Derfor er det viktig at Facebook innrømmer Russland-betaling i den amerikanske valgkampen
For første gang innrømmer Facebook at et russisk selskap betalte for annonser i den amerikanske valgkampen. Spørsmålet er om noen på amerikansk side fortalte dem hvor annonsene skulle rettes.
- Kristoffer RønnebergAftenpostens korrespondent i USA
Mai 2016: Amerikanske etterretningsfolk visste ikke helt hvordan de skulle tolke samtalen de nettopp hadde avlyttet.
I samtalen hadde en agent for GRU, den russiske etterretningstjenesten, skrytt til en kollega om hvordan han var i ferd med å «ta igjen» mot presidentkandidat Hillary Clinton ved å «skape kaos» i det amerikanske presidentvalget.
Hva de skulle ta igjen? En påstått amerikansk kampanje for å påvirke det russiske presidentvalget i 2011, noe president Vladimir Putin holdt daværende utenriksminister Clinton ansvarlig for, ifølge en lang artikkel i ukebladet Time basert på en rekke kilder med kjennskap til episoden.
- Torsdag stiller Donald Trump Jr. til høring i Kongressen i forbindelse med Russland-etterforskningen. Derfor er saken en så stor hodepine for presidenten.
Facebook-annonser for 150.000 dollar
Et halvt år senere, etter at Hillary Clinton hadde tapt presidentvalget, var det lettere å forstå hva de russiske spionene hadde snakket om.
Amerikanske etterretningsorganisasjoner konkluderte senere med at Russland hadde gjennomført en massiv innsats i et forsøk på å påvirke det amerikanske valget i favør av Donald Trump, blant annet gjennom å spre falsk og misvisende informasjon i sosiale medier.
Facebook var blant de sosiale mediene der russiske agenter kjøpte seg innflytelse, hevdet en rekke anonyme amerikanske etterretningsfolk i Time-artikkelen – en påstand Facebook selv ikke gikk god for den gang.
Nå har selskapet endret mening. I et oppsiktsvekkende blogginnlegg vedgår Facebooks sikkerhetssjef, Alex Stamos, at et russisk selskap kjøpte Facebook-annonser for 100.000 dollar (rundt 780.000 kroner) i løpet av valgkampen i et forsøk på å påvirke amerikanske velgere.
I tillegg, skriver Stamos, har selskapet identifisert tilsvarende annonser til en verdi på 50.000 dollar fra Facebook-brukere som er innstilt med russisk som hovedspråk.
Mesteparten av annonsene handlet ikke om den ene eller andre presidentkandidaten, skriver Stamos, men tok heller for seg temaer som kunne oppta mange velgere – som immigrasjon.
Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser Trumps betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten:
– Annonsene kan ha hatt innflytelse
Facebooks innrømmelse er det hittil siste beviset på at russiske aktører forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget – noe president Donald Trump hele tiden har avfeid som en «heksejakt» eller en «bløff».
– 100.000 dollar høres kanskje ikke ut som en diger sum, men samtidig innebærer det at millioner av mennesker har sett eller videreformidlet feilinformasjon, noe som kan ha hatt innflytelse, sier Adam Schiff, den mest høytstående demokraten i etterretningskomiteen i Representantenes hus, til CNN.
Flere av annonsene var geografisk målrettet, noe som har en betydning i USA fordi valget ikke avgjøres av det totale antallet stemmer, men av hvor mange som har stemt i de ulike delstatene. Clinton endte opp med nærmere tre millioner flere stemmer totalt, men tapte valget fordi hun endte opp med et knepent mindretall av stemmene i noen få delstater.
Etterforskerne ser på mulige forbindelser til Trump-kampanjen
Spørsmålet – og det som gjør Facebook-innrømmelsen så viktig – er dermed om russerne hadde noen på innsiden i USA som hjalp dem med å målrette annonsene.
– Det ser ut til å ha vært et betydelig samarbeid mellom Russlands nettbaserte propagandamaskineri og individer i USA som hadde kunnskap om hvor feilinformasjonen skulle rettes, sier Mike Carpenter, som hadde ansvaret for Russland-håndteringen i det amerikanske forsvarsdepartementet frem til januar, til nyhetsbyrået McClatchy.
Blant de mange tingene de ulike etterforskningene mot Russlands valginnblanding ser på for tiden, er spørsmålet om det eksisterte noe samarbeid mellom russerne og Trump-kampanjen.
Trumps digitalsjef benekter kjennskap til russisk innblanding
Trumps valgkampapparat satset enorme pengesummer på digital målretting. Selskapet til digitalsjef Brad Parscale mottok rundt 90 millioner dollar til dette arbeidet i løpet av valgkampen, og Trump hyret også inn selskapet Cambridge Analytica, som fikk sitt gjennombrudd i brexit-kampanjen, til å finne og påvirke velgere i sosiale medier.
– Vår største utgiftspost er utvilsomt Facebook, sa Parscale til Aftenposten like før valget.
- Les Aftenposten-intervjuet med Parscale og om Trumps digitale kampanje, i denne saken som ble publisert tre dager før valget: – Jeg bidrar med hundrevis av ulike tjenester for Trump-kampanjen, sier Parscale til Aftenposten.
Parscale ble tidligere i år innkalt til utspørring av etterretningskomiteen i Representantenes hus. Sjefen hans i valgkampen, Trumps svigersønn Jared Kushner, er identifisert som en «person av interesse» i spesialetterforskningen som ledes av tidligere FBI-sjef Robert Mueller.
Parscale har avvist ethvert kjennskap til russernes innblanding i presidentvalget, og skrev på Twitter i juli at han gjerne stiller opp til en høring for å fortelle om «alt han vet».