Verden

Iranerne feirer vilt i gatene etter reformistenes seier

TEHERAN (Aftenposten): Hundretusener av iranere feiret i gatene i Teheran lørdag kveld, etter at det ble klart at sittende president Hassan Rouhani var blitt gjenvalgt.

Titusener trengte seg sammen på Valiasr-plassen i Teheran lørdag for å feire at de reformvillige hadde vunnet presidentvalget.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Aftenpostens korrespondent Tor Arne Andreassen rapporterer fra Iran.

Slagordene ble ropt taktfast og tusenvis av hender klappet i takt på den sentralt plassert Valiasr-plassen i Irans hovedstad lørdag.

Det er vanskelig å anslå hvor mange som lørdag kveld var ute i gatene for å feire, men det må i hvert fall ha vært hundretusener.

Mange steder i byen samlet folk seg for å rope ut sin glede. I gate på gate sto bilene tett i tett og tutet ut sin støtte til reformistenes seier.

Noen av de glade menneskene holdt opp bilder av Hassan Rouhani, andre tok frem bilder av andre av reformbevegelsen helter. Flere av dem sitter ennå fengslet etter de voldsomme protestene etter valget i 2009.

Ikke presidenten som fikk mest jubel

Mange hadde fryktet vold i gatene dersom de konservative skulle vinne, men denne kvelden var det bare glade mennesker å se.

Det var likevel ikke Hassan Rouhani som fikk mest høylytt oppmerksomhet fra folkemengden i Valiasr-krysset. Tusener ropte ut «Ja Hossein, Mir Hossein», som er en henvisning til helgenen Mir Hossein.

Mir Hossein var leder for Den grønne bevegelsen i 2009, og sitter fremdeles i husarrest. Store protester ble slått ned med mye brutalitet i 2009.

Både ledern for Den grønne bevegelsen, Mir Hossein (på plakaten til venstre), og president Hassan Rouhani ble hyllet i Tehran lørdag.

Vant med 58 prosent av stemmene

Valgkampen var hard, men til slutt vant sittende president Hassan Rouhani med cirka 58 prosent av stemmene. Han sikret seg dermed fire nye år som Irans president.

Hans sterkeste utfordrer, konservative Ebrahim Raisi ble knust med en margin på 18 prosent, ifølge offisielle iranske tall.

– Vi fikk det vi ville ha, sier de tre studentene Amin Baba Khani, Mahya Mehrbakhsh og Benita Taghliou. De satt i Saei-parken i Teheran og forberedte seg på en eksamen da Aftenposten traff på dem.

– Vi fikk det vi ville ha

Tidligere på dagen lørdag snakket var vi en tur under de kjølende trærne i Saei-parken sentralt i Teheran. Der møtte vi de tre studentene Amin Baba Khani, Mahya Mehrbakhsh og Benita Taghliou.

– Vi fikk det vi ville, sier Benita, som fremdeles har et lille armbånd rundt det ene håndleddet, et symbol på at hun støtter de reformvillige.

Alle er enig om at med Rouhani vil de få mer frihet enn med Raisi. Men de beskriver også en virkelighet med manglende personlig frihet under Rouhanis styre. Hvis de er samlet gutter og jenter sammen, for eksempel i en park, risikerer de å bli arrestert av moralpolitiet.

De blir tatt inn i arresten, jentene blir kalt for horer og guttene risikerer på bli slått. En venninne som ble arrestert for andre gang måtte betale et beløp tilsvarende 2500 kroner for å slippe en ukes fengsel.

En kvinne som sitter i parken og spiser en varm lunsj med sin gamle mor, sier til oss at hun ikke tror forskjellene blir så store uansett.

– Vi blir alltid stilt overfor valget mellom noe dårlig og noe enda dårligere, sier hun. Men av de to kandidatene, er hun klar på at det var den minst dårlige som vant.

De to vil ikke bli navngitt eller bli tatt bilde av.

Leila Sadat Fatehi og Farahnaz Gamshidie stemte i en moske som ligger i den sørlige og mer religiøse delen av Teheran.

Sikret seier tross hard kritikk

Den reformvillige Hassan Rouhani var hele tiden favoritt til å bli gjenvalgt, men mot slutten av valgkampen så det ut til at den konservative utfordreren Ebrahim Raisi fikk vind i seilene. En annen sterk konservativ utfordrer, Teheran-ordfører Mohammad Baqer Ghalibaf, trakk seg nemlig mandag denne uken og ba tilhengerne stemme på Raisi i stedet.

Begge de to konservative kandidatene appellerte til den delen av befolkningen som er mest religiøs og som ønsker å bevare den islamske republikken i sin opprinnelige form.

Raisi har dessuten forsøkt å lokke til seg velgere ved å lokke med en tredobling av subsidiene som særlig landets fattige er avhengige av.

Raisi har anklaget Rouhani for ikke å tenke nok på landets fattige og de mange arbeidsledige.

Men selv om mange iranere ifølge meningsmålinger ikke har følt noen bedring av økonomien under Rouhani, så har de altså villet gi ham en ny sjanse.

Velgere Aftenposten har snakket med i Iran, har vært opptatt av å videreføre reformer som kan føre til større personlig frihet og mer kontakt med omverdenen.

Ebrahim Raisi viste onsdag at han sto sterkt i hjembyen Mashhad. Men han ser ut til å ha kommet til kort på landsbasis.

Raisi kan ha ødelagt sjansene til å bli Irans mektigste

Raisi må nå vende tilbake til jobben som leder for Irans rikeste stiftelse, Astan Quds Razavi, som dominerer byen Mashhad. I vestlige medier ble det spekulert på om han kunne bli landets neste øverste leder.

Men med dette tapet i presidentvalget er hans sjanser lik null, ifølge professor Foad Izadi ved Universitetet i Teheran.

  • Han utfordret Rouhani: Småkongen i Irans nest største by kan bli hele landets yppersteprest.
Den øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, er fremdeles Irans mektigste person.

En president med begrenset påvirkningskraft

Ifølge iranske medier var det 42 millioner av tilsammen 55 millioner stemmeberettigede som avga stemmer. Det betyr i så fall at valgdeltagelsen var på 76 prosent.

Samtidig med presidentvalget var det også lokalvalg i Iran.

De lange køene foran valglokalene ble av president Rouhani og andre myndighetspersoner tatt som et bevis på at iranere setter pris på det iranske politiske systemet.

Iranere Aftenposten har snakket med, har imidlertid gitt uttrykk for at de er klar over at president Rouhani og andre folkevalgte representanter har begrenset makt.

For Rouhani og alle andre må forholde seg til presteskapet, som avgjøre om vedtak er innenfor et islamsk regelverk. Aller øverst sitter den øverste lederen, ayatollah Ali Khamenei. Han er valgt på livstid og hans etterfølger skal velges av geistlige «eksperter».

Foran hvert valg er det et utvalg på 12 menn, det såkalte Vokterrådet, som bestemmer hver som skal få lov til å stille til valg.

Mye makt ligger dessuten hos de militære styrkene, og særlig hos Revolusjonsgarden, som dessuten har enorm økonomisk innflytelse.

Les mer om

  1. Hassan Rouhani
  2. Iran
  3. Teheran