Trump hadde topphemmelige dokumenter i kjelleren

USAs føderale politi avslører at de fant strengt hemmelige dokumenter hjemme hos Donald Trump.

Mar-a-Lago er både Donald Trumps hjem og en eksklusiv klubb med leiligheter for medlemmene.

Foreløpige lekkasjer i avisen The Wall Street Journal tyder på at politiet beslagla rundt 20 kasser med dokumenter. Det har vakt enorm oppsikt at hjemmet til tidligere president Donald Trump ble ransaket av politiet.

Ifølge avisen var minst et av dokumentsettene stemplet «Top Secret», eller strengt hemmelig.

Ifølge The New York Times hadde noen av dokumentene en gradering som innebærer at de kun kan oppbevares og leses i statlige bygg. Noen av dokumentene skal ha hatt en av USAs strengeste graderinger, skriver Politico.

Det skal også være mer personlige dokumenter i beslaget, som et håndskrevet notat hvor Trump benåder medarbeideren Roger Stone. Det er også mange fotografier og annen dokumentasjon på Trumps fire år i Det hvite hus.

Et av dokumentene er også en briefing om president Emmanuel Macron. Slike briefinger kan inneholde sensitiv informasjon og stille myndighetene i forlegenhet om de kommer på avveie.

Trumps advokater avviser at dokumentene er hemmelige. De hevder at presidenten avgraderte dem før han gikk av. The New York Times skriver at en eventuell avgradering ikke nødvendigvis er nok til at Trump slipper etterforskning, dersom det virkelig er snakk om topphemmelige dokumenter.

Fredag kveld (norsk tid) bestemte en dommer at ransakelsesordren og en liste over de beslaglagte dokumentene kan offentliggjøres.

Spionasjeloven

Nettavisen Politico skriver at de har sett ransakelsesordenen som ga politiet mulighet til å aksjonere. Den er godkjent av en føderal dommer.

Papirene viser at Trump etterforskes for brudd på «the Espionage Act», eller loven om spionvirksomhet. Han mistenkes også for å ha fjernet offentlige dokumenter uten lov, og for å ha hindret politiets etterforskning.

Dokumentene som har lekket ut skal vise at myndighetene var svært engstelige for at dokumentene på avveie utgjorde en reell trussel mot USAs sikkerhet.

At han mistenkes for å ha brutt lover om spionasje betyr ikke at han mistenkes for å ha gitt informasjon til andre land.

Donald Trump fotografert i New York onsdag denne uken.

På vegne av Trump sier talsmann Taylor Budowich at FBIs aksjon ikke bare var uten presedens, men også unødvendig.

Han anklager myndighetene for å lekke løgner, i et forsøk på å skjule hvordan de bruker maktapparatet i en kamp mot Trump.

Murdochs medier fikk lister

Fredag ventet de fleste amerikanske medier på denne fristen, med håp om informasjon som kunne forklare hva som drev myndighetene til en så dramatisk aksjon.

Omtrent en time før fristen begynte det å lekke ut rykter. Ved siden av The Wall Street Journal, melder også Fox News at de har sett innholdsfortegnelsen over de rundt 20 kassene som ble båret ut av Trumps hjem.

Det disse to mediene har felles, er at de eies av Rupert Murdoch. Særlig Fox har vært en aktiv støttespiller for Trump.

Trump: FBI plantet bevis

Fredag skrev Donald Trump på sit eget sosiale medium, Truth Social, at FBI kan ha plantet bevis da de ransaket huset hans.

Trump skriver at advokatene hans ikke fikk være med FBI-agentene inn i huset. Han avsluttet med: «Noen som plantet informasjon?»

Det er Fox News som melder dette.

Fredag skrev The Washington Post at FBI lette etter topp hemmelige dokumenter om USAs atomvåpen.

Saken oppdateres