Verden

Trump: - Se hva som skjer i Sverige!

USAs president vil ikke ta imot flyktninger lenger, og begrunner det blant annet med «se hva som skjedde i Sverige». Trump vil i stedet tvinge gulfstatene til å bygge «trygge soner».

INVITERT OPP: Denne Trump-tilhengeren fikk komme opp på scenen og si noen ord til folkemengden, i noe som tilsynelatende var et spontant innfall fra Trump.

– Se på hva som skjedde forrige kveld i Sverige! Vil dere tro det: Sverige! De tok imot mange flyktninger, og nå har de alle typer problemer de ikke hadde forestilt seg, utbrøt USAs president Donald Trump da han talte til tilhengere i Melbourne, Florida, natt til søndag.

 • SISTE: Trump forklarer hva han mente da han snakket om Sverige

Trump snakket om trygghet, grensekontroll og flyktninger da han plutselig trakk frem Sverige som et «anti-eksempel».

Nøyaktig hva Trump siktet til i Sverige, var vanskelig å skjønne. Svenske Aftonbladet klarer heller ikke å finne ut hva som skal ha skjedd «i går kveld». Denne uken har det vært et drap i Malmø, og politiet har antydet at nyankomne flyktninger kan være utsatt for å bli rekruttert til kriminelle gjenger - men det er ikke bevist noen sammenheng mellom det og drapet i Malmø.

For øvrig var det 12.293 drap i USA i 2013, mot 87 i Sverige.

På Twitter gikk spekulasjonene høyt om hva Trump kan ha ment. En teori er at presidenten hadde sett på favorittkanalen Fox News, som fredag viste et intervju med dokumentarfilmskaperen Ami Horowitz. Horowitz har laget en kritisk dokumentarfilm om innvandring og Sverige, og påsto i intervjuet at liberal svensk innvandringspolitikk har ført til en økning i voldtekter og våpenbruk i landet.

Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt var blant dem som skjønte lite:

Trump sa at USA vil slutte å ta imot så mange flyktninger, og hevdet at han kunne tvinge nabolandene i Midtøsten til å ta seg av flyktningene fra Syria.

– Vi vil bygge trygge soner der de kan bo i trygghet til krigene i hjemlandet er over. Vi skal la Gulf-landene betale for de trygge sonene, de har tonnevis med penger. Vi skal bygge sikre soner, i stedet for å ta imot masse folk som vi ikke vet noe om! sa Trump.

– Er Nato-fan

Han lovet også at IS skal knuses.

– Nå skal forsvarsminister «Mad Dog» Mattis utvikle en plan som vil fullstendig ødelegge ISIS! hevdet presidenten, og lovet å bygge opp det amerikanske militæret.

Han gjentok kravet om at Nato-land, som Norge, må betale mer penger.

– Jeg er en Nato-fan, men mange av landene vi beskytter er rike land som ikke betaler regningene sine. Det vil vi ikke tolerere lenger, sa Trump.

Møtet i Florida minnet om et valgkampmøte. Førstedamen Melania Trump ledet først bønnen foran tilhengerne i Melbourne, Florida. Hun lovet at hun alltid skulle arbeide for det amerikanske folket, spesielt kvinner og barn.

– Jeg visste ikke at Melania skulle be, men jeg synes det var veldig vakkert, sa president Trump.

– Det er gått en måned siden jeg ble innsatt som president. Jeg er her for å fortelle dere om vår utrolige suksess med å gjøre Amerika stort igjen, og for å fortelle dere om våre planer for fremtiden. De er store og vakre - alt det dette landet står for! sa Trump.

– Vil snakke uten filter

– Jeg vil også snakke til dere uten filteret av falske nyheter - de uærlige mediene som publiserer en historie etter den andre, uten kilder. De finner på ting, men vil ikke fortelle sannheten. De har blitt en stor del av problemet, er del av vårt korrupte system. Når mediene lyver til folket, vil jeg ikke la dem slippe unna med det. De har sin agenda - og den agendaen er ikke folkets agenda!

