Volkswagen-toppsjef beklager etter utslippsskandalen
Volkswagen-konsernets toppsjef Martin Winterkorn beklager på det sterkeste at bileiere og myndigheter verden over er ført bak lyset.
Bilprodusenten Volkswagen innrømmet tirsdag å ha bløffet om hvor miljøvennlig 11 millioner av selskapets dieselbiler er, ved å montere innretninger som gir feil utslag når utslipp blir testet.
— Uendelig lei meg for at vi har sviktet tilliten folk har hatt til oss
Nå legger Winterkorn seg langflat og beklager på det sterkeste i en videokunngjøring at bileiere og myndigheter er ført bak lyset.
— Jeg er uendelig lei meg for at vi har sviktet den tilliten folk har hatt til oss. Jeg beklager på det dypeste at vi har vært uredelige overfor våre kunder, overfor myndighetene og overfor offentligheten som sådan, heter det i en kunngjøring fra den 68 år gamle konsernsjefen.
"Dieselgate", som den er døpt av flere, sprakk mandag da de første innrømmelsene kom:
Volkswagen innrømmer å ha jukset med utslippsmålinger
— I strid med alt selskapet står for
— Disse uregelmessighetene er i strid med alt selskapet vårt står for, sier Winterkorn, som lover en nådeløs interngransking.
— Vår fremste prioritet nå er å etterforske dette grundig og raskt. Det skylder vi våre kunder, våre ansatte og folk flest, sier Winterkorn.
Ifølge den tyske avisen Tagesspiegel vil Winterkorn få sparken i et styremøte fredag, noe som blir avkreftet av en talsmann for VW.
Aksjene stupte
Bilprodusentens aksjer stupte 20 prosent tirsdag etter at selskapet innrømmet at så mange som 11 millioner dieselbiler verden over er utstyrt med programvare som skjuler kjøretøyenes reelle utslipp av helseskadelige stoffer.— Ytterligere interne granskninger har vist at programvaren dette gjelder også er installert i andre dieselbiler, heter det i en uttalelse fra selskapet.
Det kraftige fallet bidro til at DAX 30-indeksen på Frankfurt-børsen var ned 3,2 prosent midt på dagen.
Aksjen ned 35 prosent
Nedsalget i Volkswagens aksjer ble sparket i gang da bilgiganten sa at den vil sette av 6,5 milliarder euro (nær 60 milliarder norske kroner) i tredje kvartal til å dekke potensielle utgifter knyttet til utslippsskandalen, og at selskapet derfor må justere sitt årlige resultatmål.
Ved børsslutt i Tyskland var aksjen hele 19,82 prosent mindre verdt enn dagen før. De to siste dagene har aksjen stupt med hele 35 prosent.
Bilgiganten er dermed drøyt 320 milliarder kroner mindre verdt enn før skandalen ble kjent.
Avslørt
Det var det amerikanske miljødirektoratet EPA som før helgen uttalte at bilprodusenten har installert programvare i sine dieselbiler som kniper igjen utslippene av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes.
Avsløringene har ført til at amerikanske myndigheter innleder etterforskning av både Volkswagen og andre bilprodusenter.
Også tyske, italienske, franske og sørkoreanske myndigheter har bestemt seg for å undersøke Volkswagens dieselbiler, mens EU mener det er for tidlig å sette i gang en egen etterforskning.
— Vi tar saken svært alvorlig, sier talsperson for EU-kommisjonen Lucia Gaudet til AFP. Hun legger til at Brussel er i kontakt med Volkswagen og amerikanske myndigheter.
— Det er det for tidlig å si hvorvidt noen konkrete tiltak også er nødvendig i Europa, og hvorvidt biler solgt av Volkswagen i Europa også er berørt, sier hun.
Villedet
Organisasjonen International Council for Clean Transportation (ICCT) ga i 2013 forskere ved West Virginia University i oppdrag å teste utslipp fra dieselbiler.
De ventet da å finne at dieselbiler som er solgt i USA, slapp ut færre miljøgifter enn biler solgt andre steder fordi disse bilene må oppfylle tøffere standarder, opplyste ICCT-tjenestemenn til Reuters mandag.
Isteden fikk forskerne seg en overraskelse etter å ha testet en Volkswagen Jetta 2012-modell og en Passat 2012-modell.
De to modellene viste mye høyere nivåer av nitrogenoksid-utslipp enn det som er tillatt etter loven, mens et tredje testkjøretøy, en BMW X5, vanligvis falt innenfor tillate grenser.
Varslet i mai i fjor
I mai i fjor varslet ICCT miljødirektoratet EPA og California Air Resources Board (CARB) om deres funn, og deretter fulgte nye tester.Volkswagen har forklart at utslippsnivåene blant annet skyldes «ulike tekniske problemer». Det var ikke før EPA og CARB truet med å holde tilbake sertifiseringer for bilprodusentens 2016-modeller at Volkswagen tidlig i september endret sin forklaring.
— Bare da innrømmet VW at de hadde designet og installert en enhet i disse kjøretøyene som oppdaget når det gjennomgikk utslippstesting, sa EPA i sitt brev til VW fredag.
Risikerer store bøter
Ifølge EPA risikerer Volkswagen, verdens største bilprodusent målt i salgstall, bøter på opptil 18 milliarder amerikanske dollar (148 milliarder norske kroner) for å ha brukt programvaren i Volkswagen og Audi-diselbiler.
Varsler full gransking
Tysklands transportminister Alexander Dobrindt understreket tirsdag at det ikke fins noen indikasjoner på at andre tyske bilprodusenter har jukset med utslippstester i USA.
Amerikanske myndigheter er ikke overbevist og skal nå granske om også Mercedes og BMW kan ha jukset. Franske, italienske og sørkoreanske bilmerker skal også undersøkes nøye.
EU avventer utfallet og har foreløpig ingen planer om å starte egen etterforskning, noe Storbritannias transportminister Patrick McLoughlin tar til orde for.
– Det er viktig at publikum har tillit til utslippstester av kjøretøyer, og jeg ber EU-kommisjonen etterforske denne saken som en hastesak, sa han tirsdag.
Ikke overrasket
Norske forskere er ikke overrasket over at VW er avslørt for utslippsjuks. Transportøkonomisk Institutt (TØI) og det finske forskningsinstituttet VTT har de siste fire årene gjennomført avgassmålinger som viser helt andre utslipp enn det Volkswagen og andre bilprodusenter oppgir.
– Når vi måler norske dieselbiler i virkelig trafikk som den er i Norden, blir overskridelsene veldig store, opptil 40 ganger mer enn det typegodkjenningen fra fabrikantene tilsier, sier forsker Rolf Hagman ved TØI til NTB.