Nye satellittbilder viser hvordan russisk base ble utradert i ukrainsk angrep

Russland har erkjent at 89 soldater ble drept. Ukrainske myndigheter mener tallet er mye høyere. Ferske satellittbilder viser hvordan bygningen som ble brukt som base ble helt utradert.

ezgif.com-gif-maker (4)_Trim.mp4

Nyttårsaften gikk Ukraina til et omfattende rakettartilleriangrep mot russiske okkupasjonsstyrker i Makiivka, en ukrainsk by under russisk kontroll.

En bygning som huset et stort antall russiske soldater ble nærmest utradert i angrepet fra ukrainske presisjonsvåpen.

Angrepet har ført til voldsomt sinne mot militære ledere i Russland. Men det russiske forsvarsdepartementet har skyldt på soldatene som befant seg i bygningen og sagt at ukrainerne kunne finne målet fordi soldatene brukte mobiltelefoner.

Aftenposten har gjennom samarbeidet med Faktisk verifiserbart fått høyoppløselige satellittbilder fra Planet Labs av åstedet.

Disse er tatt på bestilling, og viser omfattende ødeleggelser på et skolebygg i Makiivka. Det er denne som skal ha blitt brukt som base av de russiske soldatene.

Hevder 400 ble drept

Ukrainsk etterretning hevder at 400 russiske soldater ble drept i angrepet. Russland hevder 89 soldater døde.

Det er svært sjelden at russiske myndigheter erkjenner et så høyt tap blant egne soldater. Ikke siden invasjonen startet 24. februar i fjor har Russland innrømmet et så stort tap.

Det ryddes opp i ødeleggelsene etter et angrep en russisk soldatforlegning i Makiivka i russiskkontrollerte Donetsk. Dette var en treetasjes bygning før det ukrainske angrepet.

Det ukrainske angrepet var rettet mot en skolebygning i Makiivka der det oppholdt seg et stort antall russiske soldater.

Ifølge russiske myndigheter var det amerikanskproduserte Himars-raketter som traff bygningen.

I Russland er mange rasende på forsvarsledelsen. Kritikken retter seg mot at forsvarsledelsen ifølge kritikerne burde ha visst at bygningen var innen rekkevidde for ukrainske styrker.

– Helter

Putin hyllet i sin nyttårstale Russlands «helter» i Ukraina men har ikke kommentert angrepet som kostet minst 89 soldater livet.

Generalløytnant Sergej Sevrjukov sier at offiserene som skulle sørge for at reglene om mobilforbud ble overholdt i Makiivka, vil bli stilt til ansvar.

Sevrjukov hevder også at russiske styrker har ødelagt det ukrainske rakettsystemet som ble benyttet i angrepet mot Makiivka, samt fire andre utskytningsramper for Himars-raketter, og at 200 ukrainske soldater ble drept i angrepene mot Druzjkivka i Donetsk.

Ukrainske myndigheter hevder en person ble drept i det russiske angrepet mot Druzjkivka, der bare en skøytebane ble ødelagt.

Sørgende

Pårørende samlet seg tirsdag i flere byer i Samara-regionen i Russland, der flere av de drepte soldatene kom fra.

I sentrum av byen Samara la rundt 200 mennesker ned blomster til minne om de falne, og en ortodoks prest leste en bønn.

Russere i Samara la ned blomster for å minnes de russiske soldatene som ble drept i okkuperte områder i Ukraina.

Soldater skjøt også salutt under tilstelningen, der flere av de fremmøtte bar flagget til regjeringspartiet Forent Russland.

– Det er veldig vanskelig, og det er skremmende, men vi lar oss ikke knekke. Sorgen forener oss, sa Ekaterina Kolotovkina, lederen for en gruppe kvinner som har ektemennene sine i krigen, under seremonien.

Også i byen Toljatti ble det holdt en tilsvarende markering til minne om soldatene som ble drept i Makiivka.

Hevdet de drepte mange i hevnangrep

Russiske militærkorrespondenter mener ansvaret for angrepet ligger hos forsvarsledelsen, ikke hos soldatene som nå får skylden fordi de angivelig brukte mobiltelefoner.

Det hevdes også at det ble lagret ammunisjon i samme bygning som soldatene oppholdt seg, noe enkelte i sosiale medier har omtalt som «kriminelt naivt».

Under markeringen i Samara var det derimot liten kritikk av forsvarsledelsen å høre, men flere sverget derimot hevn. En av dem var Kolotovkina.

– Sammen skal vi knuse fienden, vi har ikke noe annet valg, sa hun i talen til de sørgende.

Søndag hevdet russiske myndigheter de hadde hevnet angrepet med å angripe ukrainske militærforlegninger i Kramatorsk.

De hevdet at de hadde drept 600 ukrainske soldater, men journalister fra Reuters og CNN har vært i byen og ikke funnet tegn til at dette stemmer.