Disse syv skal delstaten Arkansas henrette før 1. mai. Da går bedøvelsesmiddelet ut på dato.

Den amerikanske delstaten Arkansas er involvert i et juridisk bikkjeslagsmål om henrettelser. Staten har ikke brukt dødsstraff på 12 år, men vil nå henrette syv personer på 11 dager.

De dødsdømte (øverst fra venstre): Bruce Ward, Don Davis, Ledelle Lee, Stacey Johnson, Jack Jones jr., Marcel William og Kennet Williams. Helt til høyre nederst: Bedøvelsesmiddelet som brukes.

– Saken ligger an til å bli et spektakulært juridisk togkræsj, mener forfatter og jurist John Grisham, som har engasjert seg i saken.

I løpet av 11 dager fra 2. påskedag planlegger Arkansas å henrette syv av sine dødsdømte fanger. Årsaken er at delstatens lager av stoffet midazolam går ut på dato 30. april.

Kan bli hastesak i høyesterett

Advokatene til de syv har denne uken brakt saken inn for en føderal domstol i et forsøk på å få henrettelsene stoppet. Uansett hvordan det går her, kan spørsmålet en av de neste dagene havne som en hastesak i USAs høyesterett. Der kan den bli en av de første sakene den Donald Trump-utnevnte dommeren Neil Gorsuch er med på å behandle.

Omstridt medikament

Stoffet midazolam er fra før omstridt i forbindelse med henrettelser. Den dødsdømte får en injeksjon av stoffet for å være helt bevisstløs før giftsprøytene settes. I flere tilfeller er det sådd tvil om middelet virker godt, men USAs høyesterett har bestemt med fem mot fire stemmer at bruken ikke er i strid med grunnlovens forbud mot «grusom og uvanlig straff».

Dødsdømte har hostet og tilsynelatende vist andre livstegn underveis i henrettelsen. Stoffet er også blitt vrient å få tak i for delstatene som praktiserer dødsstraff. Selskapet som produserer legemiddelet, skyr den dårlige publisiteten som følger med.

– Juridisk togkræsj

Nå har den bestselgende forfatteren av juridiske thrillere, advokat John Grisham, kastet seg inn i debatten.

– I min hjemstat Arkansas er det planer om en spektakulært juridisk togkræsj i neste uke, skriver han i et innlegg i USA Today.

Forfatter og advokat John Grisham kaster seg inn i striden om syv planlagte henrettelser på kort tid i Arkansas.

– Katastrofe i emning

Han påpeker at Arkansas ikke har henrettet fanger på 12 år og aldri har brukt midazolam.

– På papiret ser henrettelsen ut til å være rask, smertefri og i tråd med forbudet mot grusom og uvanlig straff. Men med tanke på stoffets bedrøvelige historie, delstatens mangel på erfaring og det enorme presset på henrettelsesmannskapene, kan en katastrofe være i emning, skriver Grisham.

Dette er de syv dømt for:

  • Bruce Earl Ward (60) er dømt for å ha kvalt 18 år gamle Rebecca Lynn Doss på et toalett i butikken der hun jobbet.
  • Don William Davis (54) er dømt for å ha skutt og drept Jane Daniel med en revolver han fant da han brøt seg inn i huset hennes.
  • Stacey E. Johnson (47) er dømt for å ha slått, kvalt og skåret over strupen på Carol Heath.
  • Ledelle Lee (51) er dømt for å ha slått ihjel naboen Debra Reese med en hjulvinde etter å ha stjålet 300 dollar fra henne.
  • Jack H. Jones jr. (52) er dømt for drap på Mary Phillips og drapsforsøk på hennes datter Lacy under er ran på et regnskapskontor.
  • Marcel William (46) er dømt for å ha bortført tobarnsmoren Stacy Errickson, tvunget henne til å ta ut 350 dollar fra minibanker før han voldtok og kvalte henne.
  • Kenneth Williams (38) sonet livstid for drap på ungjenta Dominique Ward da han rømte. Under flukten drepte han fengselsnaboen Cecil Boren og stjal en bil. En person døde også i biljakten da han igjen ble tatt.

Færre henrettes i USA

Antallet henrettelser i USA er generelt på vei ned. En rapport fra Amnesty International tirsdag viser at USA med 20 henrettelser i fjor for første gang på lang tid ikke var blant de fem landene i verden som henretter flest.

– Bruken av dødsstraff i USA er på det laveste nivået siden tidlig på 1990-tallet, men vi må kjempe for å holde det slik. Henrettelser kan komme kraftig tilbake i 2017. Det rystende antallet henrettelser planlagt i en tidagersperiode i Arkansas i april er et klart eksempel på hvor fort bildet kan endre seg, sier Amnestys generalsekretær Salil Shetty i en kommentar til rapporten.

– Kina skjuler tusener

Amnesty forsøker igjen å legge press på Kina i saken om dødsstraff. Organisasjonen mener landet henretter tusener årlig og skjuler det. Mens Amnesty fant nyhetsmeldinger om 931 henrettelser mellom 2014 og 2016, er det kun 85 i den offisielle kinesiske oversikten. Amnesty mener Kina henretter flere enn alle andre land sammenlagt.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.