Verden

Historisk kvinneflertall i Islands nasjonalforsamling – flertall for den sittende regjeringen

Islands koalisjonsregjering fikk flertall i lørdagens valg, viser det endelige valgresultatet. I Alltinget blir det også for første gang et flertall av kvinner.

Valgdeltakelsen på Island var på solide 80,1 prosent. Det var likevel en tilbakegang på 1,1 prosent fra 2017-valget.
  • NTB

Regjeringen består i dag av Selvstendighetspartiet, De venstregrønne og Fremskrittspartiet, som ligner på henholdsvis Høyre, SV og Sp i Norge.

De tre partiene har sikret seg 37 av 63 seter i nasjonalforsamlingen Alltinget da alle stemmene var talt opp.

Statsminister Katrin Jakobsdottir fra De venstregrønne har tapt stemmer til sine regjeringspartnere, og det gjenstår å se om de tre partiene fortsetter samarbeidet også etter valget og om Jakobsdottir fortsetter som statsminister.

– Vi må se hvordan regjeringspartiene gjør det samlet og hvordan vi gjør det, sa Jakobsdottir til nyhetsbyrået AFP i natt, samtidig som foreløpige resultater viste at hennes parti taper 1 av de 11 setene det vant i 2017.

Historisk kvinneflertall

Etter at alle stemmene var ferdig talt opp søndag formiddag, ble det klart at Alltinget skal bestå av 33 kvinner og 30 menn.

Det er første gang på Island, og i Europa for øvrig, at en nasjonalforsamling har flere kvinner enn menn. Det viser tall AFP har hentet fra Verdensbanken.

Sverige er det landet som tidligere har kommet nærmest å krysse grensen for halvparten kvinner, halvparten menn i en nasjonalforsamling – med 47 prosent kvinner.

Byks for et regjeringsparti

Valgets store vinner ble det islandske senterpartiet, Fremskrittspartiet, som har klatret 6,6 prosentpoeng fra forrige valg og kapret fem nye plasser i Alltinget sammenlignet med forrige valg.

Jakobsdottirs parti, De venstregrønne, har tapt tre seter, og gått ned 4,3 prosentpoeng.

Det største partiet i regjeringen, Selvstendighetspartiet, ligger uforandret på 16 seter selv om også de har tapt velgere. De endte med oppslutning som var 0,8 prosentpoeng mindre enn i 2017.

Åtte partier inne på Alltinget

Statsminister Katrin Jakobsdottir sier det kommer til å bli krevende å danne en ny regjering.

Så mange som ni partier var på forhånd ventet å kunne få plass i Alltinget, noe som stykker opp det politiske landskapet enda mer enn før. Det gjør det også vanskelig å forutse hvilke partier som kan komme til å danne en koalisjon. Island har i tillegg en historie med flertallsregjeringen, som gjør det mer krevende.

– Jeg vet at resultatene gjør det komplisert og at det kommer til å bli komplisert å danne en ny regjering, sa Jakobsdottir under valgnatten.

Åtte partier endte med å kapre seter i nasjonalforsamlingen etter at alle stemmene var talt opp.

Senterpartiet, som ble grunnlagt før valget i 2017 og er et populistisk sentrum-høyre parti, går mest tilbake av alle. De endte med tre seter, en tilbakegang på fire (fra 10,9 prosent til 5,4 prosent). Statsministerens parti gikk nest mest tilbake.

De nystartede Sosialistpartiet, ytterst til venstre, endte på 4,1 prosent og kom ikke inn.

Les mer om

  1. Island