Verden

Dette venter Raif Badawi: Ti år i fengsel. 1000 piskeslag. Millionbot. Reiseforbud.

Grunnlegger av nettstedet «Saudi Arabian Liberals» fikk anken sin avslått. - De vet veldig godt at Raif ikke er en kriminell, men en samvittighetsfange, sier kona Ensaf Haidar til Aftenposten.

 • Ingeborg Senneset
  Ingeborg Senneset
  Journalist

Ti år i fengsel. 1000 piskeslag, gitt 50 om gangen én gang i uken — så han ikke dør av slagene. Reiseforbud etter løslatelse.

Dette er det saudiarabiske Raif Badawi får for å ha «fornærmet islam».

Han har sittet fengslet siden 2012, og er også dømt til å betale en bot på knappe halvannen millioner kroner.

Ønsket å fremme diskusjon

Raif Badawi grunnla nettsiden «Saudi Arabian Liberals» i 2006, et nettsted ment for å fremme diskusjoner om politiske og religiøse temaer.

I juli 2013 ble han dømt til syv års fengsel og 600 piskeslag. Rettsinstansen i det arabiske landet argumenterte blant annet med at han i en artikkel skrev om valentinerdagen, en dag som er forbudt å feire i Saudi-Arabia.

Dommen ble anket, en anke som nå er avslått.

Kona: Raif er en samvittighetsfange

Aftenposten har de siste ukene hatt kontakt med Raif Badawis kone, Ensaf Haidar, som sammen med deres felles barn kjemper for Badawis løslatelse.

Fredag kveld skriver hun:

«Jeg gjentar den samme beskjeden til myndighetene i Saudi-Arabia hver gang jeg får muligheten. De vet veldig godt at Raif ikke er en kriminell, men en samvittighetsfange. Myndighetene må rette seg etter internasjonale avtaler om ytringsfrihet. Jeg lurer på om de noen gang vil bry seg om det jeg sier.»

Haidar har fått innvilget asyl i Canada.

- Norge har tatt klar avstand

Utenriksminister Børge Brende (H) svarte i juni Venstre-leder Trine Grande på spørsmål om Norge bidrar til støtte for Raif Badawi:

Raif Badawi skal piskes og sone ti år i fengsel, for å ha «fornærmet islam».

«Norge har tatt klar avstand fra dommen mot den saudiske menneskerettighetsforsvarer og blogger Raif Badawi, som nylig ble dømt til 1000 piskeslag for å ta til orde for religiøs liberalisering.Vi har nær kontakt med menneskerettighetsorganisasjoner og nærstående land om hvordan vi kan håndtere denne og andre saker på en mest mulig effektiv og hensiktsmessig måte. Vi har nær kontakt med Amnesty International om Badawis sak og vil følge den nøye i tiden fremover.»

Ytringsfrihet under press

Badawi er én av mange som sitter fengslet for å ha utøvet det vi i vår del av verden anser som selvfølgelige rettigheter.

I likhet med 57 prosent av verdens befolkning lever han i et land som ikke kan defineres som fritt, ifølge en rapport fra 2013 av menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House.

— Må kalles inn på teppet

Amnesty Norges seniorrådgiver, Ina Tin, sier til Aftenposten at de er sjokkerte over at dommen endelig er stadfestet.

— Den groteske gjennomføringen av piskingen kan skje når som helst. Derfor mener vi det er på høy tid at norske myndigheter, sammen med andre land, øker presset mot saudiske myndigheter.

Amnesty har ifølge Tin vært i kontakt med norske myndigheter flere ganger om Raifs sak.

— Selv om vi er glad for at Børge Brende har uttalt seg kritisk til dommen, så håper vi at han nå kan intensivere innsatsen for å hindre ytterligere mishandling av Badawi. Vi har oppfordret den norske ambassaden i Riyadh til å be om å få besøke Raif Badawi i fengselet, og vi mener den saudiske ambassadøren i Oslo må kalles inn på teppet, sier Tin.

Les innlegget av Raif Badawis kone:

Les også

 1. Dødsstraff for trosfrafall

 2. Amnesty: Kraftig økning i antall henrettelser

 3. Saudi-Arabia sender 199 utøvere til Asialekene - ingen er kvinner

Les mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Tortur
 3. Ytringsfrihet