Verden

Europeiske nasjonalister og høyrepopulister varsler tettere samarbeid etter «Warszawa-toppmøte»

Flere nasjonalistiske, konservative og høyrepopulistiske ledere har møttes i Warszawa, der de diskuterte et tettere samarbeid i EU-parlamentet.

Ungarns statsminister Viktor Orbán og den franske presidentkandidaten Marine Le Pen var blant deltakerne på lørdagens møte i Warszawa.
  • NTB-AFP-AP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det ble imidlertid ikke opprettet noen ny formell allianse på møtet i Polens hovedstad lørdag.

Ungarns statsminister Viktor Orbán og den franske ytre høyre-lederen Marine Le Pen var blant deltakerne på møtet, som det konservative polske regjeringspartiet Lov- og Rettferdighet (PiS) hadde invitert til.

I slutterklæringen avviste de «et Europa styrt av en selvutnevnt elite» og sa at «bare de suverene institusjonene til stater har full demokratisk legitimitet». Partiene diskuterte et tettere samarbeid i EU-parlamentet. Det innebærer blant annet fellesmøter og koordinering av stemmer i saker som dreier seg om suverenitet og ulovlig immigrasjon, heter det.

Til stede var også Santiago Abascal fra Vox i Spania, mens italienske Matteo Salvini og ledelsen i Alternativ for Tyskland (AfD) lot være å delta.

Salvini var blant dem som i juli signerte en erklæring fra 16 europeiske partier og bevegelser om planer for en «storallianse» i EU-parlamentet. Warszawa-møtet skulle følge opp dette, men Salvini antyder i en uttalelse at tiden ikke er inne for denne alliansen.

Partiene tilhører i dag flere ulike grupper i EU-parlamentet.

Les også

  1. Her ryker trolig drømmen om å bli ny fransk president. I helgen får vi vite hvem som blir Macrons utfordrere.

Les mer om

  1. Politikk
  2. EU