Verden

2015: Kinas svakeste vekst på 25 år

Beijing (Aftenposten): Kinas økonomi vokste med 6,9 prosent i fjor, en betydelig nedgang fra 7,3 prosents vekst i 2014, viser offisielle tall, som er i tråd med verdensmarkedenes forventninger.

Børsen i Kina har rast siste uke, til tross for at de økonomiske pilene peker oppover. Foto: CHINA STRINGER NETWORK

  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

Veksten i verdens 2. største økonomi var i fjor den svakeste på et kvart hundreår.

Ifølge sjefen for Kinas nasjonale statistikkbyrå, Wang Baoan, vil landets økonomi, en av de viktigste drivkreftene i verdensøkonomien, fortsette omtrent i samme spor fremover:

– Vi vil stå overfor en lignende situasjon i 2016 som i 2015, sa han i forbindelse med fremleggelsen av tallene og understreket at veksten vil være «stabil» i 2016.

– Ingen kræsjlanding

For ett år siden uttalte statsminister Li Keqiang på World Economic Forum i Davos at det ikke var grunn til å frykte at Kinas økonomi ville kræsjlande. Foran årets møte, som starter i dag, sier delegater som nobelprisvinner i økonomi Joseph Stiglitz og sjef for Credit Suisse Group Tidjane Thiam at Li fortsatt har rett.

Men dette synet er i strid med den stemning som den siste tiden har rådet i finansmarkedene, der salg av kinesisk yuan og kinesiske verdipapirer har sendt sjokkbølger gjennom råvaremarkedene og bidratt til at aksjeverdier for fem tusen milliarder dollar (44,5 tusen milliarder kroner) er blitt sveipt ut av verdens børser, skriver Bloomberg.

Ubegrunnet frykt?

Christine Lagarde, sjefen i Det internasjonale pengefondet (IMF), vil i Davos delta i diskusjonene om hvor sterk nedturen i Kina kan bli og hvordan den kan ramme veksten i resten av verden.

Kinesisk Yuan blir en av Pengefondets reservevalutaer,

Les også

godtatt som en av verdens viktigste

I oktober spådde IMF-sjefen at veksten i Kina ville bli 6,8 prosent i 2015, men advarte samtidig mot å svartmale situasjonen i Verdens 2. største økonomi, som hun da mente ville bedre seg i løpet av 2016.

Innhentingen går bare litt sakte, sa IMF-sjefen i høst:

Les også

Derfor er ikke Kina på vei utfor stupet

– Jeg tror i det minste at den største frykten for realøkonomien som kom til syne under børsraset var overdrevet. Vi ser ingen tegn til en brå nedgangsperiode eller at noe er blitt verre enn vi hadde ventet for seks uker siden, kommenterer Louis Kuijs, leder for senteret for asiatisk økonomi ved Oxford Economics i Hongkong.

Endret modell

Etter eventyrlig vekst i langt mer enn ett tiår, har Kinas økonomi de siste to årene gått langsommere fremover. Sentralregjeringens svar har vært å styre utviklingen mot en økonomisk modell som i større grad er drevet av forbruk og tjenester og i mindre grad av tungindustri, eksport og investeringer.

  • **Reportasje om omstilling i praksis: Dazhai var et
Les også

kommunistisk idealsamfunn

, nå et moderne konsern.**
Dette kan være en utfordrende øvelse:

– Økonomien er i en stabiliseringsprosess, den er ikke stabil ennå, sier Liao Qun, sjeføkonom ved Citic Bank International til BBC.

Dette har stor betydning for Norge:

Les også

Anita Krohn Traaseth: Slik skal vi komme oss ut av «oljeskyggen»

Kinas reduserte økonomiske vekst påvirker oljeprisen:

Svakt i siste kvartal

Tallene for 2015s siste kvartal viser en vekst på 6,8 prosent sammenlignet med samme periode året før og markerer også en bunnotering: Den laveste kvartalsmessige veksten siden første kvartal i 2009, skriver NTB.

Den bredeste MSCI-indeksen for Asia og Stillehavet unntatt Japan steg med beskjedne 0,2 prosent etter nyheten. I Shanghai var børsen også opp 0,2 prosent, mens Nikkei-indeksen i Tokyo falt med 0,3 prosent.

Ifølge det kinesiske statistikkbyrået økte den kinesiske industriproduksjonen med 6,1 prosent i fjor, mens detaljhandelen hadde en vekst på 10,7 prosent.

Veksten i eiendomsinvesteringene falt med 1 prosent i 2015 sammenlignet med året før.

En del vestlige observatører og eksperter er generelt skeptiske til offisielle, kinesiske veksttall, som de mener ofte er overdrevet, noe som blir skarpt imøtegått av myndighetene her i Beijing.

twitter.com/JorgenLohne

facebook.com/jorgenlohne/