Han fortsatte med å si at mediene ikke skulle hindre Trump og hans tilhengere til å fortsette å «vinne, vinne og vinne igjen».

– Tror dere noen medier eller tv-nettverk vil vise denne store folkemengden? Ikke et eneste! De vil benekte at det var så mye folk her! sa Trump.

CNN viste for øvrig oversiktsbilder en rekke ganger i sin sending- og ja, der var ganske mange folk i flyhangaren i Melbourne, Florida.

– Dere har sett hva vi har klart på kort tid. Det hvite hus drives nå så smidig, så smidig, og vi overtok et kaos, hevdet Trump.

– Få dem til helvete ut!

– Vi skal ikke slippe inn kriminelle inn i landet, vi skal få skikkelige grenser igjen. Jeg har sagt det: Gjengmedlemmer og dårlige mennesker - få dem til helvete ut av landet! ropte Trump, til stor jubel fra folkemengden.

Han gjentok også at han vil oppheve «Obamacare» - helseforsikringen som Obama innførte.

Trump sa også at han vil lete etter olje og åpne opp igjen gruver som er stengt.

– Vi skal gi gruvearbeiderne tilbake jobbene deres!

Han lovet lavere skatter, millioner av nye jobber og at det skulle bli lettere for bedrifter å drive forretning i USA, og vanskeligere å forlate landet.

– Se hva som skjer på aksjemarkedet. Se på meningsmålingene som viser at optimismen er tilbake. Det skal bli en ny dag i Amerika, og dere skal bli stolte igjen, sa Trump.

Han hevdet at tusenvis av jobber allerede hadde «strømmet tilbake» til landet etter at han ble president.

– Vi skal avslutte den jobbdrepende maskinenen som heter TPP (handelsavtalen), lovet Trump.

Trump skrøt ellers av sine forhandlingsegenskaper, og hevdet at han personlig hadde klart å få ned prisen på nye jagerfly som er bestilt.

– Vi tror på to enkle ord: Kjøp amerikansk og ansett amerikansk! sa Trump.

Inviterte tilhenger på scenen

Presidenten skrøt ellers av sine ministre og rådgivere, men nevnte ikke sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, som gikk av etter at det ble avslørt at han hadde løyet for presidenten, og snakket om sanksjoner med den russiske ambassadøren.

Talen ble som vanlig mer usammenhengende utover, og Trump inviterte også en tilhenger opp på talerstolen - en person han hevdet han hadde sett på tv i forkant av folkemøtet.

Mannen fikk si noen ord, tilsynelatende spontant, der han roste presidenten.

– En stjerne er født. Secret Service var ikke overbegeistret av dette. Men vi kjenner våre folk, kommenterte Trump.

Trump lovet å gjøre byene tryggere, og ansette flere politifolk.

– Jeg har beordret justismyndighetene til å ødelegge narkotikakartellene og de transnasjonale forbryterorganisasjonene. Vi skal bygge en mur ved grensen, og starter med det veldig snart. Vi skal holde islamske terrorister til helvete ut av landet vårt!

Folkemengden buet da Trump nevnte dommeren som har stanset vedtaket om innreiseforbud fra enkelte land. Trump leste også fra lovene, som han mener beviser at dommerne tar feil.

– Jeg hører disse dommerne snakke og snakke og snakke. Så urettferdig! sa Trump.

Deretter hoppet han plutselig til sitt forhold til kvinner, og gjentok flere ganger «Vi gjorde del veldig bra blant kvinner, uansett hva CNNs falske meningsmålinger sier».

Han lovet også at det ville komme noe neste uke «som vil gjøre dere imponert».

NB: Denne artikkelen er basert på en fortløpende og muntlig oversettelse av Trumps tale i Florida. Vi tar forbehold om at ikke alle sitater er helt nøyaktige.

Les også

  Les mer om

  1. USA
  2. Nato
  3. Donald Trump
  4. Grensekontroll
  5. CNN
  6. Sverige
  7. Falske nyheter