Slik bruker ekstremistgrupper barn som våpen

Ekstremistiske organisasjoner har en lang tradisjon med å bruke barn til krig og terror.

Her gravlegges ett av ofrene etter terrorangrepet mot et bryllup i Tyrkia i helgen. En gutt i alderen 12-14 år skal ha stått bak selvmordsaksjonen der minst 51 mennesker ble drept.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan opplyste i helgen at det var et barn på mellom 12 og 14 år som sto bak blodbadet på en tyrkisk bryllupsfest, og han anklaget terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) for å være ansvarlig, melder NTB. Minst 51 mennesker mistet livet i selvmordsangrepet.

Mandag ettermiddag kom tyrkiske myndigheter med nye opplysninger, og sa at de likevel ikke var sikre på om selvmordsbomberen var et barn. Ifølge nyhetsbyrået AP sier statsminister Binali Yildirim at de ennå ikke har identifisert hvem som sto bak angrepet.

Tyrkisk politi etterlyste søndag to menn som kom til bryllupet sammen med selvmordsbomberen, og som flyktet fra stedet rett etter at bomben gikk av lørdag kveld. Restene av en selvmordsvest er funnet på åstedet.

«Kalifatets hvalper»

Dersom det skulle være en mindreårig som sto bak angrepet, slik Erdogan først slo fast, er det ikke første gang. IS har en lang tradisjon med å misbruke barn til krigføring og terrorangrep, både som selvmordsbombere og i krigføringen ved fronten i Irak og Syria, vet nyhetsbyrået AP å melde.

Ekstremistgruppen skal ha en hær av barnesoldater som den kaller «Kalifatets hvalper». Barna blir hjernevasket i IS-skoler, gruppen indoktrinerer dem med organisasjonens radikale versjon av islam og lar dem se på halshugginger og andre bestialiteter for å utdanne en ny generasjon med krigere.

Videoer som IS har publisert, viser barn som halshugger og skyter andre mennesker.

Mange barn døde

25. mars i år ble 29 mennesker drept og 60 skadet da det som trolig var en tenåring, sprengte seg selv i luften under en ungdomsfotballkamp på en stadion sør for Bagdad. Terroraksjonen, som er en av de mest dødelige der IS har brukt mindreårige, skjedde da pokalene ble delt ut etter turneringen.

IS tok på seg skylden og publiserte et bilde av selvmordsbomberen som skal ha vært 16 år gammel. Rundt halvparten av de drepte var barn.

Avverget nytt barneselvmordsangrep

Sikkerhetspolitiet i Nord-Irak pågrep søndag kveld et barn som hadde på seg en selvmordsbelte. Ifølge nyhetsbyrået Reuters hadde gutten en fotballtrøye over eksplosivene, og han skal angivelig ha planlagt å sprenge seg selv i en moské i byen Kirkuk.

En film fra pågripelsen viser hvordan gutten, som skal være 12–13 år gammel, kjemper for å komme seg løs, mens de kurdiske sikkerhetsstyrkene holder ham i armene mens de forsiktig tar av sprengstoffet.

I en rapport som FNs barnefond UNICEF kom med nylig, heter det at tusenvis av barn er blitt kidnappet i Irak av IS. Jentene risikerer å ende opp som sexslaver, mens guttene blir ofte tvunget til å bli soldater eller selvmordsbombere.

Flere andre radikale grupper bruker barn på lignende måte:

Al-Qaida

Terrornettverket Al-Qaida har i mange år rekruttert barn for å trene dem opp til å bli selvmordsbombere, blant annet mot USAs styrker i Irak. Al-Qaida i Irak utviklet seg etter hvert til å bli IS.

Boko Haram

UNICEF og menneskerettighetsorganisasjoner rapporterer at terrororganisasjonen Boko Haram i stadig større grad bruker barn som selvmordsbombere. I en UNICEF-rapport som kom tidligere i år, hevdes det at 20 prosent av selvmordsangrepene som ble utført i Nigeria, Kamerun og Chad, ble utført av barn.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch fremholder at Boko Haram har tvunget hundrevis – muligens tusenvis – av barn i Nigeria for å bli selvmordsbombere.

Skoen til ett av ofrene etter selvmordsangrepet mot et bryllup i Tyrkia i helgen. Ekstremistiske organisasjoner bruker ofte barn til å utføre slike aksjoner.

Radikale palestinske grupper

Hamas, Islamsk jihad og andre militante grupper driver sommerleirer der de forsøker å indoktrinere palestinske barn sitt syn, hevder nyhetsbyrået AP. Disse gruppene har ikke sendt barn på selvmordstokt, men på tidlig 2000-tallet var det tilfeller av mindreårige som sto bak selvmordsangrep.

De siste månedene har flere titall palestinske tenåringer gjennomført knivangrep mot israelere. Den yngste gjerningsmannen skal ha vært bare 11 år. AP understreker at man tror at disse barna utførte dette på egen hånd, og at angrepene ikke ble organisert av noen gruppe.

  • Har du fått med deg dette prosjektet om Russland?
  • Hvorfor er ikke russerne blitt som oss? 25 år etter at Sovjetunionen falt deler Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og hans far Jahn Otto sin kunnskap om Russland. Hør den første podkast-episoden i spilleren under, eller få alle samlet her.

Du kan også lytte til dem hos iTunes i podkast-strømmen fra AftenpostenVerden.