Verden

FARC-leder: Fra nå er ord vårt mektigste våpen 

Den tidligere geriljagruppen FARC tredde fredag offisielt inn i politikkens verden etter mer en et halvår med væpnet konflikt med myndighetene. 

Tilhengere av den tidligere geriljagruppen FARC holder røde roser under en samling i Bogota fredag. En rød rose er også å finne i gruppens ferske politiske partis nye logo. Foto: AP / NTB scanpix.

 • NTB

FARC-leder Rodrigo Londoño, også kjent som Tomoleon Jimenez eller «Timochenko» (venstre), taler til tilhengere i Bogota fredag. Foto: AP / NTB scanpix.

– I fremtiden blir ord vårt mektigste våpen, sier FARC-kommandør Rodrigo Londoño, også kjent som «Timochenko», til tusenvis av tilhengere som hadde samlet seg i hovedstaden Bogota etter at gruppen hadde avduket sitt nye politiske parti.

–Vi vil bygge et nytt land sammen med dere. En nasjon der ingen straffeforfølges eller blir drept for å tenke annerledes, fortsetter Londono.

Rundt 1.200 delegater har samlet seg på en kongress i Bogota denne uken for å drøfte geriljagruppens overgang til et politisk parti, etter at de la ned våpnene som følge av en historisk fredsavtale med regjeringen i fjor.

Torsdag kunngjorde de at de skal bytte navn fra Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Colombias revolusjonære væpnede styrker, til Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun – som kan oversettes til De felles alternative revolusjonære styrkene.

Partiet har også erstattet logoen med to rifler som krysser hverandre, med en rød rose. De lover å kjempe for rettferdig landdistribusjon, samt bedre tilgang til utdanning og helsetjenester for alle colombianere.

–Vi drømmer om et land der åpenhet er loven, og der politikerne kjemper for folkets rettigheter, sier Londono.

Partiet hans får som følge av fredsavtalen ti seter i Colombias nasjonalforsamling, de neste to periodene. Fra 2026 må de kjempe om folkets gunst på linje med andre politiske partier.

 • Rundt halvparten av fredsavtaler som inngås, bryter sammen. Colombia-fredsavtalen er den nye gullstandarden.
 • Helene Skjeggestad: 5 grunner til å huske fjorårets fredspris, som gikk til fredsforhandlingene i Colombia.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Farc
 2. Colombia
 3. Folkeavstemning
 4. Politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tidligere FARC-forhandler varsler ny væpnet kamp i Colombia

 2. VERDEN

  Her møter norske Martha Skretteberg den beryktede geriljakrigeren. Nå har han gått i dekning.

 3. VERDEN

  Elleve drept i bombeangrep i Colombias hovedstad

 4. VERDEN

  Colombianerne velger ny president

 5. VERDEN

  Colombia på vei mot ny væpnet konflikt

 6. VERDEN

  Geriljasoldatene la ned våpnene etter 50 års krig. De ble lovet et vanlig liv. Nå vender stadig flere tilbake til jungelen.