Amnesty: Iran henretter barn i stor skala

I løpet av de ti siste årene er 73 mindreårige dødsdømte blitt henrettet i Iran, ifølge Amnesty. Dette til tross for at landet har underskrevet FNs barnekonvensjon.

Ifølge en ny rapport fra Amnesty sitter 160 mindreårige på fengselsavdelinger for dødsdømte i Iran. Noen av dem har sittet i fengsel over ti år, skriver organisasjonen.

For 20 år siden skrev Iran under på FNs barnekonvensjon, som slår fast at alle innbyggere anses som barn inntil de er 18 år. Dermed kan de ikke dømmes til dødsstraff eller livstid i fengsel, ifølge konvensjonen.

Til tross for dette kan jenter helt ned i niårsalderen og gutter fra femten år og oppover dømmes til døden i Iran, slår rapporten fast.

— Ved å bruke dødsstraff mot mindreårige kriminelle gjør Iran seg skyldig i en alvorlig og uopprettelig krenkelse av barns rett til livet, skriver Amnesty.

Av de 73 henrettelsene av mindreårige som Amnesty kjenner til, var 51 av dem mellom 15 og 17 år da de begikk forbrytelsene. Åtte av de dømte var mellom 12 og 14 år gamle.

  • Lyst til å lese mer? Vi kan anbefale denne kommentaren av Harald Stanghelle, der han utfordrer Hege Storhaug. Den er blant helgens mest leste.
  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.
  • Er Angela Merkels flyktningpolitikk i ferd med å koste henne jobben? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan Tysklands sterke leder snart står helt alene i sin tilnærming til flyktningkrisen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.