Flere personer anholdt i to politiaksjoner i Stockholm lørdag kveld

Politiet har tatt inn en mann som befant seg i en leilighet der 39-åringen skal ha vært før terrorangrepet. En 11 år gammel jente er blant de drepte.

Dette er mannen som politiet i Stockholm etterlyste etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde fredag ettermiddag.

Politiet slo lørdag kveld til på to steder i Stockholm, klokken 17 og klokken 18.

Like etter klokken 17 lørdag slo sivilt politi til mot en hvit personbil på Kungsholmen, sentralt i Stockholm. Det melder Aftonbladet.

Bileieren skal på en eller annen måte være tilknyttet den antatte gjerningsmannen (39) etter terrorangrepet i går. Politiet knuste bilvinduet på førersiden. Minst to av de tre personene som befant seg i bilen ble lagt i bakken. Deretter ble alle tre ført bort, to menn og en kvinne.

Bevæpnet politi gikk inn i leilighet

En time senere, like etter klokken 18, gikk mannskaper fra den svenske innsatsstyrken inn i en leilighet i Vårberg, sør i Stockholm.

Aftonbladet mottok lørdag kveld opplysninger om at den 39 år gamle antatte gjerningsmannen skal ha oppholdt seg i den samme leiligheten i Vårberg bare noen timer før attentatet.

Vitner skal ha opplyst til avisen at det var rundt 10-15 bevæpnede politifolk som deltok i aksjonen. Innsatsstyrken er det svenske politiets spesialstyrke som blir satt inn i farlige situasjoner, tilsvarende det vi i Norge kjenner som Beredskapstroppen Delta.

Spesialstyrken ankom i flere biler. Vitner forteller til avisen at aksjonen skal ha blitt utført raskt. Minst én person skal ha blitt ført bort, han beskrives som en mann i 30-årsalderen. Politiet befinner seg fortsatt i leiligheten med tekniske etterforskere.

Opplysninger om enda en arrestasjon

Senere kom det opplysninger om at ytterligere en person ble tatt med fra Vårberg. Det skal ha vært en yngre mann som ble ført ut mens han hadde en lue på hodet og genseren trukket opp over deler av ansiktet.

Politiet kommenterer ikke aksjonene, annet at de allerede har sagt at det kan bli aktuelt for politiet å aksjonere flere steder, noe som skjer dels etter tips og dels som følge av egen etterretning.

Kjent av sikkerhetspolitiet

Den 39-årige mannen fra Usbekistan som er siktet for å ha kjørt ned og drept mennesker i Stockholm sentrum, har tidligere vært i den svenske sikkerhetstjenestens søkelys.

39-åringen er blitt avhørt i dag, lørdag. Det er ikke kjent hva han har sagt.

En 11 år gammel pike er blant de drepte. Hun var på vei hjem fra skolen da hun ble påkjørt av lastebilen. Det skriver Expressen. Jenta ble meldt savnet da hun ikke kom hjem.

Avisen skriver at seks usbekere som kjenner den mistenkte 39-åringen er hentet inn til avhør.

– Sprengningsekspert

Avisen skriver at 39-åringen var kjent som en stillfaren mann.

I et ansettelsesintervju i høst skal han ifølge avisen ha oppgitt at han var sprengningsekspert.

– Han la frem et dokument på at han hadde sprengningskunnskaper og fortalte at han var kyndig, sier innehaveren av bedriften.

Utelukker ikke flere pågripelser

Under en pressekonferanse lørdag opplyste politiet at de fremdeles ikke kan utelukke at flere personer er innblandet. I tillegg opplyste de at mistanken mot den siktede etter fredagens angrep i Stockholm, er styrket.

Den svenske sikkerhetstjenesten var også representert under pressekonferansen, de kunne opplyse om at de ble tipset om den antatte gjerningsmannen i 2016.

– Opplysningene om ham lot seg ikke dokumentere, sa lederen for det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), Anders Thornberg, under pressekonferansen.

– Mistanken er styrket

– Ingenting tilsier at vi har feil person, tvert imot styrkes mistanken i takt med at etterforskningen skrider frem, sier rikspolitisjef Dan Eliasson.

Mannen er siktet for terrorhandling ved drap.

I Norge tilsvarer dette at påtalemyndigheten mener det er skjellig grunn til å mistenke mannen for å stå bak terroranslaget.

– Foreløpig er det kun én person som har denne statusen, sier pressetalsmannen. Han legger til at de ikke utelukker flere pågripelser.

Stjal lastebil

Gjerningspersonen skal ha hoppet inn i førerhuset mens sjåføren leverte varer til en kafé. Lastebilsjåføren har senere fortalt at han var bak bilen da han oppdaget at en maskert mann satte seg inn i førerhuset.

