Solberg: - Sammenbrudd i Schengen-systemet

Schengen-systemet har brutt sammen, mener statsminister Erna Solberg. Og deler frustrasjonen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Tysklands statsminister Angela Merkel og Erna Solberg møttes i Berlin onsdag.

— Når du ikke har kontroll på yttergrensene, når du ikke registrerer dem som kommer, så har Schengen-systemet brutt sammen, sier Solberg (H) til NTB.

— Det er ingen tvil om at dette er en utfordring for det europeiske samarbeidet. Systemet må reetableres.

På besøk i Berlin merker Solberg seg tysk frustrasjon. Frustrasjon over at Schengen-grensene ikke fungerer, over at EU ikke får på plass en felles løsning på flyktningkrisen, men også over at en åpen tysk innstilling mistolkes til å være en «fribillett».

LES OGSÅ:

Les også

Slik ser verden på syriske flyktninger

— Det er nok skapt et bilde om at alle kan komme til Tyskland og få opphold. Slik kommer det ikke til å bli her, og slik kommer det ikke til å bli i Norge heller, sier hun til norsk presse etter et møte med Merkel.

Solidaritet

Tyskland venter minst 800.000 asylsøkere i år, og Merkel insisterer på europeisk solidaritet. Erna Solbergs regjering vurderer fortsatt om Norge skal ta sin del av en eventuell EU-dugnad om fordeling av 120.000 asylsøkere.

— Vi er opptatt av å bidra, men før EU har laget sitt system og blitt enig om hvordan det skal være, kan vi ikke si hvor mye og på hvilken måte, sier Solberg.

Aftenposten faktasjekket syv påstander om flyktningestrømmen:

Les også

- Flyktningene er lykkejegere som reiser frivillig for et bedre liv i Europa

Hun kaller flyktningesituasjonen «det dominerende spørsmålet for alle land i Europa for øyeblikket». Tilstrømmingen har fått Tyskland og flere andre land til å gjeninnføre grensekontroll for å få bedre oversikt over situasjonen.

— De er opptatt av å få kontroll, sier Solberg om det som egentlig skal være et grenseløst Europa.

Statsministeren forteller at Tyskland støtter til det norske initiativet til en giverkonferanse for Syria. Det norske forslaget ble også nevnt i positive vendinger under møtet mellom EUs justis- og innenriksministere mandag.

Press

Tyskland presser nå østeuropeiske land som nekter å forplikte seg til en EU-plan for fordeling av asylsøkere. Det har så langt gjort Unionen ute av stand til å vedta et kvotesystem for asylsøkere som allerede befinner seg i Europa.

— Alle skal bidra i flyktningdugnaden. Det er land som nesten ikke tar kvoteflyktninger og nesten ikke får asylsøkere, og de bør også bidra, mener Solberg.

LES OGSÅ:

Les også

Fem grunner til at den blodige Syria-krigen varer så lenge

Merkel mener bindende kvoter vil lette situasjonen for land som Hellas, som ikke klarer å håndtere tilstrømmingen. Tusenvis av migranter og asylsøkere har tatt seg nordover i Europa via Hellas.

— Vi står klar til å bistå med mer i Hellas, det har vi vært tydelige på overfor greske myndigheter. Det er penger innenfor EØS-avtalen som ikke er brukt og som kan omfordeles, sier Solberg.