Verden

Assange: - Jeg kommer snart til å forlate ambassaden

LONDON (Aftenposten): WikiLeaks-grunnleggeren sier han vil forlate Ecuadors ambassade i London, men forteller ikke når eller hvorfor.

 • Helle Skjervold

Wikileaks' grunnlegger Julian Assange kommer snart til å forlate ambassadebygningen i Knightsbridge, London, der han har levd i politiske asyl de to siste årene. Det slo Assange fast på en pressekonferanse mandag formiddag.

Han fortalte ikke hva som ligger bak beslutningen, og han fortalte ikke når det kommer til å skje, men det er antatt at helseproblemer spiller en rolle.

— Tett med internasjonal presse ved Ecuadors ambassade, der Assange akkurat har informert om at han snart vil forlate bygget, skriver Aftenpostens korrespondent Helle Skjervold på Twitter. Skjervold befinner seg utenfor ambassaden i London.

Utenfor Ecuadors ambassade holder britisk politi døgnkontinuerlig vakt, ettersom Assange er etterlyst via Interpol, mistenkt for to seksuelle overgrep begått i Sverige.

Følg Skjervold på Twitter her.

— Uholdbart

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino satt ved siden av Assange under den hastig innkalte pressekonferansen. Patino karakteriserte Assanges situasjon som uholdbar.

— I to år har Assange vært i ambassaden, det er altfor lang tid. Situasjonen må løses, sier han.

Utenriksministeren bekreftet at Ecuador fortsatt vil beskytte Assange og ta nye initiativ overfor britiske og svenske myndigheter.

Så tok Assange ordet:

— To år har gått siden jeg fikk politisk asyl i ambassaden. I løpet av denne tiden har jeg ikke blitt tiltalt for noe, verken i Sverige eller England. I Europa skal fundamentale menneskerettigheter respekteres, sa han og fortsatte:

- Jeg kommer snart til å forlate ambassaden, men kanskje ikke av de årsaker Murdoch-pressen antyder.

Assange utdypet ikke hva han siktet til her.

— Vi kommer til å forsette våre bestrebelser på å finne en løsning på Assanges situasjon. I løpet av de neste ukene vil jeg forsøke å få til et møte med britiske myndigheter, sa utenriksminister Patino.

Assange fikk spørsmål om sin helsetilstand.

- Dere kan forestille dere at når man har vært innelåst i fire år, to av dem på denne ambassaden, uten mulighet for sollys, går det ut over helsen. Jeg har hatt én times trening pr. dag, sa Assange.

Trenger medisinsk hjelp

Assange fortalte søndag at han er i dårlig form og sliter med både hjerte- og lungeproblemer.

Han skal nå trenge behandling på sykehus. Men om han forlater ambassaden, vil han bli pågrepet av britisk politi og deretter sendt til Sverige.

– Mye av kampviljen ser ut til å ha gått ut av ham. Folk rundt ham sier også at han er svært syk, sier Sky News' reporter Martin Brunt.

Assange har vært gjennom et fire år langt rettslig maraton. I forrige uke hadde han en lengre prat med sin advokat, menneskerettighetsadvokaten Amal Alamuddin, på ambassaden.

Frykter USA

Assanges overordnede frykt er at han etterhvert vil bli utlevert til USA, dersom han forlater ambassaden. Wikileaks-grunnleggeren har muliggjort store lekkasjer av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter.

I Sverige er Wikileaks-grunnleggeren er anklaget for å ha forgrepet seg seksuelt på to kvinner, sommeren 2010. Assange nekter straffskyld i saken og ønsker ikke å reise til Sverige for å avgi forklaring eller møte for retten.

Britisk høyesterett har etter flere runder kommet frem til at Assange skal utleveres til Sverige. Men ettersom han oppholder seg på Ecuadors ambassade, kan ikke britisk politi anholde ham og sende ham ut.

Ecuador har innvilget Assange politisk asyl i landet, men britisk politi vil ikke akseptere at han reiser ut av landet. Dermed har han oppholdt seg på ambassaden i to år.

Bilde fra pressekonferansen mandag, der Julian Assange var flankert av Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino. Ecuadors ambassade

Ifølge Sky News kan Julian Assange komme til å overgi seg. NTB SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Svensk påtalemyndighet opphever arrestordren mot Julian Assange

 2. VERDEN

  Wikileaks, voldtektsanklager og et forhold som surnet. Nå er Assanges syv år i ambassaden over.

 3. VERDEN

  Assange vil be om politisk asyl i Frankrike

 4. VERDEN

  Wikileaks-grunnlegger Julian Assange siktet av amerikanske myndigheter

 5. VERDEN

  Julian Assange har fått statsborgerskap i Ecuador

 6. VERDEN

  Assange skal ha fått statsborgerskap i Ecuador