Lastebilsjåføren forsøkte å stanse gjerningsmannen, men måtte raskt gi opp forsøket. Lastebilen kjørte deretter i høy hastighet nedover den travleste gågaten i Stockholm – Drottninggatan.

Der meide han ned og drepte minst 4 personer, ytterligere 15 ble skadet.

Politiet aksjonerer med flere mannskaper i Märsta fredag kveld. En mann er pågrepet.

39-åringen ble fredag kveld pågrepet i en politiaksjon i Märsta, nord for Stockholm, ikke langt fra Arlanda.

Mannen ble observert i en butikk i Märsta og oppførte seg på en måte som påkalte oppmerksomhet. Vitner kontaktet politiet som konfronterte mannen og deretter pågrep ham. Pågripelsen skal ha skjedd utendørs.

Mannen skal ha vært skadet og uttalt at han var «skyldig i attentatet i Stockholm».

Fredag kveld i 23.30-tiden ble ytterligere en ung mann pågrepet og ført bort av politiet i forstaden Hjulsta, ifølge Expressen.

Politiets operasjonssentral har ingen offisiell kommentar til den siste pågripelsen, men overfor SVT bekrefter politikilder den siste pågripelsen og opplyser at det skal være en forbindelse mellom de to mennene.

Kjendisadvokat skal forsvare gjerningsmannen

Lørdag melder Expressen at den mistenkte har fått utnevnt kjendisadvokaten Johan Eriksson som forsvarer.

– Jeg forsvarer ikke gjerningen. Jeg forsvarer en person som akkurat nå er mistenkt, sier han til Aftonbladet.

Ifølge Aftonbladet har den pågrepne mannen uttrykt sympati med terrororganisasjonen IS.

Vitner skal ha fulgt etter gjerningsmannen

Mannen skal ifølge avisen være en usbeker, bosatt i en av Stockholms forsteder, men ikke i Märsta, der han ble pågrepet. To vitner som fulgte etter gjerningsmannen skal ha bidratt til en rask pågripelse, skriver Aftonbladet.

Ifølge Expressen etterlot den mistenkte seg blodspor hele veien til Arlanda, like ved der han ble pågrepet.

På Facebook har 39-åringen lastet opp propagandafilmer for IS. Han har også likt et bilde som viser blodige ofre, tatt sekunder etter eksplosjonen under Boston maraton 15. april 2013. Det skriver Aftonbladet.

Politiet møtte pressen etter angrepet i Stockholm fredag ettermiddag.

Ødelagte klær og finlandshette

Klærne mannen hadde på seg skal ifølge avisen ha vært delvis revet i filler, med glassbiter hengende fast. Han skal også ha hatt en finlandshette.

Politiet opplyser at den pågrepne mannen stemmer overens med bildene av mannen som ble etterlyst. Politiet opplyser samtidig at mannen som ble etterlyst knyttes til gjerningen i «rom og tid».

Men fortsatt, etter midnatt natt til lørdag, opplyser politiet at personer med tilknytning til hendelsen fortsatt kan være på frifot.

Det er grunnen til at Sverige har innført skjerpet grensekontroll, for å hindre at en gjerningsmann skal forlate landet.

Firebarnsfar

Det er uklart hvor lenge mannen har bodd i Sverige. En kvinne som Aftonbladet har vært i kontakt med, forteller at mannen har fire barn og at han jobber i byggebransjen.

– Jeg kan ikke tro at det er han som står bak. Han snakker aldri om politikk eller religion. Det eneste han snakker om er å skaffe seg flere jobber så han kan sende penger hjem til familien, sier kvinnen.

DN har snakket med det som kan være samme kvinne. Hun opplyser overfor avisen at den mistenkte usbekeren har hatt postadresse hos henne.

– Vi er usbekere og hjelper hverandre. Denne mannen spurte om det var greit at en venn av han fikk sin post sendt til meg, og det godkjente jeg sier kvinnen til DN.

Mannen skal ha bodd et annet sted, men det er uklart hvorfor han ikke har villet oppgi denne adressen overfor myndighetene, skriver avisen.

Mulig bombe funnet i bilen

Ved 01-tiden natt til lørdag ble lastebilen som ble brukt i attentatet, trukket ut fra det smadrede partiet i Åhlens City for å bli fraktet til et annet sted for å bli underlagt tekniske undersøkelser for finne spor som kan identifisere gjerningsmannen.

Under pressekonferansen lørdag kommenterte rikspolitisjef Dan Eliasson, opplysninger i svenske medier om at det ble funnet en bombe i lastebilen som gjerningsmannen benyttet under angrepet.

– Vi har funnet en gjenstand i bilen som ikke hører hjemme der. Om dette er en bombe eller en eller annen form for brannfarlig innretning, vet vi ikke. Tekniske undersøkelser pågår, sa Eliasson.

Politiet patruljerte store deler av Stockholm sentrum fredag ettermiddag, som her utenfor sentralstasjonen.