

Men mye av det Trump-administrasjonen oppgir som begrunnelser for å sparke Comey, har vært kjent i lang tid, påpeker The New York Times. Både Trump og Sessions sa offentlig at de har tillit til Comey selv om de visste om hans håndtering av Clinton-etterforskningen.

En av USAs mektigste

Som sjef for FBI var Comey den personen som hadde det største ansvaret for å opprettholde lov og orden i USA.

FBI har blant annet ansvaret for å bekjempe terrorisme, organisert kriminalitet og for å sørge for at andre land ikke driver spionasje i USA.

Tidligere tirsdag rettet FBI på en setning Comey kom med under ed i Senatet forrige uke. FBI-sjefen sa da at Huma Abedin, en av Clintons mest betrodde medarbeidere, hadde sendt «hundrevis og tusenvis» av e-poster til sin ektemanns datamaskin. Det stemte derimot ikke, skriver nyhetsbyrået AP.

FBI-direktør James Comey og justisminister Jeff Sessions.

Tre tiårs tjeneste

Comey hadde en lang karrière bak seg som statsadvokat da George W. Bush utnevnte ham til visejustisminister i 2003. Den jobben hadde han til 2005.

Da ble han best kjent for en bemerkelsesverdig konflikt med andre medlemmer av administrasjonen om et omstridt overvåkingsprogram i 2004.

Det endte med at Comey, som var fungerende justisminister, måtte kjøre til sykehuset for å hindre stabssjefen i Det hvite hus i å få den syke justisministeren til å reautorisere programmet.